Mergi la conţinutul principal

Miracolul

O sectie de Terapie Intensiva cu toate dotarile necesare unui bolnav aflat in coma si asistenta medicala de cea mai inalta calitate, oferita permanent. Se intampla la Braila, nu intr-un spital, ci acasa la un tanar care se afla in coma de 5 ani, in urma unui accident de circulatie.

Sectie de Terapie Intensiva la domiciliu

Familia Dancila a transformat camera fiului lor, Dan, intr-o adevarata sectie de terapie: aparatura langa patul bolnavului, deasupra caruia vegheaza sfinti din icoane, ca intr-un altar si rafturi intregi incarcate cu pansamente, consumabile, filtre, sonde. Nu lipseste nici statia de oxigen, cele cateva tuburi aliniate pe un perete al casei fiind suficiente pacientului pentru cateva luni. Il gasim pe Dan la ora de masa. "Il hranim pe sonda nazogastrica", ne explica mama, "numai cu mancare naturala, nimic din comert". Conectat la aparatele care-l tin in viata, Dan deschide ochii si parca vrea sa comunice cu noi, imediat ce simte ca am intrat in camera. "Intelege tot ce se intampla in jurul lui, stie ca are vizitatori, ne spune unchiul sau, Laurentiu Bunea. "Am fost medic veterinar si toata viata am inteles durerea necuvantatoarelor. Dumnezeu a vrut asa, pentru ca acum sa-mi pot intelege copilul, care nu mai poate vorbi, din semne", spune doamna Dancila. Monitoarele aparatelor sunt permanent urmarite de familie si reglate in functie de nevoile pacientului. "Tot ce stiu am "furat" din spitale, unde as fi fost in stare sa spal si holurile numai ca sa stau langa copilul meu", marturiseste mama. Pe langa un aparat cumparat de familie, Dan a mai primit inca trei de la o fundatie din Germania. "Firma Borgel din Germania vine in Romania special pentru Dan. I-am cunoscut la spital in Bucuresti, asa a vrut Dumnezeu sa fie, sa ajunga la noi. Vin o data la 6 luni si ii schimba aparatele lui Dan", povesteste femeia. In situatia lui Dan, fiecare zi inseamna o lupta castigata. "Periodic ii fac analize, numai pe ele ma pot ghida. Nu exista zi de la Dumnezeu sa nu fii atenta la fiecare zona din corpul sau, pentru ca vesnic apar probleme", precizeaza mama. Familia face eforturi imense, cu ajutorul rudelor, de a acoperi cheltuielile legate de ingrijirea lui Dan. "Costurile sunt enorme, sunt zile in care se cheltuiesc cateva milioane de lei fara sa stii pe ce. Beneficiaza de gratuitate, in suma mica, sub 3 milioane de lei, ceea ce la medicamentele necesare unui bolnav de genul acesta, este doar o picatura", recunoaste doamna Dancila.

Anuntata de trei ori ca fiul este mort

Diagnosticul actual al lui lui Dan este afectiune cerebrala cu acumulare de lichid, care este drenat. Tanarul, acum in varsta de 37 de ani, care parea sa aiba toata viata inainte, a ajuns in aceasta stare dupa un accident de circulatie, produs in urma cu 5 ani, la Constanta. "Pe 27 iunie 2004, era duminica dimineata, cand la ora 10.00, un militian, ca nu pot sa-i zic altfel, a venit la poarta si ma intreaba "Aveti un fiu?". Eu ii raspund si el imi zice: "E mort", fara niciun fel de menajamente. Dar Dumnezeu iti da atata putere incat in secundele alea esti stana de piatra, abia dupa aceea incepi sa constientizezi ce ti s-a spus", povesteste mama. La Spitalul din Constanta, Dan a fost operat la cap, avand un hematom subdural. "Acolo intalnesc a doua surpriza, o tanara rezidenta, careia cred ca mai putin ii placea medicina si mai mult cochetaria, din primele vorbe cand m-am intalnit cu ea, mi-a spus: "Decat o leguma, mai bine mort". Nu e admis pentru un tanar absolvent, un medic care a depus juramantul, sa spuna unui om in clipele cele mai grele lucrurile astea. I-am spus "leguma, neleguma e al meu si sa-i dea Dumnezeu puterea sa reziste"", relateaza mama. Dupa doua luni, Dan este transferat la un spital din Bucuresti, unde evolutia sa parea promitatoare. "Aici, din nou am avut o surpriza, pentru a treia oara cand mi s-a spus ca baiatul este mort. Cand eram pe punctul de a pleca din spital, pentru ca Dan avea o evolutie pozitiva, intr-o dimineata, la schimbul de tura, a facut un stop cardio-respirator, din motive de neglijenta, am constatat eu tacit, fara sa discut cu prea multa lume. Am tacut, ca sa pot sa stau cu baiatul meu in continuare. Consecinta stopului cardio-respirator a fost ca la resuscitare stomacul s-a rupt, avea o gastrostoma, a facut o peritonita. Consecinta tratamentului si a evolutiei bolii a fost ca dupa 20 de zile sa faca un accident vascular cerebral masiv, care a avut si are inca repercusiuni".

70.000 de euro pentru implant de celule stem, in China

In aprilie 2005, familia vinde casa lui Dan si pleaca in China, pentru un implant de celule stem. "Ne-a costat aproape 70.000 de euro si drumul, mai mult decat operatia. Am platit 37.000 de euro pentru transport, deoarece a fost nevoie de o targa speciala pentru care au fost dislocate 12 locuri in avion. Am plecat cu medic, asistenta si toata aparatura de interventie pentru Terapie Intensiva, ventilator, aspirator, tuburi de oxigen", relateaza mama. Din pacate, toate eforturile familiei si seriozitatea serviciilor medicale din China au fost in zadar, intrucat dupa operatia cu celule stem, starea lui Dan nu s-a ameliorat. "Nu stiu daca este o falsa reclama care se face, poate au speculat momentul implanturilor de celule stem. Dar nu-l recomand nimanui, in doua luni cat am stat acolo, n-am vazut la niciun pacient rezultate. Bani multi si rezultate inobservabile", concluzioneaza doamna Dancila.

Supreveghere video in sectiile de Terapie Intensiva

Familia Dancila aduce acuzatii la adresa asistentelor, ca si a sistemului sanitar in ansamblu, in care se vad acum consecintele anilor intregi de nerespectare a regulilor igienico-sanitare. "Daca n-as fi avut posibilitatea si taria sa stau pe holurile spitalelor doi ani si jumatate, Dan n-ar mai fi existat. Spitalele noastre colcaie de microbi", sustine mama. Unchiul lui Dan considera ca trebuie introdusa supravegherea video in spitale, in special in sectiile de Terapie Intensiva, astfel incat cadrele sanitare sa fie determinate sa aiba un comportament adecvat fata de pacienti. "Daca asistentele isi faceau meseria, acum Dan era pe picioarele lui. Am vazut cu ochii mei cazuri in care pacientii au murit cu zile in spital, pentru ca au fost deconectati de la aparate de cate o asistenta", spune revoltat Laurentiu Bunea. Pe de alta parte, familia Dancila nu poate sa nu recunoasca meritele si eforturile facute de medici pentru a-l salva pe Dan. "Cand vad ca se blameaza serviciul de la Unitatea de Primiri Urgente si Salvare ma doare, acolo e un du-te vino permanent si medicii trebuie lasati sa-si faca treaba. Multumesc din tot sufletul serviciului de Salvare de la Braila si de la Bucuresti, care ne-au dat tot sprijinul. Vreau sa multumesc si medicilor pe care i-am intalnit la Braila, dr. Olga Popescu, sefa Terapiei Intensive de la Spitalul Judetean si dr. Gabrovescu, doua femei de suflet, care mi-au inteles durerea si dragostea de mama".

Spitale pentru bolnavii in stadii terminale

"S-ar putea sa fie Dan un caz singular in tara, dar vreau sa spun ca se poate ingriji, cu putina tregere de inima si responsabilitate, un astfel de bolnav", sustine mama lui Dan. Experienta familiei Dancila este acum impartasita si altor apartinatori ai unor bolnavi aflati in coma sau in stadii grave, care suna la Braila pentru a primi sfaturi. "Mi s-a propus de catre un profesor universitar de la Bucuresti sa scriem un manual, de fapt un ghid de nutritie pentru bolnavii de Terapie Intensiva", spune doamna Dancila. Familia lui Dan propune ca Ministerul Sanatatii sa infiinteze spitale speciale pentru bolnavii in stadii terminale, ale caror familii nu au posibilitatea de a le asigura ingrijire corespunzatoare la domiciliu. "La Terapie Intensiva bolnavii stau cateva zile. Ar trebui sa fie o alta sectie, un alt spital care sa preia bolnavii dupa o perioada de timp", crede mama. Supravietuirea lui Dan este un miracol pentru profesorii universitari de la Bucuresti. La un an de la externare, bolnavul a fost dus din nou la Bucuresti pentru investigatii, iar medicilor nu le-a venit sa creada ca mai este in viata si cat de bine poate fi ingrijit la domiciliu. "Pe noi ne depaseste cazul lui Dan. Numai Dumnezeu stie ce planuri are pentru el", au fost cuvintele lor cand l-au revazut. "Medicamentul lui Dan a fost dragostea aproapelui sau si mila Lui Dumnezeu", spune mama. Dar adevaratul miracol este, de fapt, devotamentul cu care il ingrijeste familia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro