* după ce Direcțiile de Sănătate Publică din întreaga țară au fost asaltate de reclamații și proteste din partea oamenilor amendați pe nedrept, autoritățile centrale au modificat legea care reglementa implementarea acestui formular * peste 1.400 de brăileni au fost amendați într-o singură lună, pentru necompletarea formularului de intrare în țară, deși mulți au sesizat cu dovezi că le aveau completate
Formularul digital de intrare în țară, pentru localizarea pasagerilor (PLF), a suferit importante modificări. Astfel, a fost prelungit termenul în care acest formular poate fi completat - de la 24 de ore la 72 de ore. La acestea se adaugă și cele 24 de ore ulterioare trecerii frontierei în care poate fi prezentat acest formular. O altă modificare este legată de valoarea amenzilor, care s-a redus semnificativ. Dacă până acum, plafonul de acordare a amenzilor era între 2.000 și 3.000 de lei, mai nou, pragul minim a fost scăzut la 500 de lei.
Modificarea legislativă, solicitată de Ministerul Sănătății, vine la nici două luni după ce a intrat în vigoare Ordonanța de urgență 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România. Asta după ce au existat numeroase plângeri privind primirea unor amenzi, deși fuseseră completate formularele, fiind semnalate și alte disfuncționalități.
Noua Ordonanță de urgență prevede și categoriile de personal exceptate de completarea formularului. ”Spre exemplu, piloții de aeronavă, deși părăsesc spațiul aerian local și se duc în alt stat, aceștia nu se dau jos din avion, nu se expun și certificatul nu ar putea să rezolve o problemă pentru care a fost el creat. Deci, astfel de situații: conducătorii autovehiculelor cu capacitate maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, personalul navigant maritim și fluvial, precum și personalul de deservire a platformelor maritime, personalul navigant, îmbarcat la bordul navelor, elicopterelor și personalul de deservire a platformelor maritime situate în zona economică exclusivă a României și care nu se deplasează pe teritoriul altui stat; polițiștii care participă la misiuni de aducere în țară, sub escortă, a persoanelor urmărite internațional și a celor transferate în vederea continuării executării pedepsei; personalul implicat în executarea misiunilor de transport a pacienților, ai serviciului medical și din unități sanitare aflate în afara teritoriului României, persoanele care se deplasează pentru locul de muncă și tranzitează pe frontiera de stat cel puțin o dată în 24 de ore - spre exemplu, cineva care muncește la graniță și muncește în Ungaria sau în Bulgaria și trăiește în România și dimineața merge la muncă și evident, la sfârșitul programului se întoarce, deci ar fi absurd să completeze acest formular”, a declarat Andrei Baciu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății. Totodată, oficialul a subliniat și faptul că cei care au început un demers juridic pentru contestarea proceselor verbale și nu au primit încă o decizie finală, dacă se va ajunge, totuși, în declararea și impunerea unei amenzi, pragul minim va fi de 500 de lei, nu de 2.000 de lei, cum era înainte.
Noile modificări legislative corectează, așadar, mai multe inechități legate de PLF. Nici brăilenii n-au scăpat de amenzi, peste 1.400 de persoane fiind amendate într-o singură lună, pentru necompletarea formularului de intrare în țară, deși mulți au sesizat cu dovezi că le aveau completate. Potrivit informațiilor transmise de către conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila, începând cu data de 25.12.2021, de când a intrat în vigoare OUG 129/2021 și până la 25.01.2022, la Brăila, au fost emise un număr de 1.431 de amenzi, fiecare în valoare de 2.000 de lei.