* asta susţine şeful judeţului, Francisk Chiriac * după ce noua clădire pentru Cardiologie-Pediatrie va deveni funcţională, va începe modernizarea corpului-mamă al spitalului, deoarece vor fi eliberate etaje întregi * în schimb, susţine Chiriac, modernizarea se va face cu pacienţii în spital, după ce vor fi luate toate măsurile de protecţie a circuitelor
Preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, a vorbit, din nou, despre planurile pe care le are în privinţa Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila. Acesta ne-a oferit mai multe detalii despre ce vrea efectiv să schimbe în unitatea sanitară. Şeful judeţului ne-a explicat că, pe viitor, fiecare salon din corpul mare al Judeţeanului va avea paturi noi, grup sanitar propriu, aer condiţionat, iar pe jos va fi linoleum. De asemenea, Chiriac vrea să rezolve problema căldurii, aducând şase centrale termice noi, dar şi pe cea a energiei electrice, deoarece cea mai mare parte a instalaţiei electrice este din aluminiu, care datează din 1970, existând un real pericol de izbucnire a unui incendiu. Şi Corpul B - fostul Spital 3 - este în vizor, aşa cum a tot declarat public, însă trebuie obţinut avizul de la Ministerul Culturii, întrucât vorbim de o clădire de patrimoniu.
“În momentul în care vom avea aceste DALI-uri (Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie - n.r.) pe masă, vor fi asumate şi de Direcţia de Sănătate Publică, pentru că le vom cere sprijinul pentru circuite funcţionale. Acolo ne-am lovit de fiecare dată când s-au făcut anumite investiţii. În momentul în care vom avea toate autorizaţiile şi toate semnăturile că sunt conforme, de la DSP, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, de la spital şi Consiliul Judeţean, le vom pune pe masă sub formă de proiecte. Abia atunci vom lua o hotărâre împreună cu colegii, în funcţie de suma necesară, pentru a demara procedurile pentru a începe efectiv proiectarea plus execuţia şi modernizarea acestor saloane”, ne-a declarat Francisk Chiriac, şeful CJ Brăila.
Reţeaua electrică este o altă prioritate pe agenda sursei citate, mai ales dacă vor fi achiziţionate echipamente medicale noi, mari consumatoare de energie electrică.
Chiriac a mai explicat că modernizarea pavilioanelor se va face cu pacienţii în spital, după ce vor fi luate toate măsurile necesare, aşa încât circuitul bolnavilor şi medicilor să nu se intersecteze cu lucrările de reabilitare. Însă, înainte de toate, este nevoie ca noua clădire Cardiologie-Pediatrie să devină funcţională. Astfel, vor fi eliberate etaje întregi. “În momentul în care vom muta Cardiologia şi Pediatria, vom avea nişte spaţii libere, iar în funcţie de necesar vom avea câte un palier liber. Vom muta secţiile astfel încât să nu se amestece circuitele. Efectiv, modernizarea spitalului se va face cu pacienţii în spital. Ne vom lua toate măsurile de precauţie, împreună cu DSP, pentru ca toate circuitele să fie funcţionale, iar constructorii să-şi vadă de treaba lor pe un alt circuit. Vom închide un palier, îl modernizăm şi tot aşa. Va fi destul de complicat, va fi multă muncă, se va scrie, va curge foarte multă cerneală... Dar e singura metodă de a moderniza corpul”, a mai adăugat şeful judeţului.
Reabilitarea Unităţii de Primiri Urgenţe va costa 1,5 milioane euro, bani proveniţi din fonduri europene. Chiriac ne-a spus că proiectul este acum în faza de evaluare.