Mergi la conţinutul principal

Ministrul Sportului, Ionuţ Stroe, “pierdut” în jungla fostului Stadion de Atletism

• şeful MTS a fost la Stadionul de Atletism şi a declarat că, dacă nu i s-ar fi spus dinainte că acolo a fost o bază sportivă, nu şi-ar fi dat seama unde se află • ministrul a prezentat, totuşi, o soluţie pentru reabilitarea acestei baze sportive • Ionuţ Stroe consideră că primul pas îl reprezintă stabilirea regimului juridic • “Din punctul meu de vedere singura care este în măsură să finanţeze un astfel de proiect este Compania Naţională de Investiţii”, a spus Ionuţ Stroe

 

Luni după-amiază, Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a venit la Brăila pentru a vedea starea în care se află Stadionul de Atletism, o fost bază sportivă cochetă a oraşului nostru, aflată însă în paragină, în ultimii 23 de ani. Înaltul oficial a fost însoţit de Anamaria Necoară, director interimar la CSM Brăila, Irina Roată, antrenoarea coordonatoare a secţiei de atletism de la clubul menţionat, antrenorii Cătălin Nistor, Anamaria Codreanu, Daniel Pleşa, fostul prefect Cătălin Boboc şi nu în ultimul rând, câţiva iubitori ai sportului rege, unul dintre aceştia fiind Romeo Barbu, membru în Asociaţia Suporterilor Dacia Unirea Brăila.

La sugestia reprezentanţilor presei, ministrul Ionuţ Stroe a făcut o scurtă vizită şi la Stadionul Municipal dar şi la bazinul Olimpic din Parcul Monument. Dacă despre Stadionul de Atletism şi despre Municipal nu a putut promite nimic concret în acest moment, atunci când a plecat de la bazin, şeful MTS a spus că acesta va fi gata până la finalul acestui an.

 

“Dacă nu-mi spuneaţi că ne aflăm pe o bază sportivă, nu aveam cum să-mi dau seama”

Încă de la sosirea sa la Stadionul de Atletism, ministrul Ionuţ Stroe a făcut precizarea că, înainte de a discuta despre posibilele finanţări care să redea acestei baze sportive identitatea avută, trebuie lămurit regimul juridic.

Dacă nu-mi spuneaţi că ne aflăm pe pe o bază sportivă, nu aveam cum să-mi dau seama. Revenind la subiect, dacă vrei să investeşti şi să readuci Stadionul de Atletism la nivelul unei baze sportive moderne, care să fie folosită atât pentru antrenamente cât şi pentru competiţii, trebuie mai întâi să-i lămureşti regimul juridic. Nu poţi investi atâta timp cât o parte a acestui stadion aparţine Ministerului Tineretului şi Sportului iar cealaltă domeniului public al municipiului Brăila. Noi nu putem face nimic în această situaţie. Simplul dialog pe care trebuie să-l avem cu Primăria poate să rezolve lucrul acesta. Să fie dată o hotărâre de Guvern şi de consiliu local, ca să transferăm aceste bunuri, respectiv pista, vestiarele, tribuna, suprafaţa de joc în domeniul MTS. Toate acestea reîntregite fiind, putem discuta apoi despre o sursă de investiţii. Atâta timp cât aceste lucruri sunt neclare din punct de vedere juridic, va exista acest blocaj. Dacă vrei să aplici o reţetă ca să distrugi o bază sportivă, trebuie să  procedezi ca la Brăila”, a declarat ministru Ionuţ Stroe.

Şeful MTS a spus apoi că, din punctul său de vedere, Compania Naţională de Investiţii este singura în măsură să finaţeze un astfel de proiect care s-ar putea ridica la valoarea de 1 milion de euro.

“Dacă se va reîntregi, MTS poate prelua această bază sportivă, urmând ca apoi să găsim sursele de finanţare. Din punctul meu de vedere singura care este în măsură să finanţeze un astfel de proiect este Compania Naţională de Investiţii. Asta dacă vrei să faci ceva trainic. Pentru că vorbim despre o investiţie costisitoare”, a continuat ministrul MTS.

Cu acest prilej, antrenoarea Irina Roată a amintit că, în urmă cu o lună, Consiliul Local Brăila şi-a exprimat dorinţa de a prelua bunurile care aparţin MTS şi a prezentat un plan de reabilitare al Stadionului de Atletism, pe un termen de 10 ani.

“Să spui, după 23 de ani, că reabilitezi stadionul în 10 ani, mi se pare a fi bătaie de joc”, a punctat momentul Irina Roată.

Reamintim că, în urmă cu 10 ani, consilierii locali municipali au aprobat, un proiect de hotărâre privind transmiterea Stadionului de Atletism, situat în Parcul Monument, din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Educaţiei – Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret – Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret a Judeţului Brăila, în domeniul public al municipiului Brăila şi administrarea Consiliului Local Municipal.

Stadionul de Atletism are o suprafaţă totală de 19.214 mp, din care suprafaţa construită este de 7.813,19 mp, iar întinderea destul de mare permite realizarea a 8 culoare de alergare, iar în linie dreaptă se pot face chiar 9 culoare de concurs.

 

Pista plină de denivelări a Stadionului Municipal, singura disponibilă pentru atleţi

A urmat o scurtă vizită la Stadionul Municipal, acolo unde atleţii se pregătesc pentru sezonul în aer liber, prilej pentru antrenoarea brăileană să aducă noi argumente despre greutăţile întâmpinate de sportivii pe care îi pregăteşte.

“Vedeţi în ce stare se află pista de la Municipal, locul unde ne desfăşurăm noi activitatea vara. Aici se antrenează şi sportivii de la secţia de dirt track, iar pista devine impracticabilă. În fiecare dimineaţă eu încep antrenamentul cu grebla în mână. Abia după ce pregătesc un culoar încep antrenamentul cu sportivii. Şi cu toate aceste greutăţI, CSM Brăila a avut campioni şi atleţi pe podium la toate competiţiile oficiale la care am participat”, a mai spus Irina Roată

Iar Anamaria Necoară, directorul interimar de la CSM Brăila a completat: “Această pistă reprezintă în acest moment singura soluţie pentru majoritatea sporturilor care se practică în Brăila. Pandemia de coronavirus a închis sălile de sport şi toţi sportivii vin aici să se antreneze. Există şi un program afişat la intrarea în stadion”, a spus Anamaria Necoară.

Ministrul a trecut şi pe la bazinul olimpic din Parcul Monument. O bază sportivă pentru care, de curând, a intervenit ca lucrările să poată continua, urmând a fi finalizate în acest an. Moment în care fostul multiplu campion naţional, acum antrenor la CSM Brăila, Cătălin Nistor a răbufnit.

“Din cauza infrastructurii sportive, mă refer la bazinele de înot din Brăila, nu mai putem vorbi în acest moment despre performanţă la nataţie. Brăila a fost numărul unu în ţară la această disciplină sportivă dar, din păcate, acum nu se mai poate face performanţă. Dacă acest bazin care se tot construieşte şi care trebuia să fie gata de câţiva ani, va fi finalizat în acest an, abia peste 6 ani putem vorbi despre performanţă la înot la Brăila”, a spus apăsat, dar cu multă amărăciune în glas, Cătălin Nistor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro