Una peste alta datoriile catre fermierii braileni se ridica la circa 42 milioane de euro, din care 35 milioane de euro plata directa la hectar, iar 7 milioane de euro alte subventii acordate sub diferite forme, aferente anului 2008.
10 milioane lei, restante numai de la oi si capre
O evaluare detaliata a situatiei in plan local privind restantele pe care Guvernul le are la plata celor cateva forme de sprijin financiar destinate producatorilor agricoli indica cifre astronomice: aproape 275 miliarde in lei vechi sau circa 7 milioane euro. Cele mai mari restante sunt inregistrate pe partea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) care gestioneaza alaturi de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) subventiile pentru fermieri. Astfel, un raport in acest sens prezentat de ambele institutii indica faptul ca APIA mai are de platit pentru anul trecut diferente in cuantum de circa 15,5 milioane de lei, in timp ce restantele pe partea DADR se ridica la aproape 12 milioane de lei.
O analiza in detaliu pe forme de sprijin destinate fermierilor releva ca in cazul APIA cele mai mari sume neacordate pana acum se inregistreaza la capitolul prime pentru exploatatiile de bovine si cele de ovine/caprine. De exemplu, suma restanta pentru exploatatiile de bovine se cifreaza la 4,32 milioane lei, pentru 3.776 de beneficiari locali, iar pentru exploatatiile de oi si capre la 5,43 milioane lei pentru alti 1.698 de fermieri. In cazul subventiei la bovine, pentru intreg anul trecut, suma alocata pentru achitarea tuturor primelor a fost de 13,49 milioane lei din care a ramas restanta suma de 4,32 milioane, de unde rezulta ca APIA s-a achitat in proportie de circa 68% de obligatiile asumate. Mai explicit, fermierii eligibili pentru aceasta forma de sprijin financiar au primit doar banii din prima transa si abia spre sfarsit de an au inceput platile si pentru transa a doua.
Mult mai mic este procentajul in cazul exploatatiilor de oi si capre, unde din totalul asumat de 6,2 milioane s-au achitat doar 771.950 lei. Acest lucru inseamna ca, la acest moment, nu s-a achitat integral nici macar prima transa de bani, sumele restante reprezentand peste 87% din baza alocata.
In urma cu plata a 3,75 milioane si in cazul abatorizarii
Restante mari se inregistreaza si in cazul sprijinului financiar in sectorul zootehnic, acordat pentru abatorizarea bovinelor si porcinelor, sustinerea familiilor de albine ori pentru ouale si laptele livrate de producatorii agricoli. Sumele restante se ridica la 5,42 milioane lei pentru un total de 173 de beneficiari. De mentionat este ca cele mai mari sume sunt pe partea de abatorizare porcine - 3,75 milioane lei reprezentand aproape 15% din total sume alocate pentru aceasta forma de sprijin, precum si la oua pentru consum, alte 1,48 milioane lei (19,47% din total sume alocate pentru aceasta subventie). Cele mai mici restante se inregistreaza in cazul subventiei pentru lapte, unde din totalul alocat de 2,71 milioane lei, a mai ramas de achitat doar suma de 25.771 lei pentru 126 de beneficiari. Restante sub 15% se inregistreaza si in cazul sprijinului financiar acordat pentru neutralizarea deseurilor de origine animala (neachitat 197.445 lei, raportat la suma alocata in cuantum de 1,38 milioane lei), precum si pentru sectorul legume-fructe (neachitat 145.181 lei comparativ cu 1,36 milioane lei total sume alocate in 2008). Ca o privire de ansamblu, pentru formele de sprijin unde se inregistreaza restante la plata, sumele anuale alocate se ridica la 59,4 milioane lei, din care, pe parcursul anului trecut, s-a achitat suma de 43,87 milioane, ceea ce inseamna ca restantele cumulate reprezinta 26,14%, adica un pic peste un sfert din bugetul alocat.
Platile directe rastoarna dramatic situatia
Situatia se rastoarna dramatic daca sunt luate in calcul platile directe pe suprafata sau subventia la hectar, asa cum este cunoscuta in randul producatorilor agricoli. De exemplu, numai pentru 2007 cuantumul total al acestor plati destinate fermierilor braileni s-a ridicat la aproximativ 100 milioane de lei, cu mentiunea ca banii le-au venit beneficiarilor abia in 2008. De mentionat este ca potrivit statisticilor prezentate de catre APIA Braila, numarul total de cereri depuse de fermierii braileni pentru subventie in anul 2008 se ridica la 16.533 de solicitari, aferente unei suprafete totale de 330.967 ha. Ca termen de comparatie, in cursul anului 2007, au fost inregistrate 18.300 de cereri pentru o suprafata de circa 332.000 ha.
Concret, la o valoare de 107 euro la hectar aprobata pentru 2008, valoarea subventiei se ridica la circa 35 milioane euro, adica 122,5 milioane de lei noi (1.225 miliarde de lei vechi). De mentionat ca la calcularea sumei in lei am luat in calcul, conform legii, cursul leu - euro valabil in luna octombire 2008, respectiv 3,74 lei/euro.
Practic, la acest moment se poate considera restanta suma aferenta anului trecut pentru care campania de inregistrare a cererilor s-a incheiat de mult.
De precizat ca, initial, fostul Guvern, condus de Calin Popescu Tariceanu, a promis fermierilor ca plata acestor subventii va incepe la mijlocul lunii ianuarie, astfel incat producatorii sa aiba fonduri pentru pregatirea campaniei de primavara. Actualul Guvern condus de Boc, a inaintat ca data de demarare a platilor 1 martie, dar fermierii sunt convinsi ca pana in aprilie nu vor vedea nici un leu. Si pe buna dreptate sunt suspiciosi, spun ei, avand in vedere ca anul trecut, foarte multi au intrat in posesia banilor abia aproape de seceris.
Restanta pentru irigatii este de peste 1 milion de euro
In cazul DADR Braila, formele de sprijin pe care aceasta institutie le gestioneaza si la care se inregistreaza restante sunt urmatoarele: subventia de 200 lei/hectar, pentru motorina consumata de agricultori, pentru sustinerea cheltuielilor cu irigatiile, despagubirile in cazul animalelor sacrificate in vederea lichidarii focarelor de boli transmisibile la om si pentru Legea creditului agricol. In total, cuantumul sumelor ramase neachitate la acest moment se cifreaza la aproape 12 milioane lei, mai precis 11,95 milioane lei sau aproape 3 milioane euro. Defalcat pe cele 5 forme de sprijin financiar enumerate mai sus se poate observa ca sumele cele mai mari apar la capitolul imbunatatiri funciare, mai precis la subventionarea energiei electrice consumate de Organizatiile locale ale Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI). Aceasta forma de sprijin se acorda in baza prevederilor HG nr. 420/2008, iar sumele restante se ridica la 4,68 milioane lei, adica peste 1 milion de euro. De altfel, in toamna acestui an, tocmai din cauza datoriilor, "Electrica" a dispus sistarea furnizarii energiei electrice catre OUAI din Braila. Situatia a fost remediata dupa interventia autoritatilor locale la Guvern, pentru achitarea in parte a datoriilor catre "Electrica", astfel incit sa fie reluata furnizarea. Ca termen de comparatie, suma totala alocata la acest capitol pe intreg anul 2008 a fost de 19,67 milioane lei din care, pana in prezent, s-a achitat 14,98 milioane, ceea ce inseamna ca restantele reprezinta aproape un sfert din bugetul 2008 la acest capitol.
Subventia de 200 lei/ha si cea pentru motorina, plati intarziate pentru 5,8 milioane lei
A doua ca valoare este restanta in cazul subventiei de 200 lei/hectar unde DADR Braila este in urma cu plata sumei de 3,24 milioane lei, in contextul in care din suma totala alocata numai pentru finantarea acestei forme de sprijin, adica 15,57 milioane lei, directia a platit doar 12,33 milioane lei. In procente, restanta la plata reprezinta 26,29%, adica peste un sfert din suma totala alocata. De asemenea, datorii mari se inregistreaza si la plata subventiei de 1 leu pentru motorina consumata pentru efectuarea lucrarilor agricole. Potrivit situatiei prezentate de DADR Braila, furnizorii de motorina participanti la acest program mai au de primit in contul combustibilului livrat producatorilor agricoli braileni inca 2,63 milioane lei, in conditiile in care institutia a virat doar 12,56 milioane din cele 15,19 promise pentru intreg anul 2008.
In ceea ce priveste despagubirea producatorilor agricoli ale caror animale au fost euthanasiate cu scopul lichidarii rapide a focarelor de boli transmisibile la om, raportul DADR Braila indica faptul ca din bugetul total pentru anul trecut - 4,57 milioane lei, s-au platit 4,15 milioane de unde rezulta o restanta de circa 600.000 lei.
Si in aplicarea prevederilor Legii creditului agricol sint sincope in alocarea sumelor cuvenite producatorilor agricoli locali. Statistica DADR Braila releva ca atat pentru exploatatiile vegetale cat si in domeniul zootehniei restantele se cifreaza la aproape 800.000 lei, in contextul in care pana acum au fost platite 7,99 milioane lei din cele 8,79 milioane lei alocate pentru 2008 la acest capitol.
Una peste alta, cumulate, restantele inregistrate la plata subventiilor gestionate prin DADR se ridica la aproape 12 milioane lei, adica putin peste 18 procente din total buget pentru aceste forme de sprijin cifrate la 63,99 milioane lei.
In caseta
"Timpul este scurt, iar sumele restante sunt foarte mari!"
* trage un semnal de alarma Asociatia Producatorilor Agricoli (APA) Braila
Structura asociativa locala a producatorilor agricoli se arata ingrijorata de valorile restante la plata subventiilor cuvenite agricultorilor. Motivul este cat se poate de evident: lipsa surselor de finantare in prag de campanie de primavara, care concentreaza cele mai mari sume pentru infiintarea noilor culturi. "Problema primordiala la acest moment este asigurarea fondurilor necesare pentru infiintarea culturilor din primavara. Timpul este scurt, iar sumele restante sunt foarte mari! In plus, promisiunile actualului Guvern indica luna martie ca posibil termen de plata pentru restante. Este greu de crezut ca se va intampla asta intrucat, avand in vedere experienta neplacuta a anilor precedenti, ne asteptam ca banii sa vina abia prin aprilie - mai. Dar pana atunci cu ce bani vor face lucrarile agricole de sezon producatorii agricoli? Nu incercam sa gasim vinovati prin minister, directie agricola sau agentie de plati, ci dorim ca sumele ce ni se cuvin sa ajunga cat mai repede, pentru a putea relua ciclul de productie", a punctat conducerea Asociatiei Producatorilor Agricoli (APA) Braila.