Explozia a provocat de asemenea ranirea altor 90 de persoane, potrivit politiei.
Ministrul, Jeyaraj Fernandopulle, in virsta de 55 de ani, participa la o ceremonie care marca Anul Nou, (care va fi sarbatorit saptamina viitoare in Sri Lanka), la Weliveriya, un oras din apropierea capitalei. Explozia s-a produs in momentul in care ministrul rostea un discurs in fata atletilor care urmau sa inceapa o cursa de maraton.
"Este un atentat sinucigas al miscarii Tigrilor Tamili", a declarat ministrul Comunicatiilor, Anur Yapa, referindu-se la membrii miscarii Tigrii pentru Eliberarea Eelamului Tamil (LTTE), grupare care lupta pentru autonimia regiunii nord-estice a statului Sri Lanka.
Potrivit politiei, un kamikaze tamil a reusit sa patrunda la locul ceremoniei si sa detoneze bomba. "Credem ca autorul s-a prezentat drept alergator la maraton", a declarat politia aflata la fata locului.
Fernandopulle, al doilea ministru din Sri Lanka asasinat in acest an, participase la negocierile de pace cu separatistii tamili, soldate cu un esec. Ministrul Constructiilor, D. M. Dassanayake, a fost ucis la 8 ianuarie intr-un atentat cu bomba.
In calitate de potential viitor premier, ministrul Transporturilor a fost escortat duminica de un numar mare de garzi de corp.
Presedintele Mahinda Rajapakse a denuntat acest asasinat drept un act "las", afirmind ca a fost organizat de rebelii tamili.
"Doresc sa reafirm ca acest atac rusinos nu ne va slabi hotarirea de a eradica terorismul", a declarat seful statului intr-un comunicat.
Sri Lanka este zguduita de violente din 1972. Intre 60.000 si 70.000 de persoane au fost ucise in acest conflict, iar de la reizbucnirea violentelor, in 2005, au murit mii de persoane.
Violentele sint mai puternice in nordul insulei, unde rebelii controleaza un ministat de facto, de la expirarea oficiala, la 16 ianuarie, a armistitiului intre Guvern si LTTE, incheiat in februarie 2002 sub egida Norvegiei. Guvernul din Sri Lanka a anuntat la inceputul lui ianuarie autoritatile de la Oslo in legatura cu decizia de a pune capat acestui acord de incetare a focului.
In realitate, acest armistitiu fusese incalcat la sfirsitul lui 2005 la alegerea presedintelui Rajapakse, un nationalist partizan al utilizarii fortei impotriva celor pe care ii considera "teroristi", ca si Uniunea Europeana si Statele Unite.