• vineri dimineaţă, tarabele cu antichităţi au umplut vechea stradă Regală • anticari sosiţi din toată ţara şi-au expus potirele de bronz şi de alamă, statuetele şi cărţile cu coperţi îngălbenite de vreme • restaurate cu migală, obiectele aduse la Târgul Anticarilor pot fi admirate patru zile la rând şi au preţuri pentru toate buzunarele
Monede şi bijuterii, picturi mai vechi şi mai noi, aplice, sfeşnice şi obiecte de mobilier din lemn masiv - sunt doar câteva din obiectele expuse de vineri dimineaţă pe vechea stradă Regală, la sărbătoarea Zilelor Brăilei de anul acesta. Colecţionarii sunt de părere că n-au mai fost de ani buni atâţia anticari şi atâtea obiecte la târgul organizat pentru iubitorii de artă veche şi rarităţi.
“Suntem din Braşov şi am venit pentru prima dată la Târgul Anticarilor de la Brăila. Particip la târguri de şapte ani. Oraşul dumneavoastră este foarte frumos, vom sta aici până pe 15 august. Sperăm ca obiectele pe care le-am expus să atragă cât mai mulţi iubitori de artă şi de frumos”, ne-a spus domnul Fugaru, sosit tocmai de la Braşov. Familia Fugaru a expus antichităţi de bronz, alamă şi argint chiar lângă Teatrul “Maria Filotti”. Aplici şi vaze, tăvi, potire, seturi pentru şemineu, oglinzi şi candelabre restaurate cu multă pricepere - toate acestea păreau că vin dintr-o altă lume, aceea a palatelor princiare din Ardeal. Antichităţile expuse datează din secolele XIX şi XX. Preţurile sunt accesibile şi pleacă de la 20 de lei.
Vizavi, şi-a aşezat taraba cu antichităţi Costică Anuţoiu, anticar brăilean cu experienţă. Alături se află Ionel Bianu, cu sutele de cărţi mai vechi şi mai noi, iar mai departe puteţi admira porţelanurile lui Cristian Coman. În faţa teatrului, se află şi artistul plastic Costel Cimpoiaşu, sosit tocmai din Botoşani, ca să expună o replică a vestitei Mona Lisa. “Am făcut şapte ore pe drum, dar nu-mi pare rău. Am adus o mulţime de picturi pe pânză la Brăila”, ne-a spus artistul botoşănean, care transformase strada în salon de artă.
Mai mult decât în anii trecuţi, Târgul Anticarilor, deschis vineri la Brăila, abundă în statuete vechi, cărţi, bancnote şi monezi expuse la fiecare pas. Bijuteriile vintage sau realizate din argint îţi iau ochii. O lume pestriţă a invadat Regala şi nu e de mirare că, alături de mobilier din lemn masiv sau mese cu blatul din granit, veţi întâlni medalii, săbii sau cântare de alamă găsite în cine ştie care pod de casă veche.
Tarabele cu cărţi par să-i atragă pe tineri şi bătrâni deopotrivă. Aci zăreşti o carte cu insemnele dictatorilor comunişti, iar mai încolo albume de fotografii şi colecţii complete din “Biblioteca pentru toţi”. Dacă iubeşti frumosul, le-ai vrea pe toate acasă. “Am aşteptat cu mare interes târgul Anticarilor de anul acesta. În fiecare an am găsit câte ceva interesant. Am cumpărat cărţi vechi, dar şi tablouri, iar bijuteriile sunt dintre cele mai frumoase. Aşa ceva nu mai găseşti prin magazine”, ne-a spus o doamnă sosită la prima oră a dimineţii pe Regala, ca să admire minunăţiile aduse de anticari.
Parcurgând la pas vechiul “Lipscani” al Brăilei şi desfătându-ţi privirea cu antichităţile care parcă-ţi fac cu ochiul de pe fiecare tarabă cu vechituri, nu poţi să nu te opreşti, uimit, în faţa mobilierului din lemn masiv expus de domnul Costel, din Rădăuţi. Bătrânul anticar părea că se confundă cu sculpturile din propriile exponate, aşa de preocupat era de ele. Vechi de 100 de ani, mobilierul părea ieşit acum din mâinile sculptorului cel dibaci.