"Mâine(n.r.-marţi) domnul ministru Niţă va avea o discuţie publică cu factorii interesaţi pentru ca să indentificăm acest set de măsuri suplimentare, astfel încât acest program, Prima Casă, să aibă efectul şi amplitudinea pe care ne-o dorim", a spus Nica.
De asemenea, vicepremierul a precizat că "este nevoie de o modificare a actului normativ pentru fondul de contragarantare, ca să introducem şi obiectivul de obţinere a garanţiilor pentru cei care doresc să-şi achiziţioneze o primă casă".
"Ceea ce este important este ca, prin pachetul de măsuri, alături de acesta de garantare, să venim cu o reducere a dobânzii pe care o vor plăti cei care achiziţionează această casă. Este extrem de important să nu avem o reducere a dobânzii pe care să o vedem doar în câteva procente, ci să fie o reducere reală, astfel încât această eliminare a riscului, pe de o parte, şi celelalte măsuri care mai pot fi luate să ducă la o dobândă apropiată de ceea ce înseamnă până la urmă o dobândă normală. Vorbim aici de dobânda de refinanţare a băncilor mari plus un cost minim de administrare şi atât", a explicat Nica.
Statul poate garanta circa 16.000-17.000 de case noi cumpărate prin Programul "Prima casă" şi poate dubla suma garantată la 200 milioane euro dacă piaţa se mişcă, iar băncile pot să dea credite din august-septembrie, a declarat sâmbătă, la Realitatea TV, ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea.
"Dacă vreţi să vă cumpăraţi un apartament de 100.000 de euro, vă duceţi la bancă şi cereţi împrumut acei bani. Banca spune că poate să vă ia avans 30%. Dumneavoastră nu aveţi 30% şi atunci acest fond de garantare vine şi garantează băncii. Orice persoană care nu are o locuinţă în proprietate are dreptul la asta şi va garanta cu locuinţa pe care o cumpără. Prin fondul de garantare, guvernul garantează 16.000-17.000 de apartamente", a spus Pogea.
Ministrul a explicat că, în urma discuţiilor preliminare avute cu experţii băncilor, aceştia au fost mulţumiţi de program, întrucât "acest pachet este cel mai bun mecanism pentru că ajută la securizarea riscului de nerambursare".
Băncile au posibilitatea, prin acordarea de credite în cadru acestui program, să-şi reducă cheltuielile cu provizioanele, potrivit ministrului finanaţelor, care a precizat că statul va selecta băncile care vor participa la program pe baza unor criterii precum costurile efective cele mai mici şi limitarea avansului la 5%.