Miracolul de la Urleasca | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Miracolul de la Urleasca

* acţiunea se dovedeşte extrem de dificilă, din cauza neîncrederii pe care aceste animale au căpătat-o faţă de oameni, după ce au fost maltratate îngrozitor în Deltă

Ferma de la Urleasca, unde se află cei peste 50 de cai din Letea, salvaţi de la moarte sigură, s-a aflat şi ieri în centrul atenţiei iubitorilor de animale din România. Posturile naţionale de televiziune au continuat să transmită imagini impresionante cu cabalinele extrem de slabe şi speriate, pe lângă care roiau voluntari dornici să le aline suferinţa, precum şi veterinari îmbrăcaţi în salopete albe, cu misiunea de a preleva probe de sânge, pentru a le evalua starea de sănătate. Datorită acestui caz extrem de mediatizat, ieri a avut loc la Brăila o premieră naţională: printr-un protocol semnat la sediul Direcţiei Sanitar Veterinare, caii maltrataţi de foştii stăpâni au intrat în proprietatea Fundaţiei pentru protecţia animalelor "Vier Pfoten". 24cai1 Prinderea cailor s-a dovedit o acţiune extrem de dificilă "Din acest moment, noi ne asumăm întreaga responsabilitate pentru aceşti cai. Vom avea grijă să îi hrănim, să le facem toate tratamentele necesare şi să le creăm condiţii decente de trai. Cel mai important aspect - şi cred că este primul caz întâmplat vreodată în România - este că le-am stopat drumul spre abator şi le-am oferit o nouă şansă la viaţă", ne-a declarat Kuki Bărbuceanu, coordonator de proiecte al "Vier Pfoten" România. Acesta a precizat că, foarte probabil, exemplarele care se vor dovedi sănătoase vor fi eliberate înapoi în habitatul lor natural, adică în pădurea Letea din Delta Dunării. "De data asta, însă, vor fi în grija noastră şi nu se va mai atinge nimeni de ei", a precizat Bărbuceanu.
Reamintim că aceşti cai au aparţinut unor locatari ai satelor din Deltă, care i-au lăsat să crească în regim de semisălbăticie, fără a se îngriji în niciun fel de bunăstarea lor, apoi i-au capturat prin cele mai barbare metode posibile, i-au urcat într-un TIR şi i-au vândut unui abator. Spre norocul cailor, fundaţia "Vier Pfoten" a alarmat autorităţile. Transportul a fost interceptat pe raza judeţului nostru, la Ianca, iar animalele aflate într-o stare jalnică, după ce fuseseră bătute, înfometate şi însetate, au fost descărcate în incinta unei ferme de la Urleasca, pusă la dispoziţie gratuit de proprietara acesteia, Marlena Terlemes.

24cai2 Voluntarii se străduiau, ieri, să aline suferinţele Victoriei Rugă pentru Victoria

Din "TIR-ul morţii" au fost coborâte 54 de exemplare. Două au murit sâmbătă dimineaţă, din cauza rănilor şi a epuizării. Ieri, încă o iapă se afla între viaţă şi moarte. Reprezentanţii "Vier Pfoten" şi ceilalţi iubitori de animale care veniseră la ferma de la Urleasca pentru a-şi oferi sprijinul o botezaseră Victoria şi încercau din răsputeri să o salveze. "I s-a spus Victoria fiindcă are pe frunte o rană foarte adâncă, în formă de V. Sperăm din tot sufletul că va supravieţui şi ea", ne-a spus unul dintre voluntarii care vegheau la căpătâiul Victoriei.
De la restul cailor a început, ieri, prelevarea de probe de sânge, pentru stabilirea exactă a stării de sănătate. Operaţiunea era absolut necesară, deoarece 19 cai sunt suspecţi de anemie infecţioasă, o boală extrem de gravă. "Dacă analizele efectuate la laboratorul nostru vor confirma acest diagnostic, exemplarele bolnave vor fi scoase din efectiv şi sacrificate. Vom avea rezultatul analizelor cam la sfârşitul acestei săptămâni, fiindcă reuşim destul de greu să luăm probele de sânge", ne-a declarat Gicu Drăgan, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila. Într-adevăr, veterinarii reuşeau, ieri, cu foarte mare greutate să îşi facă treaba. Din cauza bătăilor primite de la ţăranii din Deltă, animalele erau extrem de iritate de prezenţa oamenilor în ţarcul de la Urleasca. Chiar şi în starea proastă în care se aflau, foarte greu puteau fi legate şi ţinute, pentru a li se preleva sânge. Tranchilizantele administrate de veterinari se dovedeau ineficiente. Plus de asta, în dorinţa lor de a feri animalele de suferinţă, voluntarii reacţionau destul de vehement atunci când li se părea că un cal este legat prea strâns, iar asta nu uşura deloc munca veterinarilor. 24cai3 După bătăile primite de la ţăranii din Deltă, caii de la Letea sunt extrem de iritaţi în prezenţa oamenilor Până ieri după-amiază, se luaseră probe de la doar 23 de cai, iar operaţiunea avea toate şansele să continue şi pe tot parcursul zilei de astăzi. Analizele se vor face gratuit în laboratorul DSV Brăila. Pentru o mai mare acurateţe, "Vier Pfoten" a insistat ca probe de sânge să fie trimise şi la Institutul de Diagnoză şi Sănătate Animală Bucureşti.
În ciuda micilor tensiuni apărute pe parcursul operaţiunii, cei de la "Vier Pfoten" se declarau extrem de mulţumiţi de colaborarea cu DSV Brăila. "Din punctul meu de vedere, DSV Brăila merită felicitări pentru modul cum a gestionat această situaţie", ne-a declarat Kuki Bărbuceanu. Sprijin au acordat şi alte instituţii. Prefectura Brăila s-a implicat în rezolvarea statutului de proprietate a cailor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a trimis la Urleasca cisterne cu apă, iar Primăria Traianu a pus la dispoziţie furaje. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro