Monica Macovei: "Exploatarea de la Roşia Montană să se facă, dar de noi şi pentru noi" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Monica Macovei: "Exploatarea de la Roşia Montană să se facă, dar de noi şi pentru noi"

"Sunt de acord că poate nu e bine să o ţinem ("comoara de la Roşia Montana", aşa cum s-a exprimat moderatoarea emisiunii într-un dialog cu Macovei, n.r.) veşnic în pământ, ci trebuie să o folosim, dar trebuie să găsim mijloace să o folosim fără un risc atât de mare pentru oameni, cum este cianura", a spus vicepreşedintele PDL, în emisiunea "Profesioniştii", difuzată de TVR1 sâmbătă seara.
Macovei a reiterat că este reticentă faţă de proiect tocmai din cauza faptului că exploatarea în actualele condiţii "nu se face pentru noi". Fostul ministru al Justiţiei a arătat că actualul contract cu RMGC nu ar respecta un principiu de drept şi anume moralitatea, lucru care îl poate face atacabil în justiţie. "Apropo de aceste contracte (contractele pe care statul le-a încheiat în România postcomunistă ce au vizat concesionări de resurse, sau privatizări, n.r.), sunt contracte imorale din start şi pot fi desfiinţate de instanţa de judecată. O să vă spun ceva de drept: un contract de drept civil trebuie să aibă un caracter moral: tu vinzi o casă şi eu îţi dau un preţ, trebuie să fie cam pe acolo, nu pot să-ţi dau un preţ mic pentru o casă foarte mare, deci e ceva în neregulă cu contractul ăsta, nu e moral, echitabil. Eu cred că sunt contracte făcute în România, cum e şi ăsta (cu RMGC, n.r.), care nu au acest caracter, atunci ar putea cineva să cheme în judecată pentru că în sunt convinsă că în această licenţă şi contract, sunt clauze secrete în care plăteşti despăgubiri foarte mari dacă cumva nu faci ce scrie acolo. De asta spun că l-aş ataca în instanţă", a explicat fostul ministru al Justiţiei.
Monica Macovei a mai spus că un alt motiv pentru care nu crede în viabilitatea proiectului este că în ciuda asigurărilor companiei RMCG că vor fi respectate norme stricte de mediu, în România "regula nu e regulă", deci oamenii ar putea să nu respecte întrutotul regulile de protecţie. "Riscul e foarte mare. Cu neglijenţa umană foarte posibilă în România şi pe lângă orice alt risc mic de fisură, de mişcare în teren, riscul e foarte mare şi atunci ne costă mult mai mult", a subliniat eurodeputatul.
Monica Macovei a vorbit şi despre propaganda mediatică a companiei şi despre refuzul ei de a participa la prezentări organizate de Gabriel Resourses. "Sunt instituţii de presă care au luat publicitate de la Roşia Montana semnând că nu vor lua din partea adversă. Fă o prezentare cu toate organizaţiile de mediu şi cu grupul de profesori de la ASE şi cu academicieni", a mai declarat Monica Macovei.
În concluzie, a spus eurodeputatul, aurul de la Roşia Montana trebuie exploatat, dar "tot beneficiul la noi şi făcut altfel". "Să se facă, dar de noi şi pentru noi şi altfel decât e preconizat acum", a conchis Monica Macovei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro