Mergi la conţinutul principal

Mizerie bine ascunsă … la Ascunsa!

* fostul complex din cartierul Hipodrom, o mândrie a anilor '70 - '80, a ajuns o adevărată groapă de gunoi din cauza celor care confundă cu un tomberon spațiile comerciale abandonate de la parter

 

 

 

 

Este vorba de binecunoscutul complex comercial din Hipodrom, construit în anul 1968, rivalizând ca mărime la acea vreme cu un alt complex celebru: Modern (Geamuri Late) de pe calea Galaţi. Revenind la “Ascunsa”, cu o arhitectură aparte, prin scările în spirală, cele nouă romburi din beton şi balconul întins pe toată lungimea faţadei principale, complexul includea: renumita cofetărie Savarina, cu parter şi etaj; ateliere ale cooperaţiei meşteşugăreşti, pentru reparații televizoare, ceasornicărie, încălţăminte tricotaje, croitorie, frizerie – coafor; studio-foto; lenjerie la comandă; artizanat, marochinărie; un magazin cu dulciuri; farmacie; reparaţii electronice etc. Şi, evident, faimosul restaurant (cu o ciorbă de burtă fără egal), intrat în folclorul brăilean sub denumirea justificată de “Ascunsa”. Locuitorii din zonă se bucurau şi de alte dotări: aprozar, o mare unitate alimentară, iar cu anii, de alte facilităţi: librărie, confecţii, încălţăminte etc.Un centru de colectarea de sticle şi borcane era bucuria copiilor, pentru un ban de buzunar şi cumpărarea de dulciuri, îşi aduc, de asemenea, aminte locuitorii mai în vârstă ai “microraionului Hipodrom”.

După 1990 au funcţionat aici un magazin cu produse agricole de la un renumit IAS, o sifonărie cu răcoritoare, produse lactate etc. Multe dintre cele de mai sus prezentate, inclusiv ceasul şi telefoanele publice, au dispărut. La fel, trandafirii de la intrarea principală, iar “adaptarea la noile cerinţe” a însemnat nu doar un supermarket, jocurile de noroc, un băruleţ “La Ascunsa”, restaurantul de patru stele de la etaj, articole funerare în locul farmaciei, dar şi vandalizarea unor spaţii comerciale aflate spre fostul cinematograf. De asemenea, peste tot graffiti şi (ascuns) foarte mult gunoi, mizerie. De fapt, un adevărat focar de infecţie, dincolo de geamurile sparte, de panourile şi plasele puse în mod repetat de către noii proprietari, distruse inclusiv de către oamenii străzii. Arbuştii crescuţi în spatele coşului degradat de la fosta centrală termică, dar şi spaţiile comerciale abandonate cu mizerie în ele, grupurile de „dropsangii” completează nefericit imaginea fostului complex comercial. Situaţia durează de ani de zile, ceea ce impune luarea unor măsuri radicale pentru eradicarea acestei mizerii!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro