Monitorizarea pelicanilor creți în România | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Monitorizarea pelicanilor creți în România

Ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a inițiat o nouă rubrică "Să iubim natura" cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

Monitorizarea de iarnă a pelicanilor creți a avut loc în cel de-al doilea weekend din decembrie și a fost realizată în cadrul proiectului Pelican Way of LIFE. La monitorizarea din România, care este coordonată de Societatea Ornitologică Română, au luat parte 13 echipe care au acoperit zonele de iernare folosite de pelicanii creți.

La recensământul din decembrie 2023, au fost număraț949 de pelicani creți (Pelecanus crispus) pe întreg arealul de distribuție din România. Dintre aceștia, 704 au fost adulți, iar 245 imaturi și din diferite categorii de vârstă. Este cel mai mare număr de pelicani creți înregistrat până acum în România în cadrul monitorizărilor de iarnă care au avut loc de la începutul proiectului Pelican Way of LIFE. Cele mai mari numere au fost, conform așteptărilor, observate în zonele unor lacuri mari de pe cursul Dunării, precum Suhaia, Bugeac și Oltina. Cu toate acestea, față de anii trecuți, aproape jumătate (404 exemplare) din totalul înregistrat a fost observat pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Zonele monitorizate au cuprins, ca și în anii trecuți, aproape întregul areal de distribuție al speciei, nu doar siturile prevăzute în cadrul proiectului.   

„Ne-am dorit să asigurăm o acoperire cât mai bună și să obținem un număr cât mai reprezentativ al efectivelor de pelicani ce iernează în țara noastră. În intervalul destinat monitorizării (8-10 decembrie), am întâmpinat condiții tipice de iarnă, cu vreme mai puțin favorabilă, temperaturi scăzute și vânt relativ puternic. Deși aceste condiții au îngreunat parțial activitatea de monitorizare, totodată au redus mobilitatea pelicanilor din diferite zone, facilitând astfel procesul de numărare”, a explicat biologul Sebastian Bugariu, coordonatorul proiectului în România.

Numărul de pelicani creți înregistrat în România a fost cel mai mare de până acum de la începutul proiectului. Cumulat cu pelicanii creți numărați în Bulgaria (644 de exemplare), totalul se menține în parametrii observați și în anii anteriori. Acest fapt este îmbucurător șputem spune că populația de pelicani creți se menține, în linii mari, stabilă, mai ales având în vedere impactul considerabil pe care l-a avut în 2022 episodul de gripă aviară care a afectat semnificativ numărul indivizilor.

Au fost monitorizate zone precum Valea Mostiștei, zona Iezer Călărași, Valea Oltului inferior și punctul de confluență al Oltului cu Dunărea, Bistreț, Delta Dunării și zona lagunară, inclusiv siturile din sud-vestul Dobrogei (Bugeac, Oltina, Dunăreni, Vederoasa), lacurile din centrul Dobrogei și litoralul Mării Negre. În cadrul expedițiilor desfășurate în Delta Dunării și zona lagunară, echipele au beneficiat de sprijinul agenților ecologi ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), parteneri în cadrul acestui proiect.

Acoperirea zonelor a fost realizată în așa fel încât să evităm riscul numărătorilor multiple. În total au participat 13 echipe, din care 6 echipe, formate din observatori SOR însoțiți de personalul ARBDD, au participat pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Monitorizarea pe termen lung a pelicanilor creți este fundamentală pentru a observa tendințele și dinamica populației speciei, potențialele schimbări și pentru a putea elabora măsuri care să asigure conservarea și protecția speciei.

Exemplare răzlețe de pelican creț apar și în județul Brăila, prin Balta Mică a Brăilei, dar și prin alte locații, de obicei pescării. Numărul acestora este redus, în comparație cu exemplarele identificate în Delta Dunării.

 

Șase pelicani creți, monitorizați cu ajutorul emițătoarelor satelitare

O echipă mixtă a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), a Societății Ornitologice Române (SOR) și a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a reușit să echipeze șase pelicani creți cu emițătoare satelitare de tip GPS-GSM. Acțiunea comună a avut loc la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie.

Pentru echiparea celor șase pelicani creți (atât maturi, cât și imaturi) s-au utilizat emițătoare de tip patagial, care se montează pe aripa păsării, nu le afectează activitatea, cântăresc câteva grame și sunt alimentate cu baterie solară. Această inițiativă face parte din proiectele Pelican Way of LIFE șDanube Free Sky, iar pelicani creți echipați se află la ora actuală în diverse locații din zona lagunară Razelm-Sinoe a Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Aceste dispozitive ne furnizează informații cruciale despre locurile frecventate și activitatea păsărilor, oferindu-ne o perspectivă mai detaliată asupra deplasărilor indivizilor și a potențialelor amenințări.

În România este pentru prima oară când specialiștii folosesc astfel de emițătoare patagiale, care permit transmiterea frecventă a datelor referitoare la localizarea și activitatea păsărilor. Informațiile obținute ajută specialiștii în elaborarea măsurilor de conservare eficiente și specifice pentru protejarea pelicanului creț, specie „Vulnerabilă potrivit Listei Roșii a speciilor de păsări din România ș„Aproape amenințată la nivel mondial.

Multitudinea de date, respectiv rezoluția și frecvența informațiilor transmise de emițătoare au revoluționat de-a lungul timpului cunoștințele cu privire la tiparele de migrație și deplasare ale păsărilor, precum și modul în care acestea folosesc habitatul.

În urmă cu 15 ani, Societatea Ornitologică Română și ARBDD au echipat 5 pelicani creți cu emițătoare satelitare în cadrul unui alt proiect LIFE. La momentul respectiv, deplasările păsărilor au contribuit la identificarea celor mai importante locuri de iernare de-a lungul Dunării.

https://www.sor.ro/sase-pelicani-creti-monitorizati-cu-ajutorul-emitatoarelor-satelitare/

https://www.sor.ro/iarna-se-numara-si-pelicanii-creti/

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro