Minorităţile etnice în mare sărbătoare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Minorităţile etnice în mare sărbătoare

• vineri şi sâmbătă, minorităţile etnice din judeţele Tulcea şi Brăila, şi-au dat întâlnire pe scena sălii de concerte a Palatului LYRA, pentru a sărbători în avans Ziua Minorităţilor

 

Vineri, 14 şi sâmbătă, 15 decembrie 2018,  Palatul Lyra a găzduit o serie de  spectacole pline de culoare şi ritm, oferite de minorităţile etnice din judeţele Tulcea şi Brăila, care  şi-au dat întâlnire pe scena sălii de concerte, pentru a sărbători în avans Ziua Minorităţilor.

La 18 decembrie 1992, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice. În acest fel, se recunoştea la nivel mondial aportul semnificativ al minorităţilor naţionale la dezvoltarea socio-economică a statelor în care locuiesc. Începând cu 1998, Ziua Minorităţilor Naţionale a fost celebrată şi în România, urmând ca în anul 2017 ea să fie declarată Zi Naţională, dedicându-i-se manifestări cultural-artistice pe tot cuprinsul ţării.

Evenimentul de sâmbătă a fost organizat de Primăria Municipiului Brăila în parteneriat cu Asociaţia Culturală Filo-Elenă “Eleftheria”, Consiliul Judeţean Brăila, Filarmonica “George Cavadia” Brăila şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila.

La această adevărată sărbătoare au participat cu entuziasm Ansamblul de dansuri meglenoromâne “Altona”, din judeţul Tulcea, Ansamblul de dansuri bulgăreşti “Sfitilina”, judeţul Tulcea, Ansamblul de dansuri tradiţionale evreieşti şi israeliene “Hora”, Ansamblul “Parnassos” al Comunităţii Elene Brăila, Ansamblul “Pandelaşul” al Casei de Cultură Brăila şi Ansamblul “Pandora” al Asociaţiei Culturale Filo-Elene “Eleftheria”.

În alocuţiunea sa, Doiniţa Ciocan, viceprimarul Municipiului Brăila, a afirmat că acest eveniment este unul neobişnuit în ţară, dar comun la Brăila, multiculturalitatea fiind principala trăsătură a acestui oraş în care etniile şi-au găsit o a doua casă şi şi-au clădit treptat propria istorie, dând Brăilei personalităţi de marcă, arhitectură elegantă şi o notă distinctă, ce conferă unicitate acestui loc.

Pe de altă parte, Constantin Haraga, preşedintele Asociaţiei Culturale Filo-Elene “Eleftheria”, apreciază că  potenţialul multicultural al acestui oraş este încă insuficient exploatat, ca sursă de dezvoltare locală. “Îmi doresc ca diversitatea etnică să fie sărbătorită nu doar o singură zi pe an la Brăila, ci mereu, pentru că fiecare locuitor al ei fie este, fie are rude şi prieteni de alte etnii. Aceasta este Brăila, pe care am sărbătorit-o azi într-un alt mod”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro