"Monştrii" de la sate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Monştrii" de la sate

* o mamă şi-a ucis propriul copil la Romanu, două bătrâne, din Movila Miresii şi Vişani, au sfârşit în chinuri groaznice - una pentru doar câteva găini -, un bărbat din Sătuc a fost ucis de propriii nepoţi, iar o femeie din Silistraru a fost violată şi ucisă de un localnic * în luna martie au avut loc trei crime, despre una dintre acestea anchetatorii spunând că este cea mai cumplită din ultimii 10 ani * tot în sate, tâlharii şi violatorii nu încetează să-i terorizeze pe localnici * în penitenciarele brăilene, sute de deţinuţi provin din mediul rural * specialiştii spun că în mediul rural sunt prezenţi factorii care împing la violenţă: lipsa locurilor de muncă, nivelul educaţional scăzut sau consumul de alcool

Crime de o violenţă extremă, bătrâni tâlhăriţi pentru câţiva lei, copii şi bătrâne violate, bătăi la ordinea zilei în baruri şi discoteci - acesta este tabloul activităţii infracţionale din mediul rural. În ultimul timp, violenţa în satele brăilene a atins cote alarmante, însă nu neapărat ca număr al infracţiunilor. Îngrijorătoare este mai ales agresivitatea cu care infractorii comit faptele, fie într-un moment de "nebunie", fie la beţie, fie din răzbunare sau gelozie. Anul acesta, în judeţul Brăila, cele mai oribile crime s-au produs în localităţile din mediul rural: o mamă şi-a ucis propriul copil în chinuri groaznice, în comuna Romanu, o bătrână din Movila Miresii a fost violată şi ucisă de un cioban de 19 ani, un bărbat din localitatea Sătuc a fost omorât de nepoţi, o bătrână din comuna Vişani a fost ucisă pentru opt găini, iar o femeie din Silistraru a fost violată şi omorâtă de un localnic. Tot în 2011, un bătrân din Gulianca a fost tâlhărit în propria casă, pentru 60 de lei, o familie de bătrâni din comuna Tudor Vladimirescu a fost terorizată de un individ din localitate, prin ameninţare şi lovituri cu un topor, iar un băieţel de numai 11 ani, din satul Batogu, a fost violat de un consătean.

Potrivit datelor furnizate de Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, în primul semestru al acestui an, în mediul rural, au fost sesizate 4 infracţiuni de omor şi tentativă la omor, numărul fiind în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010. Creşteri faţă de anul trecut s-au înregistrat însă în cazul infracţiunilor de lovire sau alte violenţe. "De la începutul acestui an, în mediul rural, au fost sesizate 4 infracţiuni de omor şi tentativă la omor, faţă de 6 în 2010, 15 de vătămare corporală şi vătămare corporală gravă, faţă de 16 anul trecut, 224 infracţiuni de loviri sau alte violenţe, faţă de 193 în 2010, 14 infracţiuni de viol, acelaşi număr ca şi în 2010. De asemenea, au fost sesizate 16 infracţiuni de raport sexual cu o minoră, faţă de 20 anul trecut şi 21 de tâlhării, faţă de 25 în 2010. Infracţiunile de omor s-au comis pe fondul geloziei şi în scop de jaf", ne-a declarat inspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al IPJ Brăila.

Crime odioase au zguduit localităţile brăilene

Violenţa cu care au fost comise crimele din judeţul nostru i-a îngrozit atât pe anchetatori, cât şi pe cei care trăiesc în comunităţile unde s-au produs. În luna ianuarie, o mamă şi-a ucis băieţelul de numai 3 ani şi jumătate, asta după ce, timp de câteva luni, l-a maltratat împreună cu concubinul ei, la domiciliul acestuia din comuna Romanu. Ultima corecţie i-a fost fatală micuţului, decedat în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, sub privirile nepăsătoare ale torţionarilor săi. Cea mai cruntă pedeapsă consta în înţeparea cu un cui metalic încins în zona gâtului, a feselor şi chiar a testiculelor, acţiuni în urma cărora minorul suferea dureri cumplite. La câteva luni de la oribila faptă, mama criminală, Mirela Smadu (31 de ani), din Brăila, a fost condamnată la 25 de ani de închisoare. Concubinul ei, Viorel Dragomir (27 de ani), din Romanu, care l-a maltratat pe băieţel fără milă, a primit 16 ani şi 8 luni închisoare.

