Mergi la conţinutul principal

Misterul testelor COVID. Cum le împarte Boboc între Brăila şi Bucureşti

• prefectul Cătălin Boboc a ţinut să facă public, zilele trecute, un comunicat de presă sub forma unui drept la replică pentru articolul “Obiectiv - Vocea Brăilei, publicat pe 3 august, “Testele COVID şi minciunile lui Boboc” • acesta a dorit să dea ca exemplu ziua de 27 iulie, când s-au recoltat 239 de probe la Brăila şi nu sub 100, aşa cum afirmase preşedintele CJ, Francisk Chiriac • interesant este că o parte dintre probele anunţate de prefect că s-au recoltat în ziua respectivă a fost trimisă la Bucureşti • aspect sesizat de consilierul judeţean PND, Cătălin Iordache, membru în Comisia de Sănătate a CJ Brăila, care a ţinut să îl întrebe public pe Boboc, de ce trimite probe la Bucureşti dacă judeţul nostru are laboratoare care funcţionează?

 

Situaţia legată de testele COVID-19 care se fac la Brăila rămâne în continuare cu un mare semn al întrebării, în ciuda declaraţiilor prefectului Cătălin Boboc cum că s-ar recolta peste 200 de probe zilnic. Mai exact, Boboc a emis, marţi, un comunicat de presă sub forma unui drept la replică la articolul “Testele COVID şi minciunile lui Boboc”, publicat de “Obiectiv - Vocea Brăilei” în data de 3 august, dorind să explice că au fost zile când s-au recoltat şi peste 200 de probe la Brăila, cu alte cuvinte o situaţie departe de declaraţiile făcute de preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, privitoare la faptul că la Spitalul Judeţean se recoltează maxim 100 de probe pe zi. 

“Având în vedere informaţiile distorsionate apărute în articolul menţionat mai sus, cu privire la declaraţiile de presă ale preşedintelui CJ Brăila din care reiese că, zilnic, la Brăila se fac maximum 100 de teste, informaţie prezentată ca fiind «realitatea» şi «adevărul făcut public de Francisk Chiriac», în contradicţie cu afirmaţia prefectului judeţului Brăila, din luna iunie, când acesta declara faptul că «sunt zile când se fac şi 200 de teste pe zi», vă aducem la cunoştinţă cifrele oficiale, în vederea unei informări obiective a brăilenilor. Potrivit cifrelor din evidenţa DSP Brăila, vă comunicăm câteva exemple. La data de 27.07.2020 s-au recoltat 239 de probe astfel: 98 de probe screening, recoltă efectuată la Centrul de testate al spitalului TBC Brăila, probe duse şi lucrate la Spitalul Matei Balş, Bucureşti; recolte suspiciuni, 87 de probe (suspiciuni şi probe de control) lucrate la laboratorul unităţii spitaliceşti; Spital TBC - 6 suspiciuni lucrate la laboratorul DSP Brăila; Centru de paliaţie - 48 de probe screening recoltate de personalul propriu şi lucrate la laboratorul DSP Brăila; De asemenea, în data de 28.07.2020 au fost recoltate 186 de probe, dintre care 71 probe screening, lucrate la Spitalul Matei Balş, Bucureşti şi 115 probe suspiciuni, laborator Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila”, se arată în comunicatul emis de Boboc, cu precizarea că minimul de teste a fost de 30, recoltate la SJU, duminică, 05.07.2020, numărul de prezentări la UPU fiind atunci unul ceva mai redus.

“Aşadar, declaraţiile prefectului judeţului Brăila, Cătălin Boboc, legate de numărul de teste Covid efectuate la Brăila sunt cifrele oficiale, corecte, cu un fundament REAL din punct de vedere medical. Instituţia Prefectului - Judeţul Brăila vă comunică doar date verificate! Vă rugăm să vă informaţi doar din SURSE OFICIALE!”, a mai ţinut să adauge prefectul.

 

Iordache: «Domnule Boboc, avem două aparate la Brăila, de ce mai trimiteţi probe la Bucureşti?!»

Interesant este că, în explicaţiile făcute, prefectul Cătălin Boboc nu s-a ferit să precizeze că foarte multe dintre probele recoltate la Brăila încă sunt trimise la Spitalul “Matei Balş” din Bucureşti, întocmai ca în perioada când în judeţul nostru nu existau laboratoare unde se puteau face teste COVID-19. Aspectul a fost sesizat şi de consilierul judeţean PND Brăila, Cătălin Iordache, membru în Comisia de sănătate a Consiliului Judeţean, care a dorit să îi adreseze prefectului câteva întrebări, plecând tocmai de la comunicatul acestuia.

“Domnule Boboc, avem două aparate la Brăila, de ce mai trimiteţi probe la Bucureşti?! Care e problema?! Că avem două: unul la spital şi altul la DSP. Bun. Să înţelegem că prefectul le dă la DSP ca să îi spună lui Francisk că e prost. «Uite bă, că la DSP se fac. Nu ştiai»! Pentru că asta cam aşa vine. Am înţeles. Ok. Hai că la DSP, hai că la spital, dar de ce le mai trimiţi şi la Bucureşti? Înseamnă că nu ai îndeajuns de multe kituri de testare la DSP?! Dar ai la spital! De ce nu le trimiţi la spital?! Este o chestie simplă. Deci de ce le trimiţi la Bucureşti, dacă ai două laboratoare? Că ai două laboratoare, nu unul! Înţelegeam să trimiţi la Bucureşti dacă nu aveai niciun laborator, sau dacă aveai unul care e depăşit. Dar da. E posibil că cel de la DSP să fie depăşit, că văd că se fac o grămadă de teste acolo, să nu afle Chiriac. Tu acum, chiar eşti în campanie, este? Aşa este, domnule prefect? Problema e următoarea: pe cine trimite el în offside? Pe Chiriac sau pe brăileni? Că vă spun sincer, pe mine nu mă interesează de Chiriac. Dar mă interesează că tu, ca un idiot, ca să spună ăla ca prostul că nu ştiu câte teste se fac la Brăila, le trimiţi la Bucureşti doar pentru că eşti în campanie. Că lui Chiriac nu îi spune nimeni: «Vezi, bă, că la DSP s-au făcut atâtea teste». Nu că îi iau apărarea lui Chiriac, dar chiar nu îi spune nimeni! Şi el vine şi spune: «S-au făcut atâtea, nu atâtea». Iar prefectul abia aşteaptă şi vine apoi şi spune şi el: «Nu! S-au făcut mai multe!» Păi, unde s-au făcut?! La DSP? Unde ai tu control?! Deci să ne spună de ce le trimite la Bucureşti? Şi pe ale cui le trimite la Bucureşti? Adică unele sunt de Bucureşti şi unele de Brăila sau cum? Nu sunt aceleaşi teste peste tot?! Alea ce sunt? Sunt VIP-uri?!”, a declarat Iordache.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro