• pe 4 decembrie, la Teatrul “Maria Filotti”, a avut loc un concert caritabil organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos, numit “Împreună pentru Cristian” • elevii talentaţi din municipiu şi judeţ au pus în scenă un frumos spectacol de muzică uşoară şi populară • este a doua acţiune în sprijinul lui Cristi organizată de Sfânta Biserică, pe 23 noiembrie având loc un cros caritabil la care au alergat peste 300 de copii şi tineri • în urma campaniei umanitare organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos, din donaţiile făcute de credincioşii şi preoţii de la cele trei protopopiate din judeţul Brăila, s-a adunat uriaşa sumă de 24.000 lei, adică aproape un sfert de milion de lei • adunând această sumă cu donaţiile care s-au făcut în ultima lună în conturile deschise pentru cauza lui Cristi, astăzi, în marea zi de sărbătoare a Sfântului Ierarh Nicolae, adolescentul are banii necesari pentru a începe şi a doua imunoterapie de care are nevoie pentru a se reface • “Dumnezeu lucrează prin oameni! Mulţumim din toată inima tuturor!”, ne-a spus, emoţionat, Nicolae Filip, tatăl lui Cristi
“Dumnezeu lucrează prin oameni!” Asta spune de fiecare dată Nicolae Filip, tatăl lui Cristian Filip, adolescentul din Brăila care a luptat doi ani cu cancerul, a suferit 4 operaţii, 25 de şedinte de chimioterapie, 40 de şedinţe de radioterapie şi care se află în prezent în Germania unde urmează un tratament pentru refacerea sistemului imunitar. Iar oamenii, prin dărnicie şi compasiune, au reuşit să-l aducă pe Cristi cu un pas mai aproape de o viaţă sănătoasă. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, luni, la Teatrul “Maria Filotti”, Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat un eveniment caritabil pentru adolescent, un concert la care au participat elevi talentanţi din municipiu şi judeţ.
Este al doilea eveniment organizat de Arhiepiscopie pentru Cristian, după crosul caritabil de la sfârşitul lunii noiembrie, acţiune la care au participat peste 300 de copii şi tineri. În urma campaniei, cu implicarea celor trei protopopiate din judeţul Brăila, respectiv protopopiatele Brăila, Făurei şi Însurăţei, prin donaţiile făcute de credincioşi şi preoţi s-a reuşit colectarea sumei de 24.000 lei, o sumă uriaşă, care îl va ajuta foarte mult pe Cristi. Astăzi, în mare zi de sărbătoare, când îl prăznuim pe Sfântul Ierarh Nicolae, Cristian primeşte cel mai frumos cadou: banii necesari pentru începerea celei de-a doua imunoterapii, din totalul de trei pe care medicii i le-au recomandat. Dar dincolo de partea materială, Cristi primeşte speranţă şi putere. Speranţa că Dumnezeu veghează asupra lui, putere să lupte mai departe şi nădejde că va reuşi.
Spectacolul generozităţii
“Împreună pentru Cristian” este numele unui spectacol al generozităţii şi solidarităţii care s-a desfăşurat luni, 4 decembrie, în sala “Panait Istrati” a Teatrului „Maria Filotti” din Brăila. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, în contextul sărbătorilor Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul Brăilei. Întâlnirea s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi au participat peste 300 de copii şi tineri, alături de părinţii lor.
Elevi talentaţi de la şcolile şi liceele brăilene au venit cu un program cultural-artistic şi au interpretat melodii din repertoriul muzicii populare şi uşoare. Aceştia sunt: George Rotaru, clasa a VIII-a, “Perpessicius”; Denisa Răileanu, clasa a XI-a, Liceu de Arte; Andrada Robea, clasa a IX-a, “Ana Aslan”; Alexandru Iaurum, clasa a XII-a, “Iorga”; Cornelia Valentina Moldoveanu, clasa a VIII-a, “A. Saligny”; Andreea Gabriela Voicu, clasa a VIII-a, “A. Saligny”, Denisa Balaban, clasa a VIII-a, “M. Dragomir”; Laura Vasile, clasa a VI-a; “Fănuş Neagu”; Doru Ciutac, clasa a IX-a, Arte; Andreea Dilbea, clasa a IX-a, Arte; Maria Anghel, clasa a XI-a, “Perpessicius”; Ansamblul Coral “Hora Măxinenilor”, coordonat de prof. Camelia Burcă şi prof. Andreea Done; Mădălina Frăţilă, clasa a X-a, “Perpessicius”; Elena Roman, clasa a VI-a, Şcoala “M. Viteazul”; Bianca Tudose, clasa a V-a, “A. Saligny”, Alexandra Bulancea, clasa a VII-a, “Perpessicius”; Teodor Şcheaua, clasa a VIII-a, “Al. I. Cuza”; Ion Laurentiu, clasa a XI-a, Arte. Spectacolul a fost prezentat de Nicoleta Drăgoi (Liceul “Perpessicius”) şi Rafael Bănică (Liceul de Arte). Toţi tinerii artişti au primit din partea organizatorilor diplome şi premii.
La plecare, în cadrul unor standuri amenajate special, cei prezenţi la eveniment au avut ocazia de a face o faptă bună şi de a cumpăra diverse obiecte hand-made şi de artizanat, confecţionate de elevii brăileni.
“În cadrul acestei campanii umanitare, cu implicarea celor trei protopopiate din judeţul Brăila, respectiv protopopiatele Brăila, Făurei şi Însurăţei, s-a reuşit colectarea sumei de 24.000 lei, sumă ce va fi dăruită familiei Filip”, trasmite Arhepiscopia Dunării de Jos printr-un comunicat de presă.
Adăugând această sumă la cei peste 25.000 lei strânşi în ultimele săptămâni prin campania desfăşurată de cotidianul nostru, prin donaţiile făcute de şcoli sau de brăileni direct în conturi, Cristian are banii necesari pentru a putea începe şi a doua imunoterapie. Aşa cum am mai precizat în cotidianul nostru, în prezent, Cristi se află în Germania unde urmează un tratament care să-i întărească sistemul imunitar, afectat de zecile de cure de citostatice. Tratamentul este unul modern, nu are efecte adverse şi cuprinde trei tipuri de terapie: GcMAF Immunotherapy; Gene Therapy şi Vaccinul. Când au plecat în Germania în luna noiembrie, soţii Filip au putut plăti prima terapie. Însă pentru ca tratamentul să dea rezultate cât mai rapide, adolescentul trebuia să o înceapă şi pe cea de-a doua (Gene Therapy), însă nu avea banii necesari.
“Mă simţit profund emoţionat de tot ce s-a organizat pentru Cristian, iar tinerii au realizat un spectacol artistic deosebit. E o sumă foarte mare într-un timp foarte scurt! Nu mi-a venit să cred că s-a strâns suma aceasta. Suntem atât de bucuroşi. Cu aceşti bănuţi putem să începem a doua terapie a lui Cristian, mai ales că cele trei terapii sunt vitale pentru el. Am zis mereu că cineva acolo sus îl iubeşte şi Dumnezeu are grijă de el. Dincolo de aspectele financiare, Dumnezeu veghează asupra lui. Cristian e la curent cu tot ce se organizează pentru el şi toate aceste lucruri îi dau şi mai multă putere şi speranţă. Toată Brăila s-a mobilizat pentru băiatul nostru. Nu am cuvinte să le mulţumesc tuturor care au fost şi sunt alături de Cristi! Şi toţi au un gând bun, o rugăcine, toate acestea contează pentru el. Indiferent câte greutăţi întâmpinăm, mereu spunem aşa: şi mâine va fi o zi şi Dumnezeu ne va deschide un drum pe care noi astăzi nu îl ştim şi ne va scoate în cale persoanele potrivite care vor fi alături de Cristian şi ne vor ajuta. Dumnezeu lucrează prin oameni! Mulţumim din toată inima tuturor!”, ne-a spus, cu emoţie în glas, Nicolae Filip, tatăl lui Cristi.
Copiii şi tinerii din Brăila au alergat pentru Cristi
În contextul Sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei – ocrotitorul oraşului Galaţi şi al Sărbătorilor Sfântului Nicolae - ocrotitorul oraşului Brăila, Arhiepiscopia Dunării de Jos, în parteneriat cu Inspectoratele Şcolare Judeţene Galaţi şi Brăila, a desfăşurat în zilele de 25 şi 26 noiembrie un program educaţional-sportiv comun. Acţiunea a constat în organizarea a două concursuri de alergare (cros), cu scop caritabil, la care au participat tineri din şcolile gălăţene şi brăilene.
La Brăila, evenimentul s-a desfăşurat sâmbătă, 25 noiembrie, în Parcul Monument, începând cu orele 12.00. Peste 300 de copii şi tineri s-au adunat la linia de start şi au alergat pentru Cristian Filip. La finalul activităţilor sportive, Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Inspectoratul Şcolar au acordat tuturor participanţilor diplome şi premii.
Pe 26 noiembrie, începând cu orele 13.00, crosul a continuat şi la Galaţi, pe faleza inferioară a Dunării, unde au participat peste 200 de tineri alergători pentru a o susţine pe Cristiana Paraschiv, în vârstă de 18 ani, care suferă de afecţiuni extrem de rare şi de grave: narcolepsie şi catalepsie, epilepsie criptogenetică generalizată, deficit de factor 8 şi 9 şi hipofibrinogenemie.
Ambele concursuri s-au desfăşurat cu autorizaţii din partea Primăriilor Brăila şi Galaţi, cu asistenţă medicală adecvată şi cu implicarea Poliţiei Locale din cele două municipii de la Dunăre.
Peste 10.000 lei, donaţii de la Biserică în campania trecută
Miile de credincioşi au fost alături de Cristi şi în luna decembrie a anului 2015, la scurt timp de la diagnosticarea lui Cristi cu cancer, atunci când adolescentul avea nevoie urgentă de bani pentru curele de citostatice. Atunci, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, parohiile din cadrul Protopopiatului Brăilei au făcut colecte pentru Cristian Filip, adolescentul premiant al Brăilei.
Credincioşii şi preoţii au oferit bani, pentru a-l ajuta pe băiat să-şi achite tratamentul costisitor, iar în total s-a strâns şI atunci uriaşa sumă de 10.170 lei. De asemenea, parohiile din Brăila au continuat să adune bani şi în zilele ce au urmat, cazul lui Cristi reuşind să sensibilizeze o mulţime de brăileni.Toată această mobilizare în bisericile brăilene nu era posibilă fără îndemnul părintesc al Înaltpreasfinţitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care, impresionat de drama prin care trece acest copil, a dorit să-l ajute pe Cristi să treacă peste această grea încercare a vieţii. Banii colectaţi de la credincioşi şi sfinţii părinţi au fost depuşi direct în contul bancar deschis pe numele tatălui lui Cristian, Nicolae Filip. “Dumnezeu e mare! Mulţumim din suflet. Mereu am fost cu Dumnezeu lângă noi”, spunea şi atunci, emoţionat, tatăl adolescentului.
Evanghelia vie
†Casian,
Arhiepiscopul Dunării de Jos
Iubirea faţă de aproapele se arată prin faptele milostive, adică cele ce se plămădesc în conştiinţa unei frăţietăţi autentice şi se finalizează prin intervenţii directe, atât în solicitările spirituale, cât şi în cele materiale.
Prin entuziasmul tinerilor brăileni în cadrul unui concert caritabil, organizat în ziua de 4 decembrie 2017, cu scopul ajutării unui coleg aflat pe patul suferinţei în Germania, eveniment secondat de colecta în bani – 24.000 lei, desfăşurată în Protoieriile Brăila, Făurei şi Însurăţei, cu participarea ppcc preoţi, suntem chiar în faţa Mântuitorului, Doctorul şi Vindecătorul sufletelor şi al trupurilor noastre: „Întrucât aţi făcut unuia dintre aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut” (Matei 25, 40)
Iată o filă de Evanghelie transfigurată în iubirea ca dar concret oferit unui tânăr de la tineri!