* "Prin sfințirea Capelei «Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia», vizita ÎPS Părinte Casian a adus întărire duhovnicească și prinos de recunoștință pentru înaintașii care au suferit în această zonă, în perioada comunistă", a precizat pr. Rareș Bucur * capela se află în vecinătatea gropii comune în care au fost înmormântați, fără cruce și fără preot, cei care au suferit și au murit în lagărul de muncă forțată de la Salcia
Misiune și slujire arhierească în Insula Mare a Brăilei - omagiu pentru cei care au suferit și au murit în lagărele de muncă forțată din perioada comunistă.
Sâmbătă, 26 iunie, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a aflat în Insula Mare a Brăilei pentru a sfinți Capela memorial "Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia" și pentru a binecuvânta Centrul pastoral pentru tineri, biblioteca cea nouă și casa parohială din localitatea Frecăței. Ierarhul a fost primit cu multă căldură de sătenii și de autoritățile din Insulă.
"Vizita Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian în Insula Mare a Brăilei a adus, prin sfințirea Capelei "Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia", întărire duhovnicească și prinos de recunoștință pentru înaintașii care au suferit în această zonă în perioada comunistă, precum și bucurie, sprijin material și înnoire culturală în comunitatea sătească din localitatea Frecăței, prin binecuvântarea Centrului pastoral pentru tineri în cadrul căruia funcționează o bibliotecă și o casă parohială", a precizat părintele consilier Rareș Bucur, din cadrul Eparhiei Dunării de Jos.
Ierarhul Dunării de Jos a fost însoțit de slujitori din administrația eparhială, protopopul de Însurăței, profesori de la Facultatea de Medicină și Farmacie din Galați și preoți din localitățile învecinate. ÎPS Părinte a oficiat slujba de sfințire a Capelei memorial cu hramul "Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia", situată în apropiere de Frecăței, pe locul unde se află groapa comună în care au fost înmormântați, fără cruce și fără preot, toți cei care au pătimit și au murit în lagărul de muncă forțată de la Salcia. Slujba a fost oficiată în prezența ctitorilor, autorităților locale și a credincioșilor din parohiile Frecăței și Titcov.
"După slujba de sfințire a capelei, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba Parastasului, în cadrul căreia au fost pomeniți toți cei care au fost închiși și torturați, începând cu anul 1952, în lagărul (colonia de muncă) Salcia, din Insula Mare a Brăilei și care au trecut la cele veșnice în condiții vitrege. După Parastas, copiii și credincioșii au primit pachete cu alimente", precizează părintele Rareș Bucur.
De la Salcia, Arhipăstorul Dunării de Jos a mers în localitatea Frecăței, unde a binecuvântat Centrul pastoral pentru tineri construit în apropierea Bisericii "Sfântul Ierarh Nicolae", din această comunitate. Așezământul are în componență "Biblioteca școlarului creștin", amenajată pentru elevii din zonă, precum și o casă parohială. Ierarhul a donat pentru noua bibliotecă mai multe cărți și reviste cu conținut religios apărute în Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Pentru implicarea în lucrările de construcție și de amenajare a edificiului memorial de la Salcia și a Centrului pastoral din Frecăței, ierarhul Dunării de Jos a acordat preotului paroh Paul Stroe, precum și doamnei Roxana Stoica, diplome de vrednicie. Nu în ultimul rând, primarul comunei Frecăței a primit distincția eparhială "Vrednicia andreiană", iar ceilalți donatori și sprijinitori ai lucrărilor au primit diplome de ctitori.