Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Brăila le-au declarat război proxeneţilor rurali. După reţeaua lui "Taxi", din comuna Viziru, o altă grupare infracţională, constituită de data aceasta în comuna Gropeni, a fost spulberată de către DIICOT, cu sprijinul ofiţerilor Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) şi al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Brăila.
Astfel, în ziua de 13 mai 2014, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Vasilică Scarlat, zis "Sia", Ducu Daniel Scarlat (fratele lui "Sia"), Marian Zainea, Tudorel Sgîrcitu (individ cu antecedente penale) şi Fănel Brăgău, domiciliaţi în comuna Gropeni, judeţul Brăila, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de proxentism, trafic de persoane sau complicitate la aceste două infracţiuni. Faţă de primii patru inculpaţi a fost dispusă măsura controlului judiciar, cel de-al cincilea fiind trimis în judecată în lipsă.
Potrivit procurorilor DIICOT - BT Brăila, infracţiunile au fost comise în perioada 2006-2010, fiind identificate mai multe victime care au fost exploatate prin prostituţie. "Activitatea infracţională a avut şi o dimensiune transfrontalieră, desfăşurându-se şi în Spania, ţară în care câştigurile obţinute prin prostituţie erau mai consistente decât în România", precizează anchetatorii. Mai trebuie precizat faptul că ancheta s-a desfăşurat cu sprijinul SCCO Brăila, al IPJ şi al Serviciului Român de Informaţii (SRI), care a asigurat suportul logistic pentru dezmembrarea reţelei de trafic de carne vie.
"Traficul de fiinţe umane afectează un număr mare de persoane"
"Traficul de fiinţe umane, îndeosebi sub forma traficului de femei pentru prostituţie, a devenit în ultimul deceniu o problemă majoră, atât la nivel naţional cât şi internaţional, depăşind caracteristicile unui fenomen episodic şi afectând un număr mare de persoane, cu profunde implicaţii de ordin social şi economic. (...) sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de persoane atunci când asupra victimelor s-a exercitat o acţiune de intimidare prin mijloace psihice şi fizice, a fost utilizată inducerea în eroare sau manipularea victimelor, îngrădirea libertăţii de mişcare a victimei prin confiscarea actelor de stare civilă, impunerea prestării de servicii din partea victimei ca răscumpărare a unei aşa-zise datorii, profitarea de condiţiile economice precare ale victimelor şi, uneori, de situaţia familială conflictuală a acestora", precizează procurorii care s-au ocupat de caz.
Potrivit sursei citate, chiar dacă victima şi-a dat consimţământul pentru a pleca în străinătate şi a acceptat ca inculpatul să efectueze formalităţile şi să achite sumele necesare trecerii frontierei, potrivit art.16 din Legea nr. 678/2001, consimţământul victimei infracţiunii de trafic de persoane nu înlătură răspunderea penală a inculpatului.
"În toate cazurile de trafic de persoane, vulnerabilitatea victimei, datorată situaţiei familiale, lipsei posibilităţilor de angajare, lipsei educaţiei sau a oricărei alte forme de instruire, sărăciei extreme, lipsei unei culturi a migraţiei o plasează într-o situaţie de inferioritate ce este exploatată de către traficant, context în care este exclusă exprimarea unui consimţământ liber şi în cunoştinţă de cauză de către victimă", precizează acuzarea.
Minore racolate prin promisiuni false de căsătorie
Lucrătorii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila (SCCO) s-au sesizat din oficiu încă din 15 mai 2008, declanşând cercetări faţă de fraţii Ducu Daniel şi Vasilică Scarlat zis "Sia", din comuna Gropeni, care, în anul 2007 "au racolat prin promisiuni false de căsătorie mai multe tinere (din care unele minore) şi le-au determinat să practice prostituţia în beneficiul lor", iniţial pe raza municipiului Brăila, ulterior în Grecia şi Spania (Benicarlo a fost una dintre locaţii).
Pe parcursul derulării anchetei, precizează reprezentanţii acuzării, au fost identificaţi şi alţi indivizi care au racolat şi au dus fete în Spania, în nume propriu sau în colaborare cu fraţii Scarlat, în vederea practicării prostituţiei. Astfel, au mai ajuns în vizorul DIICOT: Marian Zainea, Fănel Brăgău zis "Ştefan" şi Gabriel Vulgaris, care nu a putut fi audiat ca învinuit.
Pe 4 ianuarie 2011, una dintre victimele traficului de carne vie a rupt tăcerea şi s-a adresat poliţiei, afirmând că, în august 2010, a plecat în Spania împreună cu numitul Sgîrcitu Tudorel "pentru a lucra împreună" şi că, odată ajunşi acolo, a fost cazată în apartamentul proxenetului Fănel Brăgău, fiind bătută în mod sistematic, zilnic, de către Sgîrcitu, pentru a o determina să practice prostituţia. Pe parcursul derulării cercetărilor, au fost identificate şi audiate cinci fete care au practicat prostituţia, de bunăvoie sau prin constrângere, pentru proxeneţii din Gropeni, două dintre victimele traficului de fiinţe umane fiind minore. Astfel, în perioada 2006-2010, inculpaţii au înlesnit practicarea prostituţiei de către victime "prin racolarea de clienţi, transportarea victimelor şi negocierea tarifelor", obţinând importante sume de bani de pe urma exploatării lor. Cercetările continuă, pentru identificarea tuturor celor implicaţi în traficul de carne vie coordonat de proxeneţii din Gropeni.
În martie 2014, oamenii legii au efectuat percheziţii la domiciliile suspecţilor, ridicând, cu acest prilej, sume de bani şi dovezi folosite la urmărirea penală. Pentru a-i împiedica să se sustragă de la judecată, procurorii DIICOT au propus instanţei menţinerea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de patru inculpaţi, al cincilea fiind judecat în lipsă.