Monica Macovei susţine că MCV este necesar | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Monica Macovei susţine că MCV este necesar

"Raportul de azi arată că Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost şi este necesar: îi arată cu degetul pe cei care se împotrivesc reformei şi luptei împotriva corupţiei şi, mai ales, îi susţine şi ajută pe cei care s-au angajat în mod real în favoarea acestora", afirmă europarlamentarul PDL Monica Macovei într-un comunicat de presă remis presei vineri.
Fostul ministru al Justiţiei crede că, din perspectiva conţinutului, raportul Comisiei Europene corespunde aşteptărilor românilor. "În mod evident, existenţa MCV şi concluziile rapoartelor sunt în consens cu aşteptările opiniei publice", susţine fostul ministru de Justiţie.

Raportul dat publicităţii vineri - reprezentând a opta evaluarea a Comisiei după instituirea, în 2007, a Mecanismului pentru Cooperare şi Verificare - nu are nici concluzii şi nici recomandări, reliefând situaţia înregistrată în timpul scurs de la ultimul raport al CE, din 20 iulie 2010. Astfel, în ceea ce priveşte situaţia din România, textul remarcă o serie de evoluţii pozitive, subliniind în câteva ocazii că România a ţinut cont de recomandările făcute anterior de Comisie. Însă raportul notează şi o serie de neajunsuri, subliniind că prioritară rămâne reformarea sistemului judiciar.

"România ar trebui să se axeze pe lansarea unei revizuiri independente a sistemului judiciar, reforma sistemului disciplinar pentru magistraţi, măsurile de îmbunătăţire a celerităţii proceselor care au ca obiect cazuri de corupţie la nivel înalt şi pe consolidarea politicii anticorupţie generale", spune Comisia. Executivul european mai arată că prioritară în următoarea perioadă este pregătirea intrării în vigoare a noilor coduri. "Principala provocare a României în lunile următoare în ceea ce priveşte reforma judiciară va fi de a se pregăti cu succes pentru intrarea în vigoare a celor patru noi coduri", afirmă raportul.

Activitatea DNA este apreciată de Comisia Europeană

Printre "bilele albe" date României se mai află Legea micii reforme în justiţie şi îmbunătăţirea legii ANI.
Mai trebuie realizată o analiză cuprinzătoare a întârzierilor specifice a cauzelor de corupţie la nivel înalt, aşa cum recomandase Comisia. O serie de instituţii, inclusiv Înalta Curte, Inspecţia Judiciară, DNA-ul şi Ministerul Justiţiei, au reflectat, în grade diferite, asupra acestei chestiuni. Aceste iniţiative oferă o bază utilă de reflecţie privind viitoarele soluţii, subliniază Comisia.

Criza economică şi-a pus amprenta şi pe sistemul judiciar român, arată raportul, care notează că unele bugete, cum ar fi cel al ANI, au suferit de pe urma rigorilor fiscale naţionale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro