• acesta s-a aflat, ieri, într-o vizită în oraşul nostru pentru a discuta cu salariaţii care au lucrat la cele două combinate din Brăila, dar şi cu sindicatele, patronatele şi reprezentanţii pensionarilor • ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, a făcut o vizită şi la clădirea fostei policlinici, preluate de Casa Naţională de Pensii, dar şi la fabrica de confecţii Braiconf
Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius-Constantin Budăi, a venit, ieri, într-o vizită în oraşul nostru, pentru a promova şi a «lua pulsul» în legătură cu noua Lege a Pensiilor realizată şi propusă de PSD-işti. Alături de preşedintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, deputatul Nicu Niţă, edilul-şef Marian Dragomir şi preşedintele executiv al PSD, fostul primar Aurel Simionescu, Budăi s-a întâlnit cu sindicatele, patronatele şi reprezentanţii pensionarilor din Brăila în Aula Facultăţii de Inginerie. Înainte de asta însă, aşa cum a explicat Rotaru, ministrul a avut o întâlnire tehnică şi cu câţiva salariaţi care au lucrat la combinatul de celuloză şi hârtie şi cel de fibre artificiale din Brăila, deoarece oamenii au cerut lămuriri pe tema grupelor de muncă. După conferinţa de presă susţinută în aceeaşi locaţie, Budăi a vizitat şi clădirea fostei policlinici de copii, care a fost preluată de Casa Naţională de Pensii, dar şi fabrica de confecţii “Braiconf”.
“Ne-am întâlnit cu pensionari, dar şi cu reprezentanţi ai sindicatelor din Învăţământ, Sănătate, de la Compania de Apă, din zona de administraţie, cadre militare de la Interne şi Apărare Naţională. Au fost puse o serie de întrebări, la care domnul ministru a răspuns. Au fost lucruri punctuale, dar şi chestiuni care ţin de ansamblu, anumite chestiuni care au generat fie scăpări, fie interpretări ale unor acte normative”, a explicat Rotaru motivul vizitei ministrului în Brăila.
La rândul său, în cadrul conferinţei de presă, Budăi a punctat că se află într-un periplu la nivel naţional în care încearcă să preia problemele ridicate de cetăţeni şi să explice mai bine noua Lege a Pensiilor.
“Curtea Constituţională a cerut clarificări asupra a trei aliniate dintr-o lege cu peste 180 de articole, nu le-a declarat neconstituţionale. În termenul cel mai scurt, vom reformula acele alineate şi vom retrimite la preşedinte la promulgat. Să vedem dacă o promulgă sau nu. Însă ceea ce am vrut eu să asigur pensionarii este că indiferent dacă intră sau nu în vigoare această nouă Lege a pensiilor, majorarea punctului de pensii va fi de la 1 septembrie, de la 1.100 la 1.265 lei. Este prevăzută în Ordonanţa 114, pe care unii colegi o vor abrogată. Deci ei nu vor majorarea pensiilor. Dar noi nu o să îi ascultăm şi o să o facem în septembrie”, a declarat la rândul său Budăi.
Ministrul a mai adăugat că încearcă să prezinte o situaţie cât mai clară privind recalcularea pensiilor. Acesta a afirmat că, la nivel naţional, deja s-au trimis către casele pensionarilor circa 47.000 de decizii, iar aproape 39.000 au fost puse în plată.
“Diferenţele sunt destul de consistente şi vom continua în dinamica activităţii să facem asta ca, până la 30 septembrie, aşa cum prevede legea, toţi pensionarii să primească acasă şi diferenţele de bani şi deciziile. Ce ţine de noua lege a pensiilor am clarificat cu dumnealor. Dar acum am avut discuţii şi cu sindicatele despre tot ceea ce înseamnă implementarea Legii salarizării şi dacă asigurăm în continuare ca acei 25% din diferenţă să fie majoraţi la 1 ianuarie 2020. Cu siguranţă, ceea ce am promis până acum şi ceea ce am spus în programul de guvernare este îndeplinit, 100%”, a mai punctat ministrul.
Acesta a mai vorbit şi despre proiectele Ministerului Muncii legate de integrarea pe piaţa muncii a persoanelor cu handicap, unul dintre acestea fiind legat de acordarea unui voucher în valoare de 5.000 euro, astfel încât persoanele aflate în această categorie să îşi poată achiziţiona proteze şi tehnologie capabilă să îi ajute să lucreze dacă doresc acest lucru. Tot cu această ocazie, Budăi a vorbit şi despre adoptarea statutului CFR în Parlamentul României, mai exact despre introducerea coeficienţilor de calcul privind vechimea şi calificarea, dar şi despre Legea dialogului social.