Mergi la conţinutul principal

Mircea Sandu: Se va ajunge la excluderea echipelor româneşti

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat, joi, într-o emisiune televizată, că echipele româneşti riscă să fie excluse din competiţiile internaţionale de către FIFA, dacă vor fi puse în aplicare hotărârile Curţii de Apel Bucureşti în cazul Universitatea Craiova.
Sandu a făcut această afirmaţie după ce FIFA a reamintit, miercuri, FRF că "este interzisă înaintarea către instanţele de drept comun a litigiilor din cadrul asociaţiei sau a litigiilor implicând ligile, membrii ligilor, cluburile, membrii cluburilor, jucătorii, oficialii şi oficialii altor asociaţii". "În locul apelării la instanţele de drept comun se va prevedea posibilitatea arbitrajului, litigiile de acest gen trebuind să fie înaintate unui tribunal de arbitraj independent, legal constituit, recunoscut prin regulamentul asociaţiei sau confederaţiei membre respective sau Tribunalului Arbitral al Sportului (cf. art. 64 alin. 3 din Statutul FIFA). Fără a intra în contradicţie cu cele de mai sus, am dori să subliniem încă o dată faptul că apelarea la instanţele de drept comun nu este interzisă în cazul în care regulamentul FIFA prevede în mod expres acest lucru sau prevede înaintarea anumitor litigii către instanţele de drept comun", se arară în corespondenţele dintre FIFA şi FRF.
Sandu spune că punerea în aplicare de către FRF a deciziilor luate de instanţele civile, respectiv Curtea de Apel Bucureşti, în cazul Craiova, presupune încălcarea statutului FIFA şi, implicit, dictarea de sancţiuni care pot ajunge la excluderea echipelor româneşti din cupele europene. Şeful FRF doreşte ca Ministerul Justiţiei sau Guvernul să adopte o ordonanţă de urgenţă, care să anuleze deciziile luate de Curtea de Apel Bucureşti.
"Se va ajunge la excluderea echipelor româneşti din competiţiile internaţionale. Se va da un termen până la care instanţele trebuie să revină asupra deciziilor. Eu m-am adresat Curţii Europene de Justiţie, Comisiei de Sport din cadrul Uniunii Europene, mă adresez ministrului Justiţiei şi CSM-ului, pentru că trebuie să găsim o cale comună. La Înalta Curte cred că avem termen prin 2013, habar n-am! Nu ne-au dat încă. Craiova trebuie să aibă echipă în Liga a II-a, pentru că aşa au decis două instanţe, una civilă şi alta, Adunarea Generală a federaţiei, Craiova are acest drept, şi pe cale civilă şi pe cale sportivă. Mai departe, eu cred că ministrul Justiţiei, ca iniţiator de legi.... Să se facă o ordonaţă de urgenţă a Guvernului - nu ştiu cum, ca să fiu sincer - să nu intrăm în pericolul ca echipele româneşti să fie excluse. Ne vor da un termen cei de la UEFA, nu ştiu cât, ne vor spune: «reveniţi asupra deciziilor, modificaţi legislaţia civilă, în sensul respectării hotărârilor sportive». Şi atunci intrăm şi noi în rândul Uniunii Europene. Întotdeauna am avut astfel de probleme în perioada alegerilor. Veţi vedea în următoarele trei luni care va fi situaţia în fotbalul românesc", a spus Sandu la DigiSport.
Curtea de Apel Bucureşti a admis în parte excepţia de nelegalitate a regulamentelor fotbalistice invocată de FC Universitatea Craiova, declarând nelegal şi neconstituţional articolul 36.17 din Regulamentul privind statutul şi transferul jucătorului de fotbal.

Sentinţa Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, putând fi atacată cu recurs la ICCJ

La 25 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea clubului Universitatea Craiova de anulare a excluderii provizorii a grupării conduse de Adrian Mititelu, hotărâtă de Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal în 20 iulie 2011. FRF poate contesta această sentinţă, dar trebuie să reînscrie imediat echipa în campionat.
FRF a exclus clubul Universitatea Craiova pentru că s-a adresat instanţelor civile în loc să se adreseze TAS.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro