Minorii, cei mai expuși riscurilor de exploatare prin muncă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Minorii, cei mai expuși riscurilor de exploatare prin muncă

• încadrarea în muncă a unui minor cu nerespectarea condițiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activități cu încălcarea prevederilor legale, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă • inspectorii de muncă explică ce nu ai voie să faci dacă vrei să angajezi un minor

 

Potrivit unui comunicat al Inspecției Muncii, la ora actuală minorii reprezintă categoria socială cea mai expusă riscurilor de exploatare prin muncă. Este și motivul pentru care inspectorii de muncă reiterează prevederile legale aflate în vigoare, referitoare la măsurile de protecție aplicabile condițiilor de muncă pentru copii și tineri, precum și timpul de muncă.

Astfel, persoana fizică dobândește capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani. Potrivit legii, încadrarea în muncă a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisă. Persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat și la împlinirea vârstei de 15 ani, dar numai cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, pentru activități potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile și cunoștințele sale, dacă astfel nu-i sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea și pregătirea profesională.

Încadrarea în muncă în locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se poate face numai după împlinirea vârstei de 18 ani; durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi și de 30 de ore pe săptămână. Potrivit inspectorilor de muncă, tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară, nu pot presta muncă de noapte și beneficiază de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore și jumătate. Nu în ultimul rând, tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin 3 zile lucrătoare.

„Încadrarea în muncă a unui minor cu nerespectarea condițiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activități cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, se mai precizează în comunicatul Inspecției Muncii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro