Misterul celor 700, departe de a fi elucidat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Misterul celor 700, departe de a fi elucidat

* Aurel Simionescu a declarat că în municipiul Brăila, listele au fost verificate încă din 27 iulie * întrebarea este, totuşi, unde sunt cei 700 de alegători brăileni, dispăruţi într-o singură lună

Situaţia listelor electorale permanente este una incertă, ca urmare a ultimelor evenimente petrecute la nivel naţional. Pe de o parte, demisia celor doi miniştri de la Administraţie şi Interne, pe de altă parte, anunţul premierului Victor Ponta de a nu mai organiza un mini-recensământ. Cu toate acestea, potrivit Mediafax, şeful Executivului a cerut miniştrilor implicaţi să verifice, prin "mijloace administrative", dacă pe listele electorale permanente s-au aflat la data referendumului şi persoane decedate sau fără cetăţenie. El a mai arătat că judecătorii Curţii Constituţionale nu au cerut Guvernului listele electorale permanente, deoarece acestea se află la Biroul Electoral Central, ci "listele electorale permanente actualizate conform dispoziţiilor articolului 17, alineatul 2 din Legea 3/2000", în baza căruia s-a făcut referendumul. Bâlbâiala Cabinetului Ponta nu a făcut decât să înrăutăţească situaţia, iar la momentul actual, autorităţile locale nu ştiu exact cum să abordeze problema, aşteptând de la Centru detalii pentru soluţionarea situaţiei. Întrebat în acest sens, primarul Aurel Simionescu a dat un răspuns evaziv, subliniind că la nivel de municipiu listele au fost verificate încă din 27 iulie. "Nu am informaţii în această privinţă. Astăzi după-amiază (n.r. ieri), din câte ştiu eu, este şedinţă de Guvern. Vom vedea dacă este o procedură, ceva, noi avem listele şi, din punctul meu de vedere, dacă discutăm despre vot, ele sunt actualizate. Inclusiv pe 27 iulie am transmis acest lucru. Dacă e vorba despre persoane aflate în străinătate, nu ştiu, la total judeţ sunt vreo 13.000 de persoane, care au cărţi de identitate expirate, care nu sunt pe aici, asta mi-e greu să spun în momentul de faţă. Vom vedea ce va spune Guvernul", a declarat edilul şef.

Prefectura a solicitat de la Bucureşti evidenţa brăilenilor decedaţi în străinătate

În aceeaşi ordine de idei, prefectul judeţului Brăila, Mihaela Marcu, a explicat, înainte de anunţul premierului Victor Ponta, care era situaţia la nivel local. Aceasta a specificat că Prefectura solicitase, în scris, Primăriei Sectorului 1 Bucureşti listele cu persoanele domiciliate pe raza administrativ teritorială a Municipiului Brăila şi care au decedat în afara graniţelor. "Astăzi (n.r. ieri), am solicitat, în scris, Primăriei Sectorului 1 Municipiul Bucureşti, listele cu persoanele domiciliate pe raza administrativ teritorială a Municipiului Brăila, care se află pe listele electorale la momentul ăsta şi care au decedat în străinătate începând cu 1 ianuarie 2002. Au făcut parte din listele amintite şi aceste persoane. Cu alte cuvinte, doar decesele efectuate în străinătate şi care, conform legislaţiei, se ţin în evidenţă la Primăria Sectorului 1 în Municipiul Bucureşti, nefiind operate la noi în liste. Pe măsură ce Ministerul Administraţiei şi Internelor, al cărui subordonat suntem direct, ne mai dă şi altă sarcină şi orientare, o să intrăm imediat în dispozitiv. Deocamdată, atât am desfăşurat până la momentul acesta", a explicat Marcu.
Ca o reacţie la materialul "Misterul celor 700", apărut vineri, 3 august, în cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei", prefectul Brăilei a ţinut să facă unele precizări. "Astăzi (ieri - n.r.) am discutat cu domnul primar, care mi-a confirmat că listele au fost «periate». Aşa se explică diferenţa în minus de persoane de pe liste între 10 iunie şi ziua referendumului", a spus sursa citată.
Reamintim că de la alegerile locale şi până la referendum, în judeţul nostru sunt 700 de brăileni mai puţini înscrişi pe listele electorale permanente. Numai în municipiu este vorba de peste 200 de persoane cu drept de vot, care lipsesc. Mai exact, dacă în luna iunie, în judeţ erau trecuţi pe liste 308.655 alegători, în iulie apar 307.955 de votanţi. Pe municipiu, situaţia se prezintă astfel: 189.690 alegători la locale şi 187.610 la referendum. Informaţiile reies din datele prezentate de Biroul Electoral Central, în privinţa celor două scrutinuri. La acea dată, oficialităţile locale prezentau situaţia destul de superficial, nici primarul Aurel Simionescu, nici reprezentanţii Biroului de Evidenţă a Populaţiei nu au putut oferi un răspuns concret în privinţa diferenţei numărului de alegători. Aurel Simionescu considera această diferenţă ca fiind una nesemnificativă, în condiţiile în care "lumea este în mişcare şi în fiecare zi se întâmplă câte ceva". Noi ne întrebăm, totuşi, ce s-ar fi putut întâmpla într-o singură lună, astfel încât să ducă la dispariţia a 700 de alegători. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro