Minunate locuri brăilene! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Minunate locuri brăilene!

Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

Încerc în timpul liber să merg în cât mai multe locuri frumoase din județul nostru pentru a mă delecta cu spectacolul oferit de natură, dar și pentru a vă propune locuri în care să petreceți câteva ore în liniște, departe de focul grătarelor și de muzica asurzitoare din mașinile aduse pe malul unor lacuri. Consider că unii dintre noi, atunci când ajung undeva la un grătar, pierd și ultima brumă de civilizație pe care ar trebui să o aibă, de aceea caut locuri cât mai retrase, pe care încerc să le promovez aici pentru dumneavoastră.

În urmă cu vreo doi ani am avut de făcut o monitorizare la cuiburile de barză din județul nostru și am descoperit o zonă minunată. Este vorba despre localitatea Vameșu sau mai bine zis de râul Siret undeva pe lângă localitatea Vameșu. Vă propun acest loc pentru a petrece câteva ore în triluri de păsări și în liniștea apei curgătoare. Siretul ca și Buzăul, pentru mine, este un râu care te poate surprinde plăcut în orice anotimp și poți avea parte de imagini spectaculoase la distanțe de câțiva kilometri, pe același râu.

Am ajuns la Vameșu în perioada sărbătorilor Pascale, o zi frumoasă cu soare și cântec de păsărele, deoarece imediat după digul de la marginea satului Vameșu este o pădure minunată unde poți sta la umbră și admira natura.

Știu că sunt la modă excursiile în frumoasa Dobroge pentru a face fotografii în pădurile cu maci sau în câmpurile cu rapiță, dar eu vă propun să mergeți în județul nostru, pe malul unui frumos curs de apă, acest Siret „sălbatic” și greu de „domesticit” de către om. În această zonă de pe malul sălbaticului curs de apă am văzut câteva specii de păsări pe care vi le propun și vouă: cucul, egreta mică, porumbelul gulerat, vânturelul roșu, buha mare, codobatura albă, codobatura galbenă, ciocârlanul, privighetoarea de zăvoi, sfrânciocul roșiatic, sunt doar câteva din păsările care vă pot bucura sufletul, dacă am reușit să vă fac curioși.

A doua locație este tot pe râul Siret, de data aceasta la Corbu Vechi, o zonă interesantă, redescoperită după vreo 10 ani, o zonă ce a suferit schimbări din cauza desființării unei pescării, a lipsei apei pe unele canale de irigații, dar care a reușit să atragă alte specii de păsări, chiar și mamifere, ca de exemplu căprioara. Am ajuns acolo în prima parte a lunii mai și am fost întâmpinat pe șoseaua asfaltată de șorecari comuni, de cuci chiar. Am redescoperit acest loc anul trecut când am avut o monitorizare pe un proiect cu un pătrat acvatic și am fost plăcut surprins de biodiversitatea descoperită.

Eu am ajuns la malul Siretului, undeva pe un drum de pământ ce se face direct din șosea, în stânga, foarte aproape de satul Corbu Vechi, unde am descoperit o colonie de prigorii și lăstuni de mal. Anul trecut, colonia era mult mai mare, dar în zonă se fac lucrări de întărire a digului, lucrări necesare de altfel și, colonia s-a mutat un pic mai spre localitate, la vreo 100 de metri față de locația de anul trecut. Colonia veche număra, estimat de mine anul trecut, undeva la vreo 200 de exemplare de prigorie și vreo 350 exemplare de lăstun de mal. Acum colonia s-a înjumătățit, dar consider că își va reveni după ce lucrările se vor termina în zonă.

Cu puțin curaj, puteți găsi aici o zonă liniștită unde să petreceți câteva ore ascultând sau cu puțin noroc puteți vedea prigoriile, lăstunii de mal, sfrânciocul roșiatic, privighetoarea de zăvoi, silvia cu cap negru, șorecari comuni, pietrari de tot felul, lăcari mari, presuri, mărăcinari și multe alte păsări.

Sper că am reușit să vă fac curioși, dacă nu din descrierile mele, măcar din frumusețea fotografiilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro