Scandalul meciurilor trucate in Belgia a aparut in toamna anului trecut si a vizat, la inceput, clubul La Louviere. Astfel, doua meciuri din prima liga au fost suspectate de a fi fost aranjate, in urma inregistrarii unei mize imense la o casa de pariuri britanica. Societatea britanica de pariuri pe internet Betfair a inregistrat mize de 600.000 de euro pentru jocul Saint-Trond - La Louviere, scor 1-3, din 29 octombrie, si de 230.000 de euro la meciul FC Bruges - Saint-Trond, scor 2-1, disputat pe 5 noiembrie. Media mizelor la Betfair pentru campionatul Belgiei oscila, in general, intre 10.000 si 25.000 de euro.
O ancheta a presei belgiene a relevat faptul ca mafia chineza a pariurilor sportive pe Internet ar fi la originea mai multor acte de coruptie din campionatul Belgiei. "Sapte meciuri din prima divizie belgiana au fost trucate la comanda unei retele mafiote chineze care actioneaza in sectorul pariurilor", au asigurat jurnalistii, autori ai unei anchete la Shanghai.
Din octombrie 2005, mai multe publicatii belgiene banuiesc ca omul de afaceri Ye Zheyun, un cetatean chinez domiciliat in Franta, suspectat ca este implicat intr-o retea de pariuri pe Internet, corupe jucatori si conducatori belgieni in beneficiul pariorilor.
Dupa aceste dezvaluiri, justitia belgiana a deschis o ancheta la sfirsitul anului 2005, dar nu a inculpat deocamdata pe nimeni.
Un reportaj difuzat la inceputul acestui an arata, cu camera ascunsa, cum anumiti pariori din Shanghai beneficiau de informatii provenind de la persoane apropiate unui club belgian din prima divizie, La Louviere, si profitau pentru a paria pe rezultatele echipei. Reportajul mai arata ca, potrivit unor societati de pariuri, mizele referitoare la anumite meciuri ale echipei La Louviere au atins valori neobisnuit de ridicate.
Potrivit jurnalistilor de la postul de televiziune VRT, care au realizat materialul, din cele sapte meciuri despre care se presupune ca au fost trucate, sase vizeau echipa La Louviere.
Insa cazurile de coruptie din campionatul belgian nu se rezumau numai la prima liga. Pe 1 decembrie 2005, echipa Geel, din a doua liga belgiana, a fost gasita vinovata de tentativa de coruptie la un meci din sezonul 2004/2005 si a fost retrogradata si amendata cu suma de 6.250 de euro, conform unei decizii a Comisiei de Control a Uniunii Belgiene de Fotbal (URBSFA).
Comisia de Control a anuntat ca Geel a incercat sa aranjeze un meci din campionat, cu Waasland, disputat la finalul sezonului trecut. Acest meci avea ca miza accederea in prima liga. In perioada in care s-a disputat partida, doi jucatori ai formatiei Waasland au anuntat URBSFA ca o persoana le-a oferit bani pentru a ceda in meciul cu Geel.
Omul de afaceri chinez Ye Zheyun este considerat vinovat de instantele sportive si in acest caz, la fel ca si un fotbalist, Jean-Pierre La Placa (Waasland), despre care se spune ca ar fi fost intermediarul intre cele doua grupari. La Placa a fost suspendat trei ani, la fel ca doi oficiali din conducerea clubului Geel.
In ceea ce priveste aspectul penal, justitia belgiana incearca sa demonstreze vinovatia lui Ye Zheyun, aflat in centrul multor cazuri de coruptie din Belgia. El a fost interogat de anchetatorii belgieni la inceputul lunii noiembrie, dar nu a fost inculpat.
Geel a fost prima echipa sanctionata in cadrul anchetei privind manipularea unor meciuri din prima si a doua liga belgiana.
Cercetarile justitiei belgiene au ajuns acum si la fostul club al lui Mitu, Lierse, iar ancheta vizeaza unele meciuri aranjate in sezonul 2004/2005. Astfel, trei jucatori ai echipei Lierse, interogati miercuri, de justitia belgiana, au marturisit ca au fost cumparati de reprezentantii unei retele mafiote chineze pentru a influenta rezultatele unor meciuri din campionatul Belgiei. Cei trei fotbalisti, portarii Cliff Mardulier si Patrick Deman si fundasul Laurent Fassotte, au fost pusi in libertate, dupa ce au facut aceasta marturisire, nefiind inculpati.
Presa belgiana a scris, joi, ca patru meciuri din editia 2004/2005 a campionatului Belgiei au fost aranjate, potrivit marturisirilor celor trei jucatori interogati la cererea judecatorului de instructie Sylvana Verstreken, care se ocupa de caz. Sursele citate au notat ca partidele aranjate ar fi cele pierdute de Lierse in fata formatiilor Genk, Charleroi, FC Bruxelles si Standard Liege. Cei trei au fost concediati de conducerea clubului Lierse.
Din nefericire, se pare ca si Mitu este implicat in aceasta afacere de coruptie. El a fost interogat, joi, alaturi de Laurent Delorge coechipier cu romanul atit la Lierse, cit si la Anderlecht, cei doi fiind transferati in vara anului. Presa belgiana a scris ca Mitu ar fi recunoscut in fata anchetatorilor ca ar fi primit bani pentru a influenta rezultatele unor meciuri din campionatul Belgiei. Aceasta varianta este confirmata de clubul Anderlecht, care a decis, vineri, sa-l concedieze fara ezitare, alaturi de Delroge. "Alertata de informatiile referitoare la interogarea, la 16 februarie, a fotbalistilor Laurent Delorge si Marius Mitu, conducerea RSC Anderlecht a discutat cu jucatorii vizati, care au confirmat ca au adoptat, in timpul evolutiei la Lierse, atitudini incompatibile cu etica sportiva", se arata intr-un comunicat pe site-ul oficial al clubului Anderlecht. "Royal Sporting Club Anderlecht considera ca aceste fapte sint de natura sa rupa increderea indispensabila care trebuie sa existe in cadrul relatiilor profesionale dintre club si jucator si a decis sa puna capat, din aceasta zi, colaborarii existente", mentioneaza site-ul citat.
Probabil, cariera lui Mitu in Belgia se va incheia intr-un moment in care ajunsese sa faca parte din cea mai titrata echipa din aceasta tara. Pina anul trecut, evolutiile romanului s-au aflat pe o panta ascendenta ce a culminat, in vara trecuta, cu transferul la Anderlecht, cu care semnase un contract pe trei ani. Mai mult, jucatorul roman era foarte apreciat in aceasta tara, fiind vizat pentru a fi selectionat in nationala Belgiei.