* cei șase membri ai familiei locuiau toți într-o singură cameră dărăpănată și se zbăteau de mai mulți ani în sărăcie * în mai puțin de patru luni, preotul i-a mobilizat pe săteni și a reușit să ridice o casă modulară cu două dormitoare și să o racordeze la utilități * în ajunul Sfintelor Paști, preotul protopop Mircea Băncilă, preotul Cristian Calu și reprezentanți ai Arhiepiscopiei au sfințit casa de la Mărtăcești și le-au oferit noilor locatari daruri * anul trecut, preotul Vlad Dumitrache, de la Țibănești, a ridicat o casă de 100 mp pentru șapte copii orfani de mamă, a căror casă arsese din temelii chiar înainte de Sfintele Paști
Preotul Cristian Calu, din satul Mărtăcești, a reușit să-i mobilizeze pe săteni și să construiască, în mai puțin de patru luni, o casă modulară de peste 30.000 de lei, pentru o familie săracă din localitate, care se zbătea, de mai mulți ani, în sărăcie și care locuia într-o singură cameră dărăpănată, gata să se surpe. A fost darul de Paști al preotului de la Mărtăcești și al ierarhului Dunării de Jos, ÎPS Casian, care l-a binecuvântat și l-a sprijinit în acest demers. În ajunul marii sărbători creștine a Învierii Domnului, reprezentanții Arhiepiscopiei Dunării de Jos, împreună cu părintele protopop Mircea Băncilă și inimosul preot de la Mărtăcești au mers să inaugureze casa, după ce aceasta a fost mobilată și racordată la utilități. Slujitorii Sfântului Altar nu au mers cu mâna goală: le-au oferit noilor locatari alimente, îmbrăcăminte, produse de uz casnic și materiale igienico-sanitare. Au mers apoi prin Mărtăcești și au mai împărțit daruri și altor nevoiași, ca să se bucure de Sfintele Paști.
Casa de la Mărtăcești nu este singura casă construită de un preot brăilean cu inimă de aur pentru o familie necăjită. Părintele Vlad Dumitrache, de la Țibănești, a sărit în ajutorul unei familii a cărei casă a ars din temelii în luna aprilie 2020. După două luni de începerea lucrărilor, cu sprijinul sătenilor, a ridicat o casă de 100 mp racordată la utilități - apă, canalizare, electricitate și încălzire, care a fost sfințită pe 1 iulie de însuși ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos. Acum, cei șapte copii orfani de mamă de la Țibănești au un acoperiș deasupra capului datorită preotului milostiv.
Despre fapte bune și milostenie creștină, citiți în rândurile care urmează, acum, în Săptămâna Luminată.
Casă pentru o familie cu patru copii din Mărtăcești
"Întrucât, de mai mulți ani, o familie cu patru copii din localitatea Mărtăcești locuia într-o casă cu o singură cameră, foarte degradată, preotul din sat, impresionat de situația lor, a reușit să mobilizeze într-un timp foarte scurt oameni inimoși care au venit în sprijinul acestei familii nevoiașe prin construcția de la zero a unei case modulare cu toate cele necesare unui trai decent. În această acțiune caritabilă, alături de preotul Cristian Calu, au fost membrii Consiliului și Comitetului parohial, oameni darnici din zonă, precum și voluntari brăileni, care, de la începutul acestui an și până în prezent au reușit să construiască această casă dotată cu două dormitoare, bucătărie, baie și hol, au racordat-o la utilități și au mobilat-o", a precizat părintele Rareș Bucur, din cadrul Eparhiei Dunării de Jos.
Costurile necesare construirii casei modulare de la Mărtăcești au fost de aproximativ 31.000 de lei.
Așa stând lucrurile, în Săptămâna Patimilor, mai precis în ziua de 28 aprilie a.c., cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a fost săvârșită slujba de binecuvântare a casei celei noi ridicată pentru familia nevoiașă, cu posibilități materiale reduse, din Parohia Mărtăcești, comuna Siliștea, județul Brăila.
Potrivit părintelui Rareș Bucur, "din încredințarea chiriarhului Dunării de Jos, delegați din administrația eparhială, împreună cu protoiereul de Brăila, părintele Mircea Băncilă, și cu preotul Parohiei Mărtăcești, au mers la această familie pentru a-i transmite un cuvânt de binecuvântare și de mângâiere din partea Părintelui Arhiepiscop Casian, pentru a le inaugura casa și pentru a le aduce daruri: alimente, îmbrăcăminte, produse de uz casnic și materiale igienico-sanitare".
Cu greu poate fi exprimată în cuvinte bucuria care se putea citi pe chipurile copiilor. Atât ei, cât și părinții lor le-au mulțumit, cu recunoștință, binefăcătorilor și Milostivului Dumnezeu care le-a trimis "o rază de speranță și lumină" chiar înaintea Sfintelor Paști. Preoții au purces apoi, cu daruri, pe la casele altor familii nevoiașe din satul Mărtăcești, zăbovind, de asemenea, în gospodăriile câtorva bătrâni rămași singuri, pentru a le aduce și lor un dram de bucurie.
Casă de 100 mp pentru șapte copii orfani de la Țibănești
Pe 6 aprilie 2020, un incendiu devastator a ars din temelii casa familiei Adam, din satul brăilean Țibănești. Prezent la fața locului și profund impresionat de ceea ce văzuse, preotul Vlad Dumitrache, de la Parohia Țibănești II, i-a mobilizat pe săteni pentru a-i ajuta pe cei rămași fără un acoperiș deasupra capului. La doar patru zile de la nenorocire, ajutat de voluntari, părintele Vlad a început construcția unei case noi pentru cei șapte copii orfani de mamă și pentru tatăl lor, Constantin Adam, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos. Casa a fost binecuvântată de ierarhul Dunării de Jos pe data de 1 iulie 2020, chiar în ziua în care credincioșii Parohiei Țibănești II au participat, pentru prima dată, la o slujbă oficiată în noua lor biserică.
Povestea copiilor orfani rămași fără adăpost anul trecut, în plină pandemie, - chiar înainte de Sfintele Paști - a impresionat întreg județul, iar locuitorii din Țibănești, sensibilizați de părintele Vlad, au sărit, cu mic cu mare, în ajutorul celor năpăstuiți. După cum preciza, la acea vreme, părintele Rareș Bucur, "în mai puțin de 30 de minute, focul a mistuit casa în care locuiau cei șapte copii orfani de mamă împreună cu tatăl lor, precum și anexele gospodărești, intervenția pompierilor, deși rapidă, nu a putut salva mai nimic din agoniseala lor de o viață. Preotul din localitate a fost prezent la stingerea incendiului și, impresionat de drama acestei famili, a hotărât să-i sprijine și să le ridice o nouă locuință".
Aflând despre nenorocirea care s-a abătut asupra orfanilor de la Țibănești, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a implicat în ajutorarea lor, făcând demersurile necesare pentru ridicarea locuinței și amenajarea acesteia cu cele necesare unui trai decent. Primăria Comunei Tufești, credincioșii din localitate, au pus mână de la mână pentru a ajuta la realizarea acestui important proiect filantropic, iar rezultatele nu au întârziat să apară. După doar două luni de la începerea lucrărilor, a fost ridicată o casă de 100 mp, solidă, compusă din două dormitoare, sufragerie, bucătărie, baie și hol. După ce imobilul a fost racordat la utilități - apă, canalizare, electricitate și încălzire - în doar câteva zile, cu sprijinul unui binefăcător din Galați, casa a fost mobilată și pregătită pentru a-și primi locatarii. Efortul depus pentru ridicarea casei de la Țibănești a fost încununat de slujba de sfințire oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, pe 1 iulie, și de cuvintele de încurajare adresate, cu acest prilej, celor șapte copii orfani și tatălui lor.