Mergi la conţinutul principal

Minorii nu se imbata cu apa rece

Cu totii am fost adolescenti si aproape toti am avut momente cind mai scapam la cite o bere prin minorat. Cel putin pe la inceputul anilor '90, cind "democratia" se urcase tuturor la cap, patronii barurilor aparute atunci nici nu-si mai puneau problema interdictiei vinzarii bauturilor alcoolice sau tigarilor catre minori, aceasta fiind considerata o regula comunista, de care tocmai se scapase. La fel priveau lucrurile si adolescentii de atunci, dar si autoritatile. Totusi, aceasta interdictie nu e in nici un caz una comunista, ci cit se poate de fireasca, in orice stat al lumii. In timp, au inceput sa apara noi reglementari in acest sens si, timid, parea ca lucrurile reintra in normal. Spun "parea", pentru ca, in afara de niste acte normative si de citeva afise lipite prin baruri, prin care se anunta ca vinzarea bauturilor alcoolice si a tigarilor catre minori este interzisa, in rest nu s-a intimplat mare lucru, ba parca dimpotriva: au aparut tot mai multe baruri, cluburi, discoteci, frecventate de tot mai multi minori, serviti fara nici o problema cu tot mai mult alcool, deranjati fiind tot mai putin de institutiile de control. Iar "dezmatul" maxim se produce, culmea, la "Balurile Bobocilor".
Sa fie clar: vina nu este neaparat a tinerilor care, daca asta cer si li se da, asta consuma. Si, cum n-au prea multe alternative de petrecere a timpului liber, atunci se refugiaza prin baruri. Problema e in alta parte: la patronii respectivelor unitati de alimentatie publica, la institutiile de control abilitate si la legislatie. Barmanii si ospatarii servesc cu nonsalanta minori, pentru ca patronii ii lasa sau chiar ii incurajeaza sa faca asta, in primul rind pentru profitul lor si pentru ca sansele sa fie sanctionati sint extrem de mici. Apoi, chiar daca ar fi depistati de cineva, in afara de o amenda amarita, pe care ar acoperi-o din citeva beri vindute altor minori, respectivii patroni n-ar pati nimic. Prin tarile civilizate, in rindul carora se presupune ca vom intra peste vreo doua luni, localurile care vind bauturi minorilor risca sa fie de-a dreptul inchise daca sint depistate de autoritati. De aceea si solicitarea, de catre barmani, a unui act de identitate oricarui tinar care pare a avea sub 18 ani, este un obicei frecvent pe la ei. Ca sa nu mai vorbesc ca de multe ori clientii sint legitimati inca de la intrarea in cluburi ori baruri.
Prin urmare, ca si in toate celelalte domenii, lipsa unor reglementari mai dure, coroborata cu neputinta ori incompetenta autoritatilor si nesimtirea multor patroni din domeniu, duce la perpetuarea unei situatii care, dincolo de sustinerea ei de catre tineri, este cu totul anormala.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro