De câteva zile, câţiva poliţişti locali patrulează zilnic pe str. Mihai Eminescu, fosta Regală, cu o misiune strictă: gonirea şoferilor care se obişnuiseră să parcheze in intersecţiile cu străzile Petru Maior, Mihail Sebastian, Ana Aslan-Goleşti. "A trecut domnul primar Simionescu pe aici, săptămâna trecută, şi nu i-a plăcut că erau maşini lăsate în aceste intersecţii. A dat dispoziţie să nu mai lăsăm pe nimeni să parcheze, fiindcă strada Mihai Eminescu e arteră pietonală, pentru promenadă", îi explica, ieri, un agent local unui şofer care oprise în intersecţia cu Str. Petru Maior. Conducătorul auto s-a conformat şi s-a străduit să găsească un loc de parcare pe Str. Petru Maior. A reuşit cu greu, fiindcă şi această stradă, ca şi celelalte din zonă, este încărcată până la refuz, în zilele lucrătoare, cu autoturismele angajaţilor firmelor şi magazinelor de pe fosta Regală. De trei-patru ani, de când s-a decis ca Str. Mihai Eminescu să rămână arteră pietonală, cu accesul maşinilor interzis, municipalitatea nu a reuşit să rezolve problema parcărilor. De fapt, încă nu s-a luat nicio măsură pentru rezolvarea acestei probleme. Ce-i drept, dată fiind configuraţia zonei, soluţia ar fi realizarea de parcări sub sau supraterane, care presupun investiţii foarte mari şi pe care Primăria n-o să le poată face prea curând. În ciuda acestei situaţii, primarul Aurel Simionescu rămâne ferm pe poziţii, cerând ca în niciuna din intersecţiile Regalei cu celelalte străzi să nu staţioneze autoturisme. "Dacă tot s-a vrut zonă de promenadă, maşinile nu au ce căuta pe această stradă. Nici acum, când ne pregătim pentru manifestările legate de Zilele Brăilei, ce se vor desfăşura (în perioada 12-15 august n.n.), în mare parte, pe Regală, nici după aceste sărbători. Pietonii trebuie să poată merge de la un capăt la altul al străzii fără să fie obligaţi să se strecoare printre maşini", ne-a declarat primarul Aurel Simionescu.
Atât de des este salubrizată această stradă "de promenadă", încât printre bucăţile de piatră cubică au răsărit smocuri de iarbă Pietruită aiurea
Pietonii nu prea se înghesuie, însă, să se plimbe pe carosabilul străzii Mihai Eminescu. Nu o făceau nici înainte de a se interzice parcarea autoturismelor în intersecţii şi nu o fac nici după ce s-a pus în practică această decizie. Ca şi înainte, lumea circulă pe trotuare, iar lipsa lor de interes pentru spaţiul de pe mijloc s-ar putea explica prin felul cel puţin defectuos prin care s-a realizat pietruirea acestei străzi, în urmă cu aproape trei ani. Reamintim că Str. Mihai Eminescu a fost reabilitată, împreună cu alte artere din centrul vechi al municipiului, printr-un program cu finanţare europeană în valoare de câteva milioane de euro. Proiectul a prevăzut ca partea carosabilă a străzii să fie pietruită, pentru a se readuce la viaţă farmecul zonei de promenadă de altădată. Lucrările au început pe vremea administraţiei Cibu şi s-au finalizat în 2008, după ce alegerile au fost câştigate de actualul primar Simionescu. Piatra cubică a fost aşezată în toamna anului 2008, însă calitatea execuţiei lăsa mult de dorit. Şi la ora actuală, deşi au trecut aproape trei ani, timp în care carosabilul ar fi trebuit să se compacteze şi să se "aşeze" sub paşii trecătorilor, bucăţile de piatră încă par "puse cu furca".
Fiindcă se apropie Zilele Brăilei, doi angajaţi de la salubritate au fost puşi să prăşească iarba de pe Regală
Ai impresia că te poţi împiedica din cauza unor pietre ieşite din rând, iar în câteva zone au apărut denivelări pe carosabil. În plus, şi salubrizarea lasă mult de dorit. Deşi se află în inima oraşului, strada Mihai Eminescu este măturată foarte rar. Atât de rar încât printre pietrele cubice, aşa denivelate cum sunt ele, au început să apară smocuri de iarbă. Ieri, doi angajaţi ai firmei de salubritate "Braicata" prăşeau efectiv aceste fire de iarbă, cu ajutorul unor săpăligi, în cadrul curăţeniei anuale prilejuite de apropierea Zilelor Brăilei.
Primarul Aurel Simionescu spune că nu felul cum au fost aşezate pietrele din carosabil este de vină pentru lipsa pietonilor. "Nu are nicio vină calitatea pietruirii. Eu sper că, după ce strada aceasta îşi va recăpăta vigoarea comercială, lumea o să circule şi pe trotuare, şi pe porţiunea cu piatră cubică. Deja au apărut câteva terase şi probabil că o să mai apară şi altele", ne-a spus edilul-şef. Pentru ca "vigoarea comercială" de altădată să renască trebuie, însă, ca imobilele de patrimoniu de pe Regală să fie reabilitate şi scoase din starea deplorabilă pe care o au în prezent. "Lucrurile încep să se mişte şi din acest punct de vedere. Au venit la Primărie cereri pentru autorizaţii de construcţii, în vederea reparării unor astfel de imobile, sau acte de vânzare-cumpărare, ceea ce înseamnă că există interes pentru refacerea aspectului străzii", spune primarul. Simionescu nu se poate pronunţa, însă, în privinţa a două clădiri de referinţă din zonă: fostul palat CEC şi hotelul "Pescăruş". "Pentru acestea există litigii între proprietari, iar situaţia lor trebuie soluţionată de instanţele judecătoreşti. Deocamdată, Primăria nu poate face nimic în privinţa lor", a precizat edilul-şef.