Modernizarea judeţului se îneacă în noroaie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Modernizarea judeţului se îneacă în noroaie

* "Nici nu putem să ne scoatem morţii din casă dacă, Doamne-fereşte, se întâmplă ceva!", se plâng câteva familii * Primăria Stăncuţa spune că lucrările se desfăşoară cu dificultate din cauza solului îmbibat cu apă * întâmplător sau nu, implementarea contractului în valoare de 1,2 milioane de euro a fost câştigată de "Concivia" SA, firma la care este implicat preşedintele CJ Gheorghe Bunea Stancu

Ghinionul lucrărilor de infrastructură la care termenele de execuţie sunt depăşite cu anii nu loveşte doar în municipiu, ci şi în comunele din judeţ. Sătenii din Stăncuţa, de exemplu, s-au bucurat mult, în urmă cu doi ani, când au aflat că pe uliţele lor se vor îngropa conducte de canalizare, astfel încât vor putea scăpa, în sfârşit, de vechile WC-uri din fundul curţii. Fericirea a început, însă, să se transforme în dezamăgire, când s-au pomenit cu străzile transformate în adevărate mlaştini, din cauza săpăturilor începute şi nefinalizate. Au păţit, adică, la fel ca brăilenii din Chercea sau, mai nou, de pe Str. Griviţei, care au înţeles pe propria piele ce înseamnă să ai un şantier interminabil în faţa curţii. Situaţia din Stăncuţa pare, însă, şi mai gravă. Câţiva locatari ai străzii Eroilor, din localitate, se plâng că, de aproape un an de zile, nici nu mai pot ieşi pe poartă, atunci când plouă, din cauza tranşeelor rămase în urma celor care au îngropat conducta de canalizare. "Suntem cinci familii la care nu ar avea acces nici Ambulanţa, nici Pompierii. Şi ferească Dumnezeu de un deces, că nu am putea să scoatem mortul din casă. Ne îngrozeşte gândul că vine iarna, iar situaţia se va înrăutăţi, odată cu ploile şi zăpezile. În mai multe rânduri am mers la Primărie, dar răspunsul domnului primar a fost scurt: «Nu mai sunt fonduri!». Totuşi, spunem noi, câteva maşini cu pietriş ar fi suficiente pentru a se remedia situaţia", se arată într-o sesizare adresată redacţiei noastre, semnată de mai mulţi locatari ai străzii Eroilor, din comuna Stăncuţa.

"Pânza freatică e de vină!"

Primarul Nicu Turcu ne-a declarat că este în temă cu situaţia semnalată de consătenii săi, însă până acum nu a putut să o rezolve dintr-un motiv simplu, ce nu ţine neapărat de bani, aşa cum li s-a explicat petenţilor. "A fost o criză de piatră spartă, lidonită, în tot judeţul. Nici de la combinatul de la Galaţi nu am găsit să aducem. Abia acum câteva zile am reuşit să dăm de nişte depozite şi să ne aprovizionăm. În foarte scurt timp o să acoperim gropile de pe strada Eroilor, aşa încât să se poată circula fără probleme", ne-a asigurat primarul.

Edilul-şef din Stăncuţa ne-a informat că proiectul de realizare a unui sistem de canalizare şi a unei staţii de epurare în comună are o valoare de 1,2 milioane de euro. Un milion de euro reprezintă finanţarea venită de la bugetul de stat, în baza Ordonanţei nr. 7 din 2006, iar 200.000 euro este contribuţia Consiliului Local Stăncuţa. Lucrările au fost prevăzute să dureze maxim 12 luni şi ar fi trebuit executate pe parcursul anului 2009. Din lungimea totală de 7,68 km de conducte stradale s-au montat, însă, până la data actuală, doar 1,6 km, iar din cei 3,6 km ai conductelor colectoare s-au îngropat doar 400 de metri. Întâmplător sau nu, contractul de realizare a investiţiei a fost câştigat de firma "Concivia" SA Brăila. Primarul Nicu Turcu spune, însă, că nu "Concivia" este de vină pentru întârzierea atât de mare a lucrărilor. "Au apărut nişte întârzieri de finanţare dar nu acestea reprezintă marea problemă, ci faptul că terenul este foarte dificil. Din cauză că suntem foarte aproape de Dunăre şi că a plouat foarte mult astă primăvară şi astă vară, pânza freatică s-a ridicat aproape de suprafaţă. Solul îmbibat de apă a făcut ca săpăturile să fie foarte dificile. S-au încercat tot felul de metode de consolidare a malurilor, dar tot exista pericolul ca pământul să se surpe peste muncitori. Din acest motiv, lucrările au fost întrerupte, urmând să înceapă din nou când apa se va mai retrage. Cam de-acum, de la sfârşitul toamnei până la primăvară, ar fi cel mai bine de lucrat, că pânza freatică a mai coborât", ne-a explicat primarul Turcu, din Stăncuţa.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro