Mergi la conţinutul principal

Moș bogat – Moș sărac

* companiile mari păstrează tradiția primei de Crăciun, chiar dacă în multe cazuri se rezumă la “gesturi” simbolice * există și excepții în care generozitatea Moșului-Angajator este de invidiat pentru mulți dintre angajații brăileni: navaliștii primesc o primă de 900 lei, plus tichete cadou în valoare de 150 lei * la polul opus, în general, funcționarii se vor mulțumi cu darurile Moșului de Acasă pentru că de la serviciu vor primi doar urări de bine și de un An nou mai bun

 

Chiar dacă anul pe care ne pregătim să-l încheiem a fost unul dificil și atipic, marcat de criza SARS Cov 2, cu puternic impact în toate mediile comunității locale, mai cu seamă în domeniul antreprenorial, iată că există angajatori care aleg, ca de fiecare dată, să-și recompenseze propriii salariați, acum, în preioada Sărbătorilor de Iarnă. Fie că discutăm de o modestă punguliță cu dulciuri pentru copiii angajaților, fie de tichete cadou ori sume mai consistente virate direct pe cardul de salariu, orice gest al Moșului-Angajator este bine primit de toți cei care peste an au depus toate eforturile, alături de patronii afacerilor, să-și salveze locul de muncă. Criza economică generată de pandemie nu a trecut, spun analiștii, însă o parte dintre patronii brăileni se încăpățânează să fie ceva mai încrezători în viitor. Dar, și mai important, sunt mai darnici față de cei cu ajutorul cărora au reușit să treacă peste greutățile de moment ale unei economii imprevizibile de la o lună la alta. Veștile bune despre primele de Crăciun sunt confirmate de organizațiile sindicale ale salariaților unor companii importante și cu renume din oraș. Dar nu numai la presiunea sindicatelor ori a înțelegerilor scrise, gen Contract Colectiv de Muncă, patronii acordă premieri. Așa cum declară mulți antreprenori brăileni, resortul ar fi dorința de a recompensa într-un fel sau altul, de multe ori chiar și simbolic, devotamentul și fidelitatea propriilor echipe. Trebuie subliniat că în sectorul bugetar noțiunea de "primă" sau orice formulă asimilată acesteia au fost scoase din vocabularul funcționarilor, deoarece de mai mulți ani Moșul i-a cam ocolit. Așa cum v-am obișnuit, vom face o scurtă trecere în revistă a primelor de Crăciun acordate de firmele importante din viața economică locală, cu precizarea că mulți dintre patroni, cel mai probabil din modestie, au evitat să dea detalii despre "dărnicia Moșului".

Cei mai fericiți angajați ar fi salariații companiilor mari, așa cum este cazul șantierului Naval, unde primele se anunță a fi consistente. Concret, în acest an, conducerea SC “VARD Brăila" SA urmează să recompenseze angajații cu 900 lei net. În plus, navaliștii brăileni primesc și tichete cadou în valoare de 150 lei.

Tot tichete cadou în valoare netă de 150 lei vor primi și salariații operatorului public de transport în comun, SC “Braicar”, după cum au dat asigurări reprezentanții organizației sindicale din cadrul companiei.

Tichete cadou vor găsi sub bradul de Crăciun și majoritatea salariaților marilor lanțuri de retail alimentar din orașul nostru, precum și cei din domeniul bricolaj și amenajări interioare.

Nici pe angajații de la Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila nu-i va uita Moșul, după cum dă asigurări conducerea societății. Așa cum ne-a explicat directorul general al companiei, Silviu Mangiurea, ar fi vorba despre dividende ce ar urma să fie acordate salariaților, doar că la data documentării acestui articol suma cuvenită nu fusese încă stabilită.

La celălalt pol, în austeritate vor întâmpina sărbătorile de iarnă angajații din sectorul HORECA și, de asemenea, funcționarii din Primărie și Consiliul Județean. “Primăria Brăila nu acordă prime de Crăciun sau alte forme de bonificații specifice acestei perioade. Din păcate, ca urmare a faptului că instituția a avut cheltuieli consistente și neprevăzute legate de prevenirea răspândirii în comunitate a epidemiei COVID nu am avut resurse nici măcar pentru a comanda agende și calendare personalizate”, ne-a transmis edilul șef, Marian Dragomir

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro