Mergi la conţinutul principal

Moarte în doi: mama unui ziarist din Israel, decedată alături de soţ! (GALERIE GOTO)

O vecină le-a bătut la uşă timp de două zile. Fără răspuns. El, Vasile Andrei, 86 de ani, deşi măcinat de o suferinţă cronică a inimii, obişnuia să iasă zilnic din casă, să facă mici cumpărături şi chiar să se întreţină cu vecinii din blocul 34, din Obor, în care locuiau de peste 40 de ani, cam tot atâta timp de când erau împreună. De două zile, nu-l mai văzuse nimeni şi parcă, zic oamenii, le era în grijă că nu-i mai auzeau paşii sacadaţi, uşor târşiţi, care se îndreptau spre apartamentul cu numărul 14, de la etajul 2.
Sâmbătă în zori, una dintre vecine a văzut cum o lumină răzbate dinspre baia locuinţei lor până spre holul din faţa dormitorului, a cărui uşă era larg deschisă. Geamul nemişcat, de asemenea deschis, de la cameră, i-a dat de gândit femeii: "Noaptea, ei nu stau cu fereastra larg deschisă". Pe la 10.00, vecina a bătut din nou la uşa lor. Nimic. Atunci, şi-a dat seama că s-a întâmplat ceva cu bătrânii şi a dat alarma. A sunat la 112.
"La faţa locului a ajuns maşina de descarcerare de la Pompieri, în eventualitatea în care era nevoie să se spargă uşa, însă colegii noştri au sesizat că geamul este deschis, au ridicat scara şi au urcat pe fereastră în apartament, până la etajul al doilea. Bătrânii erau decedaţi în casă, femeia întinsă pe patul din dormitor, iar bărbatul pe scaunul de toaletă din baie, unde era şi lumina aprinsă", ne-a declarat colonel Ştefan Stoian, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila.
Poliţiştii, alertaţi şi ei prin numărul unic de urgenţă - 112, au format echipe mixte de judiciarişti şi criminalişti şi au descins la blocul 34, de pe Aleea Micşunelelor. "S-a întocmit un dosar de cercetare penală pentru elucidarea tuturor împrejurărilor în care s-a produs decesul celor doi. Din primele verificări, rezultă că nu sunt urme vizibile de violenţă, iar decesul pare să fi survenit din cauze naturale", au precizat surse oficiale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

Singuri şi după moarte

Trupurile celor doi au fost ridicate de angajaţii Serviciului de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei. Cert este că bărbatul era cardiac şi nu este exclus ca acesta să fi făcut un infarct miocardic, iar mai apoi, femeia, care de vreo trei luni era ţintuită la pat în urma unui accident vascular cerebral făcut pe fondul mai multor afecţiuni cronice, să fi decedat la scurt timp, de spaimă că nu mai simte mişcare în casă. Abia luni se vor emite rapoartele medico-legale. O oarecare uşurare au avut locatarii blocului când au înţeles că octogenarii n-au murit în condiţii violente şi unii chiar recunosc că femeia ce a anunţat serviciile de urgenţă a avut multă prezenţă de spirit încât să sune la 112 mai înainte ca trupurile neînsufleţite să intre în descompunere.
"De câteva zile, cam de două zile zic eu, era lumina aprinsă la baie. Nu aveam cheie să intrăm în casă, să vedem ce s-a întâmplat. Pompierii i-au găsit, au intrat pe geam, eu am anunţat, pe la 10.30 - 11.00 (n.r. - sâmbătă). Eu stăteam la alt bloc, dar vecinii zic că de joi nu l-au mai văzut pe el, că ieşea şi mergea la piaţă. Păcat, mare păcat! Uite ce sfârşit au avut!", ne-a relatat Mariana Dănăiaţă.
Femeia era prietenă cu Atena Andrei şi obişnuia să o viziteze măcar o dată la două zile. Octogenarii n-aveau copii împreună, doar ea avea un băiat, pe Nando Varga, jurnalist care a emigrat cu mulţi ani în urmă în Israel.
"Eu am fost prietenă cu ea, mă mai duceam la ei. Bătrâna are un băiat, Nando Varga, este din prima căsătorie, dar este plecat în Israel, de mulţi ani, a fost jurnalist. Uite ce moarte au avut, amândoi odată. Ea era bolnavă, la pat de vreo două-trei luni, nu se mai dădea jos. Oricum, nu a mai ieşit afară de vreun an şi jumătate, nu mai putea. Cred că el o fi murit primul, s-o fi dus la baie să ia apă ceva, el era cardiac, acum este şi foarte cald. Oricum, m-am întâlnit cu el recent şi nu m-a recunoscut, era obosit şi extenuat la maxim, se ocupa şi de ea", a mai spus Mariana Dănăiaţă.

Visul prevestitor

Acum, vecinii sunt preocupaţi să se ocupe de cele creştineşti fiindcă familia Andrei nu avea alte rude apropiate. Ba chiar, câţiva dintre vecini au venit cu ideea de a încerca să-l anunţe pe fostul jurnalist Nando Varga despre faptul că mama lui s-a stins din viaţă.
Şi toate acestea fiindcă locatarii din blocul 34 s-au constituit ei înşişi într-o familie care a rămas unită de-a lungul a zeci de ani. Între ei s-a format o legătură, majoritatea având vârstă înaintată. Mariana Dănăiaţă, fosta prietenă a femeii decedate, ne-a spus că a şi visat-o pe Atena, cu câteva nopţi în urmă şi a bănuit că e ceva. "Am visat-o. Cică să nu te iei după vise. Era îmbrăcată frumos, aranjată, rujată. Zicea că a făcut curat în casă şi că acum poate să se ducă pe drumul ei", ne-a povestit femeia, vădit impresionată de situaţie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro