• noua clădire a Liceului “Nicolae Oncescu” din Ianca a fost inaugurată, ieri, chiar de Sfântul Nicolae, în prezenţa primarului, preşedintelui Consiliului Judeţean, reprezentanţilor IŞJ, a cadrelor didactice şi, nu în ultimul rând, a elevilor • reabilitarea şi extinderea unităţii şcolare au făcut parte din proiectul campusului şcolar • început de Guvern în 2008 şi abandonat imediat, Primăria Ianca şi-a asumat, ulterior, proiectul, pe care-l duce pas cu pas la bun sfârşit • au fost reabilitate 13 săli de curs şi laboratoare, cancelaria şi secretariatul • şi blocul de garsoniere pentru profesori este gata, urmând ca dotările să fie făcute în prima parte a anului 2018
Primăria Ianca a mai făcut un pas spre finalizarea campusului şcolar de la Liceul Tehnologic “Nicolae Oncescu”, un proiect al Guvernului demarat în 2008 şi lăsat de izbelişte de cei de la Bucureşti. Miercuri, chiar de sărbătoarea Sfântului Nicolae, patronul spiritual al şcolii, a avut loc inaugurarea clădirii liceului, recent reabilitată, pentru că programul prevedea, printre altele, şi extinderea unităţii şcolare. Astfel, au “suferit” îmbunătăţiri pentru aducerea la standarde europene cele 13 săli de curs şi laboratoarele operator sonde, informatică şi mecanică, secretariatul şi cancelaria. La eveniment au fost prezenţi primarul localităţii, George Fănel Chiriţă, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, directorul liceului, Mirela Cazacu, inspector şcolar pentru management instituţional, prof. Camelia Istrate, cadrele didactice, elevii, dar şi directorul celuilalt liceu din oraş, Ştefănuţ Dragomir.
După intonarea imnului naţional al României, au luat cuvântul directorul unităţii şcolare, primarul şi preşedintele CJ. “Astăzi (ieri – n.r.) este o zi deosebită, pentru că desfăşurăm ziua şcolii într-un local nou, un local care a fost reabilitat în vacanţa de vară, în 2 luni, astfel încât în data de 11 septembrie, am putut să intrăm să ne desfăşurăm cursurile în acest local. Toate aceste lucruri s-au întâmplat datorită domnului primar şi domnului preşedinte al Consiliului Judeţean. Vă mulţumim că astăzi învăţăm într-o clădire nouă, dotată la standarde europene!”, a spus Mirela Cazacu, directorul liceului “Oncescu” Ianca. Preşedintele CJ, Francisk Chiriac, a ţinut să le transmită elevilor să înveţe, pentru că doar aşa vor reuşi în viaţă. “Aveţi un corp de clădire nou-nouţ, sperăm că şi rezultatele voastre la învăţătură să vină o dată cu aceste realizări. Să învăţaţi, pentru că sunteţi generaţia viitoare, să aveţi slujbe mai bine plătite, pentru că ştiu că în acest liceu îşi va desfăşura activitatea şi o clasă de petrolişti, începând cu anul viitor. Spor la învăţătură!”, a fost mesajul lui Chiriac.
Şi blocul de garsoniere pentru profesori este gata!
Primarul George Chiriţă a menţionat că lucrările la campusul şcolar vor continua, pentru că mai trebuie realizate atelierele, aleile şi terenul de sport al liceului. Acesta a anunţat că garsonierele pentru profesori sunt gata, iar cu banii din bugetul pe 2018 va dota locuinţele şi le va da spre folosinţă. “În vara acestui an a fost o muncă foarte serioasă, să reabilitezi un corp de liceu în 2 luni nu a fost lucru uşor. Mulţumim Consiliului Judeţean pentru sprijinul financiar pe care ni l-a acordat şi anul trecut, şi anul acesta! Noi vom continua pas cu pas să realizăm şi atelierele, aleile, împrejmuirea şi terenul de sport din curtea şcolii. Din păcate, numărul elevilor scade de la an la an, tinerii noştri pleacă, dar poate că va veni vremea să revină în oraş. Mai sunt multe de făcut în această şcoală. Succes la învăţătură! Şi garsonierele sunt gata, sunt finalizate, mai rămâne pentru bugetul anului viitor să le dotăm. La mulţi ani, liceului «Nicolae Oncescu»!”, a punctat primarul.
Şi reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, prof. Camelia Istrate (inspector şcolar pentru management instituţional), s-a arătat încântată de noua “faţă” a Liceului “Oncescu”. “Astăzi (ieri – n.r.), liceul «Nicolae Oncescu» este schimbat. Are o clădire modernă, adaptată în acest moment standardelor de calitate care se impun pentru şcoli. Le urăm copiilor, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean, putere să parcurgă traseul educaţional în acest liceu, să aibă multe împliniri şi reuşite şi să păstreze ceea ce au dobândit cu eforturile conducerii şcolii, primăriei, Consiliului Judeţean, părinţilor şi comunităţii”, a declarat aceasta.
Elevii au pregătit un program artistic special, iar la final au primit aplauze şi felicitări din partea celor prezenţi.
Aşa cum am precizat anterior, şi blocul de garsoniere din cadrul campusului şcolar este gata. Acesta are 10 locuinţe, împărţite astfel: cinci la parter şi alte cinci la etajul 1. Fiecare garsonieră are 40 metri pătraţi şi este dotată cu bucătărie şi grup sanitar propriu. Acestea vor fi mobilate la începutul anului viitor.
Reabilitarea liceului “Oncescu” a costat 1.704.046 lei cu tot cu TVA, iar blocul de garsoniere 1.695.186 lei cu tot cu TVA. Per total, lucrările s-au ridicat la aproape 3.400.000 lei, din care 1.200.000 lei au fost banii Consiliului Judeţean, iar diferenţa de 2.200.000 lei a fost suportată de Primăria Ianca. Tot primăria a mai scos din “buzunar” încă 300.000 lei pentru dotările şcolii.
Povestea campusului şcolar de la Liceul “Oncescu” a început în 2008, când a fost adoptată o hotărâre de guvern pentru construirea mai multor campusuri în ţară. Pentru Ianca, a fost aprobat proiectul acestui liceu, estimat la 20 milioane lei. În primă fază, au venit de la Guvern doar 100.000 lei, după care campusul a fost “uitat”. Numai că primarul oraşului s-a ambiţionat să ducă la bun sfârşit proiectul, pe cheltuiala bugetului local şi cu sprijin de la Consiliul Judeţean. Astfel, în septembrie 2017, a fost inaugurată şi dată în folosinţă sala de sport cu o suprafaţă de 1.400 metri pătraţi. Tot din proiect au făcut parte reabilitarea şi extinderea liceului “Oncescu” şi blocul de garsoniere. Primarul Chiriţă promite că vor fi gata, în cel mai scurt timp posibil, atelierele, aleile şi terenul de sport din curtea unităţii şcolare.