Astfel, o privire de ansamblu la nivel national releva faptul ca, de exemplu, la "Dacia - Groupe Renault", la CFR sau in sectorul minerit, angajatii urmeaza sa beneficieze de bonusul traditional de sfirsit de an. De exemplu, in domeniul feroviar primele sint stabilite ferm prin contractele colective de munca: in medie peste 500 lei atit in cazul CFR Marfa cit si CFR Calatori sau CFR Infrastructura. Si la uzinele "Dacia" lucrurile par a fi foarte clare in ceea ce priveste prima de Craciun: 450 lei. Aceasta, desi salariatii acestei companii au fost nevoiti in mai multe rinduri sa opreasca productia timp de citeva zile, din motive de criza. De asemenea, si in sectorul minier se anunta bonificatii de sezon: bonuri valorice in cuantum de 400 lei de persoana.
Mosul e mai darnic in firmele mari
Si in plan local, cu mici exceptii, cei mai fericiti se anunta a fi salariatii companiilor mari, asa cum este cazul Santierului Naval sau uzinei "Laminorul", unde primele se anunta a fi consistente. In cazul unor companii precum "Braiconf" sau "Promex" bonificatia de final de an este inca in discutie, sindicatele militind pentru recompensarea angajatilor asa cum s-a intimplat in ultimii ani. Concret, in acest an, conducerea santierului naval, care a primit un nou nume, SC "STX RO Offshore Braila", urmeaza sa recompenseze angajatii cu 470 lei brut fata de circa 300 lei anul trecut sau 232 lei in 2006, reprezentind un procent fix din salariul mediu de baza pe unitate. La aceste sume se vor adauga tichete care vor inlocui cadourile in produse, asa cum s-a practicat in ultimii ani. De asemenea, navalistii braileni urmeaza sa intre, din 24 decembrie, in vacanta de Craciun si vor relua munca in data de 5 ianuarie.
Nici pe angajatii de la "Laminorul" nu-i va uita Mosul, dupa cum da asigurari sindicatul societatii. Potrivit Contractului Colectiv de Munca pe unitate angajatii ar urma sa primeasca o bonificatie de final de an in cuantum de 450 lei net, reprezentind un procent fix din salariul mediu aferent lunii noiembrie. In plus, organizatia sindicala vrea sa determine administratia unitatii sa asigure si fonduri pentru a fi acordate cadouri dulci pentru copiii salariatilor, plus cadouri pentru membrii de sindicat.
Altii inca negociaza
Pentru uzina "Promex", deocamdata lucrurile sint incerte in ceea ce priveste prima de Craciun. De altfel, directorul general al companiei, Costel Spiridon, a declarat, recent, in cadrul unei discutii pe tema crizei internationale, ca unul dintre cele mai frumoase cadouri de Craciun pe care ar putea sa-l faca salariatilor este certitudinea ca vor avea serviciu si anul viitor. Cu toate acestea, ieri ne-a declarat ca se cauta, totusi, solutii pentru acordarea unei bonificatii.
Negocieri pe marginea acordarii primei urmeaza sa se deruleze si la "Braiconf", unde sindicatul a anuntat ca cel mai probabil saptamina viitoare se va sti concret daca, si in ce cuantum se va acorda bonificatia. Angajatii fabricii de confectii urmeaza sa intre in vacanta pe 22 decembrie si vor reveni la munca pe 5 ianuarie.
Si salariatii Companiei Locale de Utilitati Publice "Dunarea" vor primi o prima, insa cuantumul acesteia nu a fost inca stabilit, la fel ca si in cazul Companiei de Posta unde angajatii asteapta tichete cadou, sau la SC "Hercules" unde negocierile cu administratia incep saptamina viitoare.
