*Spitalul Județean de Urgență Brăila se laudă cu un bloc operator nou și ultraperformant, cu 11 săli de operație complet echipate după cele mai înalte standarde *aici vor intra 30 de medici chirurgi, însă ar fi loc de mai mulți, cel puțin pe secția de neurochirurgie, unde există un singur medic, în momentul de față * noul bloc operator beneficiază de mese de operație robotizate, lămpi dotate cu camere HD dar și microscoape dintre cele mai performante * investiția se ridică la aproximativ 16 milioane de lei, bani de la Consiliul Județean Brăila
După un lung "travaliu" de investiții începute și neterminate la Spitalul Județean de Urgență Brăila, unitatea spitalicească se laudă cu un nou "membru" în familie. Este vorba despre un bloc operator ultramodern, cu 11 săli de operație echipate ca-n Occident, gata să-și primească medicii și pacienții. Vorbim de un proiect de investiție care a luat naștere în 2012, în valoare de 16 milioane de lei cu bani din bugetul Consiliului Județean Brăila, dus la bun sfârșit. Un prilej de satisfacție pentru medicii chirurgi, al căror viitor sună cât se poate de bine, în casă nouă. Și nu orice casă, ci una dotată cu instrumente pentru anestezie de top, cu mese de operații robotizate, care permit rotația pacientului și mișcarea lui în funcție de intervențiile chirurgilor, cu lămpi și microscoape operatorii, care asigură intervenții chirurgicale dintre cele mai complexe. La fel de bine, stau lucrurile, spune conducerea medicală, și în ceea ce privește partea de instrumentar, sterilizat cu ajutorul căldurii și a ultrasunetelor, metodă care se aplică și în cazul noilor săli de operație. Dovadă că în prima jumătate a acestui an, în 6 săli de operații, câte au fost disponibile până săptămâna trecută, au avut loc aproape 3.500 de intervenții chirurgicale. Operații care au decurs excelent, fără nicio infecție postoperatorie, după cum susțin medicii care au operat deja aici . "Blocul operator, în momentul ăsta, este o bijuterie! Deci acest spital, de 40 de ani de când există, nu a avut o astfel de performanță. Noi am dat drumul acum 2 ani și am lucrat concomitent cu șantierul. Blocul a funcționat cu 6 săli, iar acum sunt 11 săli și nu am avut niciun caz de infecție datorat actului medical, legat de blocul operator ", a declarat dr. Laurențiu Lupu, coordonatorul blocului operator, în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc ieri, la Spitalul județean. Astfel, cele 11 săli de operație sunt destinate atât Chirurgiei generale, căreia i-au fost alocate 3 săli, Neurochirurgiei, Oftalmologiei, dar și Urologiei, Chirurgiei vasculare, plastice, toracice, ORL și OMF (oro-maxilo-facială) . "Sălile 10 și 11 sunt în stand-by, urmând să amenajăm și o sală de politraumă, datorate unor accidente extreme" , a mai adăugat coordonatorul blocului operator, care s-a arătat foarte încântat de noile investițiile. "Dacă se produce și reabilitarea de la UPU și reabilitarea spitalului cum intră în discuție, SJU Brăila va fi ceva pe care nu mi-l pot imagina. Sper să trăiesc să-l pot și vedea" , a conchis dr. Lupu. "O să devină o realitate, domnule doctor! Răbdare", i-a răspuns imediat președintele CJ Brăila, prezent și el la conferință , în calitate de "finanțator". La fel de încântați de noul "membru" al familiei, au fost și directorul medical al SJU Brăila, dar și medicul șef de la Chirugie, care au vorbit la superlativ despre blocul operator, dar și despre investițiile viitoare.
"Înainte de toate, sunt un chirurg și sunt absolut încântată unde lucrez, de modul unde lucrez, maniera în care lucrez și de calitatea actului medical pe care îl performez", a susținut dr. Alina Neacșu. Drumul până aici, nu a fost ușor, o recunoaște unul dintre chirurgii nevoiți să lucreze peste program pentru a putea opera în puține săli disponibile la un moment dat. "Proiectul acestui bloc operator, s-a născut greu, s-a definitivat și mai greu, dar eu sunt pur și simplu fericit că s-a ajuns la momentul acesta și sunt ultramulțumit de ceea ce s-a realizat. N-a fost ușor nici pentru echipa tehnică, nici pentru CJ, nici pentru noi, nici pentru pacienți. Să rezolvăm toate cazurile numai în două săli de chirurgie generală, care erau gata de acum 2 ani, medicii și-au prelungit programul operator peste orarul normal de lucru . Dar, acum pot spune că am ajuns în momentul zero al Chirurgiei la Spitalul județean în care putem porni o nouă etapă în tratamentul pacienților", a transmis dr. Dragoș Voicu, medic-șef Chirurgie, SJU Brăila, care a punctat că blocul operator, este de departe, cea mai frumoasă investiție pe care a avut-o Spitalul Județean de Urgență Brăila. În aceste săli de operație vor intra 30 de medici chirurgi, cei mai mulți, respectiv 11 la număr fiind de specialitate Chirurgie generală, câte 5 pe ORL și Oftalmologie, pentru Chirurgie toracică și plastică fiind câte 2 medici disponibili, pe Urologie 3 medici, iar cea mai deficitară specializare chirurgicală a SJU Brăila, Neurochirurgia, unde este disponibil, în momentul de față, un singur medic . Criza pe acest sector ar urma să fie, însă rezolvată, după cum speră cei din conducerea unității spitalicești, care au transmis că sunt șanse mari ca, în viitorul apropiat, echipa spitalului să mai câștige încă doi neurochirurgi.
Amintim că, lucrările la extinderea Blocului Operator începute în urmă cu 7 ani au avut întârzieri uriașe, în mare parte din cauza infrastructurii spitalului județean. Deși lucrarea a fost terminată la finele lui 2015, la scurt timp aceasta și-a dovedit inutilitatea, totul, pentru că instalația electrică a spitalului nu putea suporta consumul întregului bloc operator, ambulatoriului și aparatelor CT şi RMN, lucruri ce au putut fi puse la punct abia în 2017, când spitalul a inaugurat și noua secție ATI.