„Felul cum este organizată mobilizarea ne dă de gândit că Tiraspolul vrea să-şi extindă armata şi mobilizează tineri cu studii superioare care au primit şi gradul de ofiţer. Nu este vorba de o pregătire de rutină, iar Chişinăul, prin serviciile sale speciale, trebuie să afle ce se întâmplă şi să ia atitudine", a afirmat Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificare de Control.
Analistul media Cristian Tabără a apreciat că mobilizarea din Transnistria nu are „o justificare sănătoasă". „Este o acţiune disperată a unui lider falimentar, care nu poate decât să isterizeze populaţia pentru a o sustrage de la problemele economice cu care se confruntă regiunea. Dar dacă în aceasta este implicată şi Moscova, atunci situaţia devine foarte periculoasă. Şevciuk se joacă cu focul foarte riscant. Este suficient să existe o provocare, este suficientă o împuşcătură şi situaţia va scăpa de sub control", a opinat analistul.
Conform presei de la Chişinău, aşa-numita armată transnistreană ar dispune de 7.000 de militari, iar 80.000 de soldaţi ar fi în rezervă.