In cazul angajatilor de la "CET", situatia este un pic mai complicata pentru ca vechiul Contract Colectiv de Munca pe unitate a expirat la finele lunii trecute, iar negocierile pentru un nou CCM stagneaza. In plus, societatea a intrat adinc in pierderi. In cazul unor companii precum "Electrica" Braila, "Transgaz", "Petrom", "Petrom Peco", "Petrom Service" acordarea primelor pentru salariati a ramas in stadiul de deziderat.
In ceea ce-i priveste, functionarii din administratia publica, respectiv din Prefectura, Consiliul Judetean si Primarie, nu vor beneficia nici in acest an de prime de Craciun.
Salariatii din invatamint primesc al 13-lea salariu in ianuarie
* in decembrie vor primi tichete cadou
Cristina DOSULEANU
Luna decembrie este fericita in acest an pentru salariatii din invatamint. Ei vor primi cel de-al treilea tichet cadou, care va rotunji suma primita drept premiere in anul 2008 la 10,5 milioane lei vechi. Pentru aceasta transa, primarul Aurel Simionescu a promis ca va da aproximativ 10 miliarde de lei vechi salariatilor din invatamint. Pe linga aceste tichete, copiii salariatilor din educatie vor primi si un cadou de la Mos Craciun. Sindicatul Invatamint Braila a avut grija, ca si in anii precedenti, sa umple sacul mosului, astfel incit toti copiii salariatilor vor primi dulciuri in valoare de aproximativ 30 de lei. Copiii se vor indulci cu biscuti cu crema de cacao, batoane de ciocolata, ciocolata cu lapte si ciocolata amaruie, jeleuri, napolitane si nectar.
In ceea ce priveste cel de-al 13-lea salariu, acesta va ajunge in buzunarele celor din sistem abia in luna ianuarie, pentru ca va fi acordat din alocatia bugetara aferenta anului 2009. "Speram sa nu fie probleme cu acordarea salariului pe luna noiembrie. Se fac eforturi sa nu intervina intirzieri in acordarea acestuia. In anul 2008 s-au facut patru rectificari bugetare si toate au fost negative pentru bugetul Ministerului Educatiei. Ca urmare, nu s-au dat fondurile necesare pentru cresterea de 6% de la 1 aprilie si cresterea de 9% de la 1 octombrie. Acesti bani s-au dat la ultima rectificare bugetara si ii asteptam sa soseasca", a precizat liderul Sindicatului Invatamint Braila, Valeriu Partene.
Numarul angajatilor care se asteapta la prime de sarbatori a scazut
Numarul angajatilor romani care se asteapta sa primeasca o prima de Craciun, in conditiile economice actuale, a scazut de la 53% in 2007 la 20%, desi aproape jumatate dintre companii se arata dispuse sa ofere un astfel de stimulent de Craciun, potrivit unor sondaje efectuate de BestJobs. "Asteptarile romanilor, in ceea ce priveste perioada sarbatorilor de iarna, au scazut dramatic, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Daca anul trecut 53% dintre romani se asteptau sa fie rasplatiti de sarbatori cu o prima sau un bonus, in acest an doar 20% au aratat aceeasi incredere", se arata intr-un comunicat al BestJobs.ro.
Potrivit unuia dintre sondaje, 68% dintre salariatii chestionati au identificat criza economica ca impediment major pentru angajatori in acordarea primelor de Craciun. De asemenea, 12% dintre respondenti se asteapta sa primesca un cadou din partea companiei, 13,5% spera ca angajatorii sa organizeze o petrecere, iar 2% spun ca ar putea primi doar o felicitare din partea angajatorilor.
Pe de alta parte, managerii si responsabilii pe partea de resurse umane s-au dovedit mai increzatori, astfel ca 49,5% si-au aratat intentia de a oferi de Craciun prime sau bonusuri, comparativ cu 23% dintre angajatori, care au afirmat ca actualul context economic nu permite astfel de cheltuieli.
Sondajele au fost efectuate in perioada 1 - 30 noiembrie, pe un esantion de 8.000 de utilizatori online, respectiv 100 de companii.