Moment istoric! Primul Muzeu Virtual al Rromilor din lume și-a avut lansarea la Brăila! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Moment istoric! Primul Muzeu Virtual al Rromilor din lume și-a avut lansarea la Brăila!

• lansarea a avut loc miercuri, 16 noiembrie, la Muzeul Brăilei “Carol I”, în cadrul proiectului “Putem mai mult împreună”, implementat de Agenția de Dezvoltare Comunitară “Împreună”, coordonat la nivel local de Asociația “DANROM” Făurei, și Centrul Național de Cultură a Romilor Romano Kher • “În urmă cu 20 de ani mi se părea un vis «nebun» ca noi, rromii, să avem un muzeu. Iată că acum visul a devenit realitate!”, a declarat prof. Gina Anton, inspector pentru minorități în cadrul ISJ Brăila

 

Miercuri, 16 noiembrie, la Brăila s-a scris istorie! Vorbim despre lansarea primului Muzeul Virtual al Rromilor din lume, proiect pe care comunitatea rromă din România și-l dorea de 20 de ani. Totul a fost posibil prin proiectul

“Putem mai mult Împreună”, cel mai important proiect pentru rromi din ultimele trei decenii, implementat în județul Brăila de Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară “Împreună”, în parteneriat cu Centrul Național de Cultură a Romilor - Romano Kher și coordonat la nivel județean de Asociația “DANROM” Făurei.

Lansarea Muzeului Virtual al Rromilor, care va fi accesibil publicului larg din luna decembrie a acestui an, a avut loc la Muzeul Brăilei “Carol I”, evenimentul fiind prezentat de Daniel Caraivan - președintele Asociației “DANROM” Făurei; Andrei Constantin, manager de proiect - Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară “Împreună”; prof. Gina Anton - inspector școlar pentru minorități în cadrul ISJ Brăila; Corina Georgiana Păun - consilier în cadrul Centrului Național de Cultură a Romilor - Romano Kher; lector univ. dr. Delia Grigore - președinte al Centrului Rromilor “Amare Rrromentza“.

La eveniment au participat și Ionuț Ciprian Dobre - vicepreședinte al Consiliului Județean Brăila, dar și prof. dr. Ștefan Aftodor, directorul Centrului Județean de Excelență Brăila. Ștefan Aftodor este și primul profesor de istorie din județul Brăila care a susținut ideea unui “mini-muzeu” al rromilor, dar și concursuri de istoria și tradițiile rromilor, după cum a declarat Gina Anton. De altfel, vizibil emoționată, aceasta a mărturisit în fața celor prezenți că de 20 de ani și-a dorit înființarea unui astfel de muzeu, încă de pe vremea când era studentă.

“Eram studentă când profesoara noastră, Delia Grigore, ne spunea la cursul de antropologie și folclor rrom, atunci cand venea vorba de patrimoniul cultural al rromilor, că visul ei este ca noi, rromii, să avem un Muzeu. Tineri fiind, nu credeam în visul ei «nebun». Aflasem că vine din zona etnografică, lucrând la Muzeul Satului, dar de la ce făcuse ea și până la ce își dorea era cale lungă!  Atunci când profesorul tău îți repetă la fiecare oră că are un vis în care crede, începi să îndrăznești să crezi și tu în el! Visul ei devenise și visul nostru, al rromilor! După douăzeci de ani, avem bucuria enormă să vedem că visul a devenit realiatate! Le mulțumesc tuturor celor care au susținut acest proiect minunat”, a transmis prof. Gina Anton.

“Am încercat să cuprindem în acest muzeu, care este într-adevăr un vis, nu numai al meu, ci al nostru, al mișcării rromilor din România. După o istorie atât de grea, care a început cu 500 ani de sclavie și a continuat apoi, din păcate, cu Holocaustul, cu perioada lungă de asimilare culturală din perioada regimului socialist și până astăzi, când, în sfârșit, după 1990, am fost recunoscuți ca minoritate națională. Am încercat în tot acest timp să ne dezvoltăm, să învățăm și noi ce înseamnă să fii rrom, să dezvoltăm o cultură care să ne reprezinte și care să aducă cunoaștere. Asta își dorește de fapt Muzeul Virtual al Culturii Rromilor!”, a transmis lect. univ. dr. Delia Grigore.

Alături de promovarea Muzeului Virtual al Rromilor, la eveniment a fost prezentat și filmul documentar “Urmează-ți visul”, prin care participanții au putut urmări interviuri cu persoane de etnie rromă din diferite domenii - poliție,  medicină, artă, sport, educație - care își asumă etnia rromă cu mândrie. Trebuie spus că la eveniment au participat elevi de școlile gimnaziale “Anton Pann”, “Nedelcu Chercea”, “Nikos Kazantzakis”, elevi din liceele brailene, admiși pe locurile speciale pentru rromi, profesori rromi, dar și elevi și profesori nerromi interesați de cultura rromilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro