Mirajul traditiei deslusit de tinerii olimpici mestesugari | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mirajul traditiei deslusit de tinerii olimpici mestesugari

Pentru prima data brailenii pot vedea tineri mestesugari la lucru cu ocazia zilelor judetului, cind, realizatorii Complexului National Muzeal "Astra" din Sibiu, Muzeul Brailei si Centrul de Creatie le propun sa constientizeze locul traditiei in viata noastra a secolului XXI, foarte departe de vremea cind aceste mestesuguri erau un mod de trai foarte des intilnit. Acum traditia a devenit spectacol si pentru multi este unul destul de greu de receptat. Pentru a intelege de ce acesti copii si tineri au ales sa participe la Olimpiada mestesugurilor artistice traditionale, am discutat cu Mirela Cretu
sef de sectie la Muzeul Civilizatiei Transilvane "Astra" din Sibiu. Asa cum a apreciat specialistul, Piata Independentei s-a transformat intr-o Dumbrava Minunata, aflata la confluenta traditiilor romanesti cu influente rasaritene si occidentale.
"Este un efort constant al copiilor si dascalilor, dar si al nostru, al specialistilor, de a ordona din exterior spre Inauntru, o lume In miscare, un univers ce penduleaza Intre joc si maiestrie, Intre copilarie si maturitate. Povestea trebuie esentializata Intr-un limbaj vizual bogat si profund, numai asa Olimpiada devenind un adevarat regal al culturii populare romanesti contemporane. Fiecare obiect stimuleaza, da amplitudine gindirii, prezentind, cu o mare putere de sugestie, nucleul nealterat al unei lumi ce nu a apus Inca, al unei realitati unice prin perenitatea si firescul sau, lumea satului, In care legenda si realitatea se Impletesc Intr-o tesatura ce constituie Insasi viata acestor copii. Ei au posibilitatea sa gaseasca raspunsuri la Intrebarile cu care au venit, dar si marea sansa de a-si pune noi Intrebari, Invatind sa traiasca Intru traditie. Au astfel oportunitatea sa se lumineze, dar sa si aseze Intr-o noua lumina ceea ce fac. Intilnirea cu marturiile culturii si civilizatiei romanesti din muzeu, le deschide un nou orizont, le lamureste perceptiile si le permite sa Infrunte realitatea de dincolo de portile muzeului", a explicat muzeograful Mirela Cretu.

Lectia copiilor pentru maturi

Olimpiada este o manifestare unica in Romania, ce pune in valoare asa numitele tezaure umane vii, adica pe mesterii si creatorii populari care transmit tainele mestesugurilor copiilor si tinerilor. Acum, zeci de copii au venit sa demonstreze ce au invatat si sa le arate si maturilor cum sa priveasca senin, fara prejudecati cotidiene, traditia. La olimpiada concurentii comunica ceea ce stiu si se prezinta pe ei prin ceea ce fac si sint. Acum, brailenii au privilegiul de a-i avea aproape si de a se bucura de darurile lor. "Prin fiecare gest, prin fiecare obiect savirsit, copiii nu Incearca sa ne convinga despre o realitate, supravietuirea culturii si artei populare romanesti, ci pur si simplu ne-o arata, noua raminindu-ne bucuria de a gasi sensul si legaturile tainice ale lucrurilor", a mai spus Mirela Cretu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro