Monumentele eroilor, în suferinţă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Monumentele eroilor, în suferinţă

Monumentele istorice dedicate eroilor au fost, în ultimii ani, vandalizate, furate, neglijate de autorităţile publice locale, ori mutilate prin intervenţii neautorizate cum ar fi văruirea sau placarea soclurilor cu faianţă. Toate aceste aspecte au fost semnalate de către conducerea Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Brăila, în cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice de la Prefectură. Cu ocazia prezentării situaţiei monumentelor istorice şi a monumentelor de for public dedicate eroilor, directorul DJC, Ana Hărăpescu, a atras atenţia că este necesară o colaborare între toate instituţiile abilitate, pentru remedierea situaţiei.
Potrivit informării DJC, judeţul Brăila are înscrise în lista monumentelor istorice 21 de monumente dedicate eroilor, din care 8 în municipiul Brăila, iar celelelate în localităţi din judeţ. Numai unul dintre monumente este dedicat celor căzuţi în Războiul pentru Independenţă din 1877-1878, edificat în anul 1910 la Şuţeşti, 4 sunt dedicate Războiului pentru Independenţă din 1877-1878 şi Primului Război Mondial 1916-1919, respectiv cele de la Jirlău, Perişoru, Surdila Greci şi Tufeşti, iar 16 sunt dedicate numai eroilor din Primul Război Mondial. Unele monumente istorice au fost utilizate şi pentru eroii căzuţi în cel de-al II-lea Război Mondial, ca de exemplu Cimitirul Eroilor din Brăila şi Cimitirul Eroilor din Racoviţa.
Starea de conservare a monumentelor istorice situate în municipiu este în general satisfăcătoare. Pentru monumentele Erou Sergent Ecaterina Teodoroiu, edificat în 1928, Caporal Erou Constantin Muşat, relizat în 1927 şi Monumentul eroilor turci, ridicat în 1936, starea de conservare este foarte bună. Osuarul românilor căzuţi în Moldova, edificat în 1938, şi Monumentul soldaţilor italieni, realizat în 1921, sunt în stare de conservare relativ bună. Cimitirul eroilor 1916-1919 este afectat prin lipsa unei delimitări clare între perimetrul parcelor şi mormintele civile, care face imposibilă delimitarea reală a spaţiului destinat eroilor. De asemnea, unele însemne de căpătâi sunt căzute, înclinate sau sparte. Obeliscul din Str. Deva colţ cu Şoseaua Focşani, realizat în anul 1936, a fost afectat de furtul componentei artistice din vârf, respectiv vulturul din bronz, în toamna anului 2012. În acest caz au fost sesizate organele de cercetare penală, conform legii. Până în prezent, vulturul nu a fost recuperat şi nici autorii identificaţi. Bustul generalului Macri, edificat în anul 1923, a fost furat şi distrus în anul 2005, autorii fiind identificaţi şi pedepsiţi, doi dintre ei la închisoare de 3 ani cu suspendare, iar al treilea, un recidivist, la 4 ani de închisoare cu executare. Prejudiciul însă, nu a fost recuperat, iar un monument istoric distrus nu mai poate fi reprodus, deoarece ar reprezenta o copie şi nu originalul, a atras atenţia Ana Hărăpescu. Aceasta a fost de părere că ar trebui, eventual, făcut un alt însemn pe locul bustului furat, în urma unui concurs de proiecte.
"Toate monumentele istorice care nu se află în stare de conservare foarte bună necesită lucrări de conservare, restaurare şi punere în valoare, după caz, operaţiuni care, în conformitate cu prevederile legale, intră în sarcina Consiliului Local Municipal Brăila, în calitate de proprietar al monumeltelor istorice dedicate eroilor", a precizat Ana Hărăpescu.

Monumentele din judeţ, văruite sau placate cu faianţă

Dintre monumentele istorice din judeţ, Obeliscul 1916-1919 de la Chiscani este în stare de conservare foarte bună, el fiind restaurat în 2010 pe baza documentaţiei avizate de Ministerul Culturii, acest caz fiind, de altfel, singurul care se circumscrie tuturor dispoziţiilor legale în vigoare. Unele monumente istorice sunt în stare de conservare bună, ele fiind afectate în decursul timpului de mici intervenţii, neavizate şi neautorizate, cum ar fi văruirea sau placarea soclurilor cu faianţă, ca de exemplu Statuia Eroilor din Ianca sau Monumentul Eroilor de la Perişoru. Monumentele istorice dedicate eroilor de la Silistraru, Mircea Vodă, Racoviţa, Surdila Greci, Şuţeşti, Jirlău, sunt în stare de conservare nesatisfăcătoare, ele necesitând lucrări de restaurare şi punere în valoare, după caz. Monumentele de la Galbenu şi Tufeşti au fost afectate de intervenţii necalificate şi neautorizate în anii 2003, respectiv 2013-2014 şi necesită lucrări de restaurare şi readucere la forma iniţială. În cazul monumentelor din judeţ care nu se află în stare de conservare foarte bună, lucrările de restaurare şi conservare intră în sarcina consiliilor locale.
Pe parcursul anilor 2007, 2011 şi 2013, DJC a realizat campanii de informare şi îndrumare în domeniul aplicării legislaţiei privind monumentele istorice, monumentele de for public, dar şi regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, la toate primăriile din judeţ, care au pe raza administrativ- teritorială monumente istorice sau de for public dedicate eroilor. "Cu toate că autorităţile publice au fost înştiinţate cu privire la atribuţiile legale ce le revin în domeniul protejării monumentelor dedicate eroilor, până în prezent, cu unele excepţii, nu au fost luate măsuri adecvate pentru conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a acestor monumente, intervenţiile neavizate şi neautorizate limitându-se la văruire, vopsire şi placarea soclurilor cu materiale inadecvate", a afirmat Ana Hărăpescu. Ca exemple de bună practică, directorul DJC a menţionat Monumentul eroilor de la Chiscani, care a fost restaurat, şi Monumentul eroilor din Movila Miresii, care se află în stare foarte bună de conservare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro