Mergi la conţinutul principal

Misiunea pe Marte va fi una sinucigaşă

Curajoşii pregătiţi să se îmbarce pentru un drum doar dus spre Marte, proiect prevăzut de societatea olandeză Mars One, vor începe să moară din a 68-a zi de călătorie, potrivit unui studiu ştiinţific realizat de cinci studenţi la aeronautică de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), preluat de AFP.
Ei au ajuns la această concluzie după ce au analizat datele ştiinţifice legate de acest proiect. Primul curajos "va muri după circa 68 de zile de misiune, prin asfixiere", notează raportul de 35 de pagini care analizează cu grafice şi formule matematice resursele de oxigen, hrană şi tehnologii, puse la dispoziţia acestei misiuni care se doreşte autosuficientă.
Plantele care trebuie să hrănească membrii misiunii vor produce prea mult oxigen şi nu a fost dezvoltată încă o tehnologie care să echilibreze atmosfera, scriu autorii studiului. În plus, voluntarii vor fi nevoiţi să înlocuiască echipamentele care se defectează, în cadrul unei misiuni care va costa "în cel mai optimist scenariu" circa 4,5 miliarde de dolari, sumă care va creşte odată cu trimiterea altor echipaje în spaţiu.

Ţinta: 2024

Mars One este un proiect lansat de cofondatorul şi PDG-ul companiei, olandezul Bas Lansdorp, care are ca scop trimiterea în 2024 a primei echipe de patru voluntari pentru colonizarea planetei Marte, fără întoarcere, după o călătorie de şapte luni.
Într-o reacţie apărută în revista Popular Science, Lansdorp a respins cifrele raportului, susţinând că studiul a folosit date incomplete. El a admis totuşi că trimiterea la timp a pieselor de schimb care să le înlocuiască pe cele ieşite din funcţiune constituie o problemă. "Au dreptate, cea mai mare provocare a Mars One este păstrarea tuturor echipamentelor în stare de funcţionare, spune Lansdorp.
Peste 200.000 de persoane din 140 de ţări s-au înscris ca voluntari pentru a face parte din acest proiect faţă de care mulţi sunt sceptici, dar care se bucură de sprijinul laureatului olandez al premiului Nobel pentru Fizică în 1999, Gerardt Hooft.
În luna iunie s-a semnat un acord cu firma Endemol, care realizează emisiuni de reality-show, pentru filmarea procesului de selecţie şi instruire a voluntarilor, încheie AFP.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro