Ministrul Muncii ţine cu dinţii de salariile demnitarilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ministrul Muncii ţine cu dinţii de salariile demnitarilor

Aflat ieri într-o vizită la Brăila, ministrul a făcut slalom în declaraţii când a fost întrebat dacă agreează ideea reducerii acestor indemnizaţii, astfel încât sloganul "să ne sacrificăm cu toţii" să fie ceva mai mult decât o vorbă goală. "Avem în vedere şi luăm în calcul o astfel de propunere. Nu pot să vă spun acum un procent anume de reducere a indemnizaţiilor, trebuie să discut cu colegii, e vorba de o renunţare benevolă până la urmă, pentru că nu putem modifica o lege, în momentul în care noi avem în vedere o lege a salarizării unice. După cum ştiţi, în marea majoritate a cazurilor, în ceea ce priveşte demnitarii, marea majoritate a salariilor au îngheţat, iar la cei care au funcţii de conducere în instituţiile publice a apărut pe ici, pe colo, o diminuare a sporurilor, pentru a se încadra în fondurile de salarii aprobate prin rectificarea bugetară, deci eu cred că deja s-au făcut eforturi în acest sens". Atenţionat că îngheţarea salariilor mari ale demnitarilor nu este tocmai un sacrificiu, Sârbu a comentat că "o astfel de măsură nu poate fi exclusă, în funcţie şi de ceea ce vor considera colegii mei în continuare. Trebuie făcută o consultare la nivel naţional, la care să participe toate partidele. Pe de altă parte, nu e atât de simplu să reduci indemnizaţiile, pentru că unii dintre parlamentari trăiesc numai din acele sume...". L-am rugat pe ministru să ne dea date mai concrete despre termenul până la care se va gândi, dat fiind că dacă acesta va fi de doi ani, deja nu mai merită să-şi bată capul. Acesta a refuzat să fie mai precis, dând din colţ în colţ: "O să analizăm într-o perioadă mai scurtă decât cea la care v-aţi referit. Cred că aveţi dreptate şi de aceea trebuie să luăm o decizie, dar eu nu pot să decid în numele tuturor demnitarilor, dat fiind că eu ocup o funcţie de simplu ministru într-un Guvern de 20 de miniştri, care jumătate sunt de la un partid şi jumătate de la alt partid, nu pot să vorbesc în numele lor, ar fi deplasată o astfel de iniţiativă. Mi se pare, oricum, că ideea dumneavoastră este interesantă".

"Este o lege pentru o nouă ierarhie socială"

Abordând tema legii salarizării unice, Marian Sârbu s-a declarat convins că în grupul de lucru format la nivel de minister se va găsi o formulă a acesteia care va mulţumi mare parte dintre bugetari. El admite că, la ora actuală, varianta propusă spre dezbatere nemulţumeşte multe categorii socio-profesionale, însă este conştient, pe de altă parte, că o soluţie care să-i mulţumească pe toţi este imposibil de găsit: "Grupul de lucru care a fost constituit în cadrul Ministerului Muncii lucrează cu reprezentanţi de la toate ministerele şi de la toate sindicatele reprezentative la nivel naţional. Cred că până în 20 iunie vom reuşi să avem un text pe care să-l punem pe masa Guvernului pentru această lege unitară de salarizare în domeniul bugetar. Evident, suntem conştienţi că nu va fi o mulţumire generală în legătură cu această lege, dar lumea trebuie să înţeleagă că este o lege pentru o nouă ierarhie socială, în funcţie de importanţa şi de activitatea fiecăruia, de contribuţia fiecăruia la dezvoltarea socială. Şi pentru medici, şi pentru profesori, şi pentru magistraţi, şi pentru poliţiştii care lucrează la stat cred că în marja de la 1 la 15 vom găsi locul cel mai potrivit. De asemenea, trebuie să vă spun că în decursul a 3 ani de zile avem obligaţia să introducem în salariile de bază o mare parte din sporurile existente în acest moment, iar ele trebuie să ajungă la o pondere de doar 30% din câştigul salarial. Vom încuraja în primul rând categoriile sociale care în ultimii ani au fost oarecum dezavantajate de sistemul de salarizare, întrucât alte categorii, prin sisteme de salarizare proprii, se poate spune că au evadat din spaţiul acesta public. Şi mai avem debutanţii, pe care vrem să-i aducem în sistem după încheierea studiilor, facultăţilor, trebuie să facem un efort suplimentar. Totul va depinde însă şi de resursele pe care le vom avea în anii următori şi cred că an de an, aceste dezechilibre existente se vor ameliora. Scopul acestei legi este cu precădere găsirea unei coerenţe în tot ce înseamnă salarizarea în sistemul bugetar".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro