Mergi la conţinutul principal

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, în vizită la Brăila și în comuna Viziru

* alături de secretarul de stat la ministerul de resort, Cătălin Boboc, Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a efectuat, ieri, o vizită în județul Brăila * aceasta s-a întâlnit cu o parte dintre asistații social din comuna Viziru, care au profitat de prilej pentru a-și exprima nemulțumirile față de autoritățile locale * în paralel, vizavi de sediul PNL Brăila de pe Calea Călărașilor, câțiva tineri au protestat față de prefectul Nicușor Ciocan, solicitându-i demisia

 

Ministrul Municii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a efectuat o vizită în județul Brăila, ieri, având ca principal obiectiv comuna Viziru. Aceasta s-a întâlnit încă de dimineață cu beneficiarii de ajutor social din localitate, purtând discuții pe tema programului ”A doua șansă”. De asemenea, s-a întâlnit cu prefectul Brăilei, Nicușor Ciocan, a vizitat Casa Județeană de Pensii Brăila și a purtat discuții la nivelul AJPIS, AJOFM și ITM Brăila. La ora 15:30, aceasta a susținut o conferință de presă într-o sală a Casei Județene de Pensii, alături de președintele interimar al PNL Brăila, Cătălin Boboc, secretar de stat la ministrul Muncii, de Lăcrămioara Corcheș, directorul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, precum și de Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii Publice.

”Am ținut să vin astăzi în județul Brăila pentru a evalua, la firul ierbii, două teme importante pe care noi le urmărim prin măsuri la nivelul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, alături de multe altele. Una dintre ele este legată de asistența socială. De beneficiarii de ajutor social și alte beneficii din partea statului român. Iar alta este aceea legată de procesul de evaluare, recalculare a tuturor pensiilor din sistemul public din România”, a declarat Turcan.

Ministrul a explicat că a ales să viziteze comuna Viziru deoarece acolo există aproximativ 839 de beneficiari de ajutor social, dintre care 332 titulari de ajutor social. Aceasta a afirmat că a purtat discuții din perspectiva mai multor etape pe care ministerul dorește să le parcurgă prin modificarea Legii asistenței sociale. Turcan a explicat că în România beneficiarii de ajutor social se împart în două categorii: persoane extrem de vulnerabile și persoane care provin dintr-un mediu sărac, dar care pot fi integrate pe piața muncii. Cu această a doua categorie, cel puțin în localitatea Viziru lucrurile s-ar putea schimba, susține Turcan, dar asta doar cu implicarea autorităților locale care ar trebui să atragă investitori, care la rândul lor să creeze locuri de muncă.

 

Supărări la Viziru, în urma întâlnirii cu ministrul

O parte dintre jurnaliștii prezenți la conferință au cerut lămuriri în legătură cu o informație oferită de viceprimarul comunei, potrivit căreia o parte dintre asistații social ar minți că nu au studii pentru a nu pierde banii proveniți din ajutoarele sociale. Ministrul a afirmat că nu neagă această posibilitate, însă faptul că 86 dintre aceștia s-au înscris în programul ”A doua șansă”, pentru a face unele cursuri și pentru a putea fi integrați pe piața muncii, demonstrează faptul că există dorință de a munci.

Cât despre faptul că după întâlnire unii dintre localnici ar fi plecat vizibil iritați și puși pe scandal, Turcan a afirmat că nemulțumirile nu aveau legătură cu întâlnirea, ci oamenii și-au expus supărările în legătură cu autoritățile locale, fără a oferi mai multe detalii.

”Întâlnirea noastră a fost bună cu ei. Nemulțumirile sunt legate de comportamentul autorităților pe plan local. De acolo au ieșit câteva scântei. Și cert este că au și dreptate. Dar pe fond, acolo am vorbit practic cu reprezentanții unei comunități de romi. Există însă întreaga comunitate, care are aceleași priorități cu cele ale reprezentanților celor cu care noi am vorbit astăzi (n.r. – ieri). Toți locuitorii din Comuna Viziru își doresc drumuri mai bune, acces la școală. Își doresc servicii integrate, să aibă și îngrijire la domiciliu pentru vârstnici, asistent medical, consilier școlar, asistent social de calitate. Nu sunt așteptări disproporționate, doar pentru că ei sunt beneficiari de ajutor social. Multe dintre solicitările lor țin de condiții civilizate de trai”, a declarat Turcan.

După conferință, ministrul a mers și la o întâlnire cu membrii de partid la sediul PNL de pe Calea Călărașilor. Interesant este că, întâmplător sau nu, în paralel cu vizita Ralucăi Turcan la Brăila, câțiva tineri au protestat față de prefectul Brăilei, Nicușor Ciocan. Poziționați vizavi de sediul PNL, stând în ploaie, aceștia au afișat un banner mare, cu mesajul: ”Demisia! Luați-vă prefectul”. Întrebat în legătură cu acest episod, Cătălin Boboc a afirmat că este dreptul tuturor de a protesta și că probabil tinerii respectivi au profitat de vizita ministrului pentru a se face mai vizibili.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro