Administrația Județeană a Finanțelor Publice Brăila vă aduce la cunoștință faptul că în Monitorul Oficial nr. 611 din 04 iulie 2023 a fost publicat O.M.F. nr. 2043/2023 pentru modificarea și completarea anexei la Ordinul ministrului finanțelor nr. 1.525/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilităților fiscale în sectorul agricol și în industria alimentară.
Potrivit prevederilor art. 1 pct. (1) din O.M.F. 2043/2023, facilitățile se acordă doar pentru activitatea desfășurată în România și în baza contractului individual de muncă.
Mecanismul de calcul al cifrei de afaceri prevăzut de prezenta procedură se aplică de către angajatorii înregistrați la registrul comerțului/înregistrați fiscal și care desfășoară efectiv activitate în sectorul agricol și în industria alimentară, definită de cel puțin unul dintre codurile CAEN prevăzute la art. 60 pct. 7 lit. a) din Codul fiscal. În sensul art. 60 pct. 7 din Codul fiscal, prin angajator se înțelege persoana fizică sau juridică, precum și orice entitate fără personalitate juridică, care desfășoară activitățile definite de cel puțin unul dintre codurile CAEN prevăzute la art. 60 pct. 7 lit. a) din Codul fiscal și îndeplinește cumulativ condițiile de acordare a facilităților fiscale și, potrivit legii, poate să încheie contracte individuale de muncă. (Temei legal: art. I, pct. 2 din OMF 2043/2023)
Acordarea facilităților fiscale constituie responsabilitatea angajatorului/plătitorului de venituri. (Temei legal: art. I, pct. 3 din OMF 2043/2023)
La determinarea cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea în sectorul agricol și în industria alimentară conform art. 60 pct. 7 din Codul fiscal, pentru stabilirea veniturilor din vânzarea de produse, inclusiv prin unitățile proprii de desfacere, se iau în calcul veniturile realizate din vânzarea produselor finite, semifabricatelor, produselor reziduale și a mărfurilor, care sunt obținute din producția proprie. Nu se iau în calcul veniturile din vânzarea de produse achiziționate în scopul revânzării, cu excepția produselor comercializate de grupurile și organizațiile de producători din sectorul agricol, organizațiile de producători și alte forme asociative din sectorul fructe-legume, recunoscute de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, potrivit legislației comunitare și legislației naționale specifice în vigoare, precum și de cooperativele agricole organizate în conformitate cu Legea cooperației agricole nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare, achiziționate în scopul revânzării de la membrii proprii.
Cifra de afaceri luată în calcul pentru aplicarea facilităților fiscale este cifra de afaceri realizată pe bază de contract, comandă sau alte documente specifice sectorului agricol și industriei alimentare, din activități aferente codurilor CAEN prevăzute la art. 60 pct. 7 lit. a) din Codul fiscal, și acoperă manoperă, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotări.
Cifra de afaceri cuprinde inclusiv producția realizată și nefacturată care corespunde valorii produselor existente în stoc la sfârșitul perioadei de raportare, înregistrată în contabilitate la sfârșitul lunilor de raportare. (Temei legal: art. I, pct. 4 din OMF 2043/2023)
Condiția prevăzută la art. 60 pct. 7 lit. c) din Codul fiscal, privind salariul brut de încadrare, se consideră îndeplinită după cum urmează:
a) în cazul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă, încheiate potrivit legii, salariul brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi este de minimum 3.000 de lei lunar;
b) în cazul contractelor de muncă cu timp parțial, veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor sunt calculate la un salariu minim brut de încadrare stabilit proporțional cu salariul brut de încadrare pentru un program de lucru normal de 8 ore/zi;
c) în situația în care o persoană fizică realizează venituri, în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, încheiate potrivit legii, în aceeași lună, la același angajator, în vederea acordării facilităților fiscale se verifică mai întâi dacă fiecare contract individual de muncă respectă condiția prevăzută la art. 60 pct. 7 lit. c) prima teză din Codul fiscal, respectiv dacă venitul brut este calculat cu respectarea dispozițiilor lit. a) și b) ale prezentului alineat, după caz. Pentru acordarea facilităților fiscale, veniturile aferente contractelor individuale de muncă ce respectă condiția de raportare la 3.000 de lei se cumulează. În acest caz, facilitățile fiscale se acordă pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor care cumulate nu depășesc plafonul prevăzut la art. 60 pct. 7 lit. c) din Codul fiscal. Pentru partea care depășește acest plafon nu se acordă facilitățile fiscale.
Pentru veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor, realizate în baza unui contract individual de muncă, mai mici de 3.000 de lei/lună, facilitățile fiscale se acordă numai dacă este îndeplinită condiția ca acestea să fie calculate la un salariu brut de încadrare cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit în bani, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, de minimum 3.000 de lei lunar, pentru un program de lucru în medie de 167,333 de ore pe lună. (Temei legal: art. I, pct. 5 din OMF 2043/2023)
Noutățile legislative pot fi consultate accesând site-ul www.anaf.ro , secțiunea Asistență contribuabili / Legislație / Buletin informativ fiscal.