* simpozionul a avut loc astăzi, vineri, 3 februarie, în sala de conferință a hotelului Alma din Stațiunea Lacu Sărat * au participat numeroși fermieri din județul nostru și județele învecinate
Sute de fermieri din zona de sud – est a României au participat la o conferinţă regională organizată de Ministerul Agriculturii, pentru prezentarea “Planului Naţional Strategic 2023 -2027”, la care amfitrion a fost chiar ministrul Petre Daea. Sub genericul ”Caravana cunoașterii în agricultură”, evenimentul a avut loc, în condiţii deosebite, vineri, 3 februarie, începând cu ora 10.00, în sala da conferințe a hotelului Alma din staţiunea Lacu Sărat. Evident, intervenţia principală pentru prezentarea în sinteză a celor 1000 de pagini a “Planului Naţional Strategic” a fost făcută de către Petre Daea, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care a fost însoţit de specialişti din toate compartimentele ministerului. Pe lângă numeroșii agricultori, judeţul Brăila a fost reprezentat de șefii Consiliului Judeţean și Prefecturii dar și de parlamentari ai PSD. După o conferinţă de presă ad-hoc, ministrul agriculturii a purtat un dialog față în față cu diverşi fermieri.
În lungul său discurs, Petre Daea a trecut în revistă problemele actuale şi de perspectivă, priorităţile şi tot ceea ce depinde ca legislaţie, fonduri alocate, provocările legate de climă, politicile agricole ale Uniunii Europene,etc. Cu sublinierea că prezentul şi viitorul, reuşitele agriculturii româneşti şi preosperitatea fermierilor, a României, depind de felul cum vom şti să gestionăm o serie largă de aspecte precum: promovarea unei agriculturi performante şi prietenoase cu mediu; întocmirea de proiecte şi programe care să atragă fonduri consistente; valorificarea potenţialului agricol; combaterea secetei şi a fenomenelor meteo periculoase; susţinerea zootehniei şi a irigatului (cu referire laudativă la judeţul Brăila); cultivarea fiecărei palme de pământ şi extinderea reţelei de perdele forestiere; promovarea şi sprijinirea tinerilor şi micilor fermieri; creşterea exportului de produse finite; accent pe cercetarea agricolă şi o relaţie benefică între apicultori şi fermieri; susţinerea formelor asociative şi stimularea performanţei; implicarea tot mai mare a UAT-urilor în progresul şi dezvoltarea agriculturii româneşti.