Greva generală pe termen nelimitat s-a încheiat ieri cu mitingul organizat de federaţiile sindicale brăilene, care a strâns în piaţa din faţa Prefecturii aproximativ 1.500 de persoane, jumătate dintre acestea fiind din învăţământ. Au fost prezenţi, pe lângă salariaţii din învăţământ, reprezentanţi ai pensionarilor, poliţiştilor, cadrelor medicale, transportului local, administraţiei.
La ora 11.00, Valeriu Partene, liderul filialei judeţene a CNSLR Frăţia, a vorbit mulţimii adunate spunând că nu este de acceptat faptul că Guvernul a ales să sacrifice săracii României. Preşedintele sindicatului din Şantierul Naval, Alexandru Gurgu, le-a spus oamenilor că guvernanţii demonstrează că nu ştiu pe ce lume trăiesc şi că trebuie opriţi, iar preşedintele sindicatului cadrelor medicale, Octavian Georgescu, a declarat la rândul său că nu mai trebuie acceptat faptul că din '90 şi până acum guvernele au vândut tot ce era în ţară, iar acum îi vând şi pe bugetari. La final, i-a îndemnat pe oameni să revină în piaţă peste o lună, să protesteze din nou. Şi reprezentantul pensionarilor, grupul cel mai vocal din piaţă, a spus că nu e dispus să accepte ca bătrânii, după o viaţă de muncă, să fie nevoiţi să-şi ceară pensiile în stradă.
Lărgirea bazei de impozitare şi impozitarea progresivă - asta cer sindicaliştii
După aproximativ 45 de minute de la debutul mitingului, liderii manifestanţilor au fost primiţi de către prefectul Dumitru Popa. Acesta a spus că este doar reprezentantul Guvernului în teritoriu şi că tot ce poate face este să transmită dorinţele protestatarilor către prim-ministrul Emil Boc. Liderii sindicali Valeriu Partene, Alexandru Gurgu, Octavian Georgescu, Ion Petrea şi Aurelia Chelariu au transmis prefectului nemulţumirea oamenilor, faptul că ei sunt sacrificaţi şi că vor ca guvernul să găsească alte soluţii de ieşire din criză. "Acum plătim un tribut pentru ce s-a întâmplat din '90 încoace. În 1990 erau doi plătitori la un beneficiar, iar acum sunt 0,8 plătitori la un beneficiar. Statul dă pentru susţinerea sistemului bugetar 70% din PIB şi nu este normal. Trebuie luate măsuri pentru restructurare", a precizat prefectul Dumitru Popa, amintind şi măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare luate de alte ţări europene. Medicul Octavian Georgescu a prezentat prefectului şi câteva soluţii pentru a se renunţa la reducerile anunţate, scăderea evaziunii fiscale cu 2%, apreciată de Mugur Isărescu la 28%, ar duce la obţinerea sumelor necesare pentru salarii şi pensii. De asemenea, a mai solicitat şi introducerea impozitului progresiv pe venituri. Despre obtuzitatea celor care ar fi trebuit să participe la negocieri a vorbit Alexandru Gurgu. "Ministrul Vlădescu, un finanţist, a fost de acord cu măsurile propuse de noi, dar Şeitan le-a refuzat. Ei vor numai măsurile impuse de ei, deşi soluţiile noastre sunt mai bune. Trebuie lărgită baza de impozitare, pentru că există în ţară 400.000 de persoane fizice autorizate care plătesc impozit pe jumătate din cât plăteşte o firmă, trebuie impozitate şi drepturile de autor, să se introducă şi cota progresivă de impozitare, dar să se pornească de la o cifră mai mică decât 16%, pentru a ajuta săracii. Trebuie restructurat sistemul bugetar, trebuie daţi oameni afară din administraţie, pentru că birourile sunt pline de oameni care sfidează. Să ţinem cont că sistemul privat a dat afară de mai bine de un an 400.000 de oameni şi nu a dat un singur salariu compensatoriu. Trebuie să accesăm bani europeni, ca să mai micşorăm presiunea pe salarii. Parlamentarii de toate culorile ar trebui să-şi dea acum mâna să urnească ţara, pentru că ne ducem de râpă", a declarat liderul Alexandru Gurgu. La rugăminţile liderilor de sindicat, prefectul Popa a coborât apoi în faţa mulţimii, spunând aceleaşi lucruri pe care le mai auziseră toţi de la reprezentanţii Guvernului. La final, prefectul a fost huiduit şi fluierat.
Şcoala îşi reia programul normal de azi
Mitingul s-a încheiat după o oră şi jumătate, angajaţii din învăţământ fiind anunţaţi că vor fi plătiţi pentru cele două zile în care au făcut grevă, dar că de miercuri trebuie să se întoarcă la catedre. Acest anunţ i-a provocat pe unii sindicalişti, foarte porniţi pe calea protestelor (precum profesorul Bogdan Perţache de la Şcoala "Mihai Eminescu") şi care voiau să mobilizeze profesorii să nu renunţe la grevă pentru că mai au pârghii de care se pot folosi pentru a forţa mâna guvernanţilor: neîncheierea situaţiilor elevilor de clasa a VIII-a, pe care îi aşteaptă admiterea la liceu sau boicotarea probelor scrise ale bacalaureatului, mult mai importante decât cele de până acum. Îndemnurile lor însă au rămas fără ecou, liderul Valeriu Partene spunând că cel mai probabil protestele vor fi reluate la toamnă, atunci când oamenii vor constata pe pielea lor cât le-au scăzut veniturile, pentru că acum presiunile sunt prea mari asupra liderilor de sindicat, mulţi dintre aceştia depunându-şi deja demisiile.