Luna martie a fost cea mai sângeroasă din acest an, dacă este să ţinem cont de faptul că trei crime s-au produs în această perioadă, două dintre ele la distanţă de numai o zi.

20crime1 Un copilaş a fost torturat de mamă şi concubinul său până şi-a dat ultima suflare Cea mai gravă faptă din ultimii 10 ani s-a produs în noaptea de 5 spre 6 martie, în comuna Vişani. O bătrână în vârstă de 76 de ani a fost ucisă de cinci localnici de etnie romă, care au intrat peste ea în casă să o jefuiască. "Suspecţii au spart geamurile, inclusiv cele de la uşă, iar unul dintre ei a avut o primă discuţie cu victima, după care fiecare a lovit-o cu câte ceva, până au desfigurat-o. Aceasta este cea mai gravă faptă din ultimii 10 ani. Au mai fost infracţiuni de acest gen, însă cu unul sau doi autori, nu cu atât de mulţi", a precizat atunci comisar şef Marcel Drăgan, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale Brăila. Bătrâna a fost găsită a doua zi, încă în viaţă, dar din cauza leziunilor suferite nu a mai supravieţuit decât câteva zile, astfel că nu a apucat să le dea niciun indiciu anchetatorilor cu privire la identitatea autorilor. În urma investigaţiilor efectuate în teren şi în colaborare cu SRI, poliţiştii au stabilit că principalii suspecţi sunt Marius Anton (25 de ani), Isofache Ţîrel (24 de ani), Silviu Toma (24 de ani), Sebastian Anton (23 de ani) şi Robert Tăndălache (20 de ani), toţi din comuna Vişani. Aceştia nu şi-au primit încă pedepsele pentru faptele de care sunt acuzaţi.

În seara zilei de 6 martie, o altă crimă a zguduit liniştea unui sat brăilean. Oribila faptă s-a produs în localitatea Sătuc, comuna Galbenu. Un bărbat de 44 de ani şi-a găsit sfârşitul după ce a fost bătut crunt de propriii nepoţi, apoi abandonat în mijlocul drumului. A doua zi, chiar unul dintre nepoţi a anunţat la Poliţie că şi-a găsit unchiul mort, fără a spune ceva despre "tratamentul" pe care chiar el i l-a aplicat. Cristi Baciu, de 22 de ani, a fost condamnat la 13 ani închisoare, iar fratele său minor, de 14 ani, a primit 6 ani şi 6 luni închisoare, pentru omor calificat.

Pe data de 22 martie, o bătrână de 83 de ani, din satul Esna, comuna Movila Miresii, a fost găsită fără suflare în casă. Anica C. avea un batic îndesat în gură şi era dezbrăcată de la brâu în jos, semn că fusese violată, fapt care s-a confirmat în urma efectuării necropsiei. După circa 24 de ore de cercetări în teren, poliţiştii au reuşit să-l identifice pe ucigaşul bătrânei, Florin Amza, un cioban din sat, în vârstă de numai 19 ani. Judecătorii l-au condamnat pe Amza la 21 de ani închisoare. El a fost pedepsit şi pentru faptul că, în urmă cu trei ani, a încercat să îşi batjocorească propria soră minoră.

Luna aceasta, o altă crimă a zguduit comunitatea brăileană. O femeie de 54 de ani, din localitatea Silistraru, a fost violată şi ucisă. În seara seara zilei de 7 iulie, la ora 22.00, Dora M. (54 de ani) a fost găsită într-o baltă de sânge, în propria casă, chiar de fratele său. Din probele administrate în cauză, anchetatorii au stabilit că principalul suspect este Costel Mircea, zis "Porcu", de 43 de ani, un individ agresiv la beţie, pe numele căruia a fost emis mandat de arestare. La o săptămână de la incident, bărbatul suspectat de omor a fost găsit spânzurat într-un copac, pe raza localităţii.

Tâlhării, violuri şi bătăi

Infracţiunile de tălhărie sunt destul de frecvente în mediul rural, victime sigure fiind bătrânii, mai ales cei care locuiesc singuri. În luna ianuarie, un bătrân din satul Gulianca a fost tâlhărit de doi tineri, unul fiindu-i chiar vecin, pentru suma de 60 de lei. În noaptea de "Sf. Ioan", Marius Lupu (18 ani) şi Ionel Cătălin Harcomiţă (24 de ani) au decis să facă rost de bani pentru băutură, mai ales că unul dintre ei îşi serba onomastica. În timp ce sărbătoritul a rămas de pază în curte, celălalt a dat buzna în casa bătrânului, pe care l-a bătut ca să-i spună unde ţine banii. Unul dintre indivizi, cel care a dat buzna în casa bătrânului, l-a agresat şi i-a sustras suma de 60 de lei, a primit 4 ani şi 10 luni închisoare, iar complicele său a primit 3 ani închisoare cu suspendare.

La sfârşitul aceleiaşi luni, alţi doi bătrâni din Tudor Vladimirescu au fost terorizaţi de un individ din localitate, Victor Cuţi (33 de ani), care i-a ameninţat şi lovit cu un topor. Agresorul a băut bine şi apoi a dat buzna peste familia de bătrâni pentru a recupera o sumă de bani. Victimele au ajuns la spital pentru îngrijiri medicale, iar bătăuşul a fost reţinut de poliţişti. În februarie, alţi trei tineri au fost reţinuţi, fiind acuzaţi că au tâlhărit un septuagenar din comuna Victoria. Victima i-a surprins pe aceştia în timp ce încercau să-i fure o sanie, motiv pentru care suspecţii l-au bătut până şi-a pierdut cunoştinţa.

Tot în ianuarie, o bătrână din Movila Miresii, care locuia singură, a fost la un pas de a fi violată de un localnic. După ce a băut bine, tânărul de 20 de ani s-a gândit să îi facă o vizită bătrânei, a spart uşa locuinţei şi i-a cerut femeii să întreţină raporturi sexuale cu el. După ce bătrâna i-a spus ferm că nu întreţine relaţii sexuale cu el, individul s-a resemnat şi a plecat liniştit acasă, însă nu a scăpat de răspunderea penală. În aceeaşi lună, o bătrână de 72 de ani, din satul Valea Călmăţuiului, a decis să îşi dea fiul pe mâna poliţiei, după ce acesta o violase de nenumărate ori. Luna trecută, un copilaş de numai 11 ani, din satul Batogu, a fost batjocorit în două rânduri de un individ de 17 ani, din aceeaşi localitate. Oamenii legii l-au reţinut pe violator, iar instanţa a dispus arestarea preventivă a acestuia.

În localităţile din judeţ nu au lipsit nici bătăile din baruri, discoteci sau din mijlocul străzii. Părinţi bătuţi de copii, soţii agresate, localnici luaţi la bătaie din cauza unor neînţelegeri, bătăi între femei, scandaluri în baruri sau discoteci sunt doar câteva dintre incidentele "specifice" mediului rural.

20crime2 Cea mai gravă faptă din ultimii 10 ani a fost la Vişani: o bătrână ucisă de 5 indivizi pentru câteva găini şi un telefon Pentru a preveni astfel de incidente, poliţiştii brăileni derulează o serie de activităţi de prevenire în mediul rural. Din noiembrie 2010, în 9 comune din judeţul nostru se desfăşoară o campanie de prevenire a furturilor din locuinţe destinată în special vârstnicilor, sub genericul "Batrâneţe liniştită". "În alte 5 comune din judeţ, Bărăganu, Măxineni, Movila Miresii, Vădeni şi Viziru, se derulează Campania «Pot ajuta şi eu la liniştea localităţii mele», poliţiştii desfăşurând activităţi de prevenire a tâlhăriilor şi furturilor din locuinţe şi anexe gospodăreşti", a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila. De asemenea, în fiecare week-end, poliţiştii desfăşoară razii în zona târgurilor, discotecilor şi altor zone aglomerate din mediul rural pentru prevenirea infracţiunilor cu violenţă.

În mediul rural sunt prezenţi factorii care predispun la violenţă

Din punctul de vedere al psihologilor, indivizii care comit fapte de o violenţă extremă suferă de anumite dezechilibre şi frustrări, iar atunci când nu îşi pot atinge scopurile apelează la agresivitate. După cum ne-a precizat psihologul Olga Condrat, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila, în mediul rural se produc infracţiuni cu violenţă întrucât terenul este foarte vulnerabil, sunt locuinţe nepăzite, bătrâni care locuiesc singuri etc. În plus, aici sunt prezenţi factorii care împing la violenţă, lipsa locurilor de muncă, nivelul educaţional scăzut sau consumul de alcool. "Violenţa ca manifestare comportamentală agresivă este de cele mai multe ori expresia unui cumul de frustrări şi a unor bariere în calea satisfacerii unor trebuinţe individuale vitale. Anumite trebuinţe bazale nesatisfăcute sau existenţa unor tensiuni intrapsihice produc dezechilibre afective şi frustrări, acumulări energetice care se descarcă sub formă de violenţă verbală, psihică sau fizică. Cu cât modalităţile de a-şi atinge scopurile legitime sunt mai reduse, cu atât predictibilitatea actelor agresive va creşte. În mediul rural sunt prezenţi factorii care predispun la violenţă, de exemplu, ofertă scăzută pe piaţa muncii, venituri financiare mici, asigurarea nevoilor individuale scăzută. O altă cauză ar fi nivelul educaţional scăzut, modelele de socializare transmise în familie, şi nu în ultimul rând, consumul de băuturi alcoolice, ca modalitate temporară de evadare din realitate. În plus, în mediul rural, terenul este foarte vulnerabil, sunt locuinţe nepăzite, bătrâni care locuiesc singuri şi care sunt lipsiţi de apărare", apreciază psihologul Olga Condrat.

Pe de altă parte, psihologul Poliţiei brăilene, Marian Taifas, consideră că sărăcia, educaţia sau consumul de alcool nu pot fi considerate întotdeauna motive reale care să îi împingă pe unii la comiterea de infracţiuni violente. Asta pentru că, spune psihologul, alcool mai consumă şi alţii care nu ajung totuşi să ucidă, iar sărăcia trebuie să şi-o asume fiecare, mai ales că, de exemplu, prin comiterea unei tâlhării sau a unui jaf într-un sat nimeni nu se îmbogăţeşte. "Faptul că fac ce fac arată că, din punct de vedere psihologic, există o fractură psihică destul de serioasă. În cazul de la Silistraru este vorba despre viol, crimă, sinucidere. Sunt trei fapte comise cu violenţă. Persoanele care comit asemenea infracţiuni nu conştientizează faptul că nu au dat ele viaţa pentru a o lua. Şi sinuciderea este tot un act de violenţă, asupra propriei persoane. Nu pot să acuz că educaţia din familie îi face să devină aşa. În afară de mediul educaţional rămâne şi componenta individuală a fiecăruia. Lipsa răbdării este iar o problemă, fiecare încearcă să îşi impună punctul de vedere, oamenii nu mai găsesc acea linişte, răbdare, pace interioară", ne-a declarat Marian Taifas.

În ceea ce priveşte infracţiunile de viol, psihologul spune că cei care comit astfel de fapte îşi aleg ca victime persoane pe care le pot domina, respectiv bătrâne sau copii. "La aceste persoane este vorba despre o diminuare a imaginii de sine, încearcă să îşi dovedească puterea faţă de cei slabi, copii, bătrâne, pentru că nu o pot face faţă de o femeie", a mai adăugat psihologul Marian Taifas.

20crime3 Bărbatul suspectat că a ucis o femeie din Silistraru s-a sinucis, aflând că poliţiştii sunt pe urmele lui Sute de infractori din mediul rural, în penitenciarele brăilene

Aproape jumătate dintre deţinuţii din Penitenciarul de Minori şi Tineri (PMT) Tichileşti şi peste 17% dintre cei aflaţi în Penitenciarul Brăila sunt persoane din mediul rural. La un calcul simplu, reiese faptul că sute de persoane din mediul rural comit infracţiuni, drept pentru care ajung în spatele gratiilor. După cum ne-a informat purtătorul de cuvânt al PMT Tichileşti, Ionel Dincă, în custodia unităţii brăilene sunt 270 de deţinuţi, cam 45% dintre aceştia fiind din mediul rural, atât din judeţul nostru cât şi din alte judeţe.

Şi la Penitenciarul Brăila, după cum ne-a informat cms. Rodica Baboi, director adjunct educaţie şi asistenţă psihosocială, din cele 699 persoane private de libertate, 121 sunt cu mediul de provenienţă rural, ceea ce înseamnă 17,31%. Totuşi, trebuie să ţinem cont de faptul că mulţi brăileni, respectiv cei care au comis infracţiuni grave, ajung la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi sau la alte penitenciare din ţară.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro