Mergi la conţinutul principal

Mită la poliţist

Un argeşean în vârstă de 20 de ani va fi cercetat penal după ce a încercat să mituiască doi poliţişti, care l-au depistat conducând cu 157 km/h. Ca să nu rămână fără permis, vitezomanul le-a oferit agenţilor de la Serviciul Poliţiei Rutiere Brăila un telefon mobil şi, deşi aceştia l-au refuzat, tânărul nu s-a lăsat şi le-a spus că îi va aştepta la ieşirea din tură, în speranţa că se vor răzgândi. Între timp, poliţiştii i-au întins şoferului o capcană, sesizând ofiţerii anticorupţie, care au amplasat o cameră de filmat în biroul în care urma să se negocieze "preţul" actelor reţinute de poliţişti. Acolo, văzând că agenţii sunt greu de înduplecat, şoferul a mai adăugat la telefonul mobil şi 200 de lei, spunându-le şi că are pe cineva care vrea să vorbească cu ei. Anchetatorii au înregistrat toată scena şi, la semnalul poliţiştilor au intrat peste ei în birou, acuzându-l acum pe şofer de dare de mită.

{flv}20mita{/flv}

Marius Vasile Blaj, din Câmpulung, judeţul Argeş - raiul permiselor auto obţinute pe bani şi pile, a fost surprins de aparatul radar în jurul orei 18.20, la volanul unui autoturism "BMW" ce rula cu 157 de km/h pe Drumul Naţional 2B, în afara localităţii Silistraru, sector de drum cu limită de viteză de 90 km/h maximă admisă. Şoferul a fost oprit în trafic şi în timp ce poliţiştii îi întocmeau procesul-verbal de contravenţie, acesta le-a promis că le va da un telefon mobil, în valoare de 1.200 de lei, pentru a nu aplica măsurile legale împotriva lui. Poliţiştii l-au refuzat şi i-au aplicat o amendă, reţinându-i totodată şi permisul de conducere în vederea suspendării, pentru depăşirea vitezei legale cu peste 50 de km/h. De asemenea, oamenii legii i-au ridicat şi certificatul de înmatriculare al autoturismului, deoarece nu avea rovignetă. Deşi a fost refuzat de prima dată, şoferul a insistat cu promisiunea de a le oferi bani agenţilor de poliţie pentru ca aceştia să îi anuleze actele întocmite şi să-i restituie permisul. Fiind refuzat din nou, Marius Vasile Blaj le-a spus că îi va căuta la ieşirea din schimb, la sediul Poliţie Rutiere din municipiu, pentru "a rezolva problema". "După ce a fost oprit în trafic şi i s-a ridicat permisul de conducere, şoferul le-a oferit poliţiştilor un telefon, pentru ca aceştia să nu mai ia nicio măsură împotriva sa. Este vorba despre doi poliţişti cu experienţă în acest serviciu, care m-au anunţat imediat despre ce s-a întâmplat. Întrucât infracţiunile de corupţie sunt de competenţa procurorilor, dosarul va fi instrumentat de un magistrat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila", a precizat cms. şef Marian Caragaţă, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere.

Poliţiştii au înştiinţat ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Brăila care, împreună cu procurorul desemnat, au realizat prinderea în flagrant a şoferului. În jurul orelor 22.00, Marius Vasile Blaj a venit la sediul Poliţiei Rutiere şi a urcat într-un birou, unde îl aşteptau cei doi agenţi care îl sancţionaseră cu câteva ore înainte. Tânărul le-a spus poliţiştilor că în schimbul actelor vrea să le facă un "cadou frumos", oferindu-le telefonul său mobil şi 200 de lei (2 milioane lei vechi). Ciocnindu-se de refuzul poliţiştilor, şoferul a încercat şi o altă variantă, cerându-i unuia dintre ei numărul de telefon şi spunându-i că are pe cineva care vrea să stea de vorbă cu el. Ofiţerii anticorupţie au filmat toată discuţia purtată de aceştia şi după ce au primit semnalul de la agenţi au intrat peste ei în birou. După realizarea flagrantului, procurorul a dispus cercetarea în stare de libertate a învinuitului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.

Argeş - raiul permiselor obţinute pe bani

Insistenţa cu care argeşeanul a încercat să-i mituiască pe poliţiştii brăileni îşi poate găsi explicaţia în reputaţia pe care judeţul Argeş o are în ceea ce priveşte mituirea oamenilor legii.
Mii de şoferi şi-au obţinut, în anii trecuţi, permise de conducere cu ajutorul relaţiilor şi al şpăgii de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule Argeş, surse judiciare estimând numărul conducătorilor auto care au luat în mod fraudulos examenul de conducere la peste 3.000.
De altfel, ministrul Dan Nica declara la bilanţul Poliţiei Române pe 2008, că a cerut Poliţiei să dispună luarea unor măsuri pentru ca 3.500 de persoane care au obţinut fraudulos permisele de conducere în judeţul Argeş să nu mai aibă dreptul de a conduce, solicitând agenţilor rutieri ca, atunci când observă o persoană care nu ştie nici măcar să citească un proces-verbal, să sesizeze Direcţia Generală Anticorupţie. Acesta a precizat atunci că peste 20 de persoane au murit, iar 100 au fost rănite în accidente provocate de persoane care şi-au obţinut fraudulos permisele de conducere de la Argeş. Anchetatorii au trimis în judecată 28 de persoane în legătură cu fraudarea examenelor pentru obţinerea permisului de conducere. Printre cei 28 de acuzaţi, zece sunt poliţişti.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro