Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, întâlnire cu magistrații brăileni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, întâlnire cu magistrații brăileni

* aceasta a venit la Brăila joi și vineri într-o vizită de lucru, timp în care s-a întâlnit cu reprezentanți ai Baroului Brăila, magistrați, notari, dar a participat și la o ședință în cadrul PNL * Alina Gorghiu a susținut vineri o conferință de presă în care a transmis câteva concluzii după întâlnirile purtate * la rândul său, președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a transmis un comunicat de presă în care a prezentat pe scurt programul ministrului în cele două zile în județul nostrum

 

 

 

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a vizitat Județul Brăila la finele săptămânii trecute. Aceasta a participat joi și vineri la mai multe întâlniri de lucru, având unele discuții cu judecători, procurori, avocați și notari, precum și ședințe la nivelul PNL Brăila. Liderul liberalilor brăileni, deputatul Alexandru Popa, a transmis un comunicat de presă pe această temă, prin intermediul căruia a informat pe scurt în privința programului ministrului în cele două zile la Brăila.

”Am avut bucuria ca ieri și astăzi (n.r. – joi și vineri) să o avem oaspete la Brăila pe doamna Alina Gorghiu, ministru al Justiției, aflată într-o vizită de lucru. Doamna ministru s-a întâlnit astăzi (n.r. – joi) cu judecători, procurori, avocați și notari, cu care a discutat despre problemele specifice din fiecare domeniu în parte, precum și despre impactul pe care l-ar avea asupra profesiilor liberale supraimpozitarea acestora prin impunerea unui CASS neplafonat, în sistem real. De asemenea, doamna Alina Gorghiu a vizitat Centrul de Detenție Brăila-Tichilești”, a explicat Popa.

Deputatul nu a uitat nici subiectul strategiilor politice discutate cu această ocazie în privința alegerilor care vor avea loc anul viitor.

”Cât privește zona politică, doamna Alina Gorghiu a participat aseară (n.r. – joi seară) la ședința Consiliului Director Județean al PNL Brăila, în cadrul căreia s-au discutat, printre altele, strategii politice legate de pregătirea alegerilor din anul 2024 și modul în care trebuie să ne poziționăm în perioada următoare, ca partid, pentru a proteja profesiile liberale și de asemenea, pentru ca măsurile de austeritate bugetară să fie unele eficiente, nu unele care să ducă la blocarea activității în domenii prioritare, precum Justiția, cu un impact dur asupra cetățeanului de rând”, a mai adăugat liderul PNL Brăila.

 

Gorghiu, impresionată după întâlnirea cu cei din Justiție

Vineri, ministrul Justiției a susținut o conferință de presă la sediul PNL Brăila, în care a vorbit, printre altele, despre câteva concluzii trase ca urmare a întâlnirii pe care a avut-o cu judecătorii, procurorii și avocații. Aceasta și-a luat angajamentul că va încerca să găsească soluții la toate problemele ce i-au fost semnalate.

”Revin la ziua de astăzi și la întâlnirea cu tot sistemul judiciar din Brăila. Le mulțumesc public pentru maniera în care am discutat astăzi. Fie cu judecătorii, fie cu procurorii, fie cu avocații. A fost o discuție onestă despre obstacolele pe care le întâmpină, despre sărăcia ocupării schemei de personal – pentru că Brăila este pe o hartă foarte neplăcută atunci când vine vorba despre ocuparea schemelor de personal. Avem puțini judecători, puțini procurori angrenați în actul de justiție, în realizarea justiției la nivelul Județului Brăila. Și împreună cu domnul secretar de stat George Șerban, care a fost cu mine la aceste discuții, vă asigur că împreună cu toți colegii mei din minister, cu CSM-ul, vom încerca să găsim soluții, fie ele și punctuale, rapide pentru a putea eficientiza actul de justiție. Care până la urmă este important pentru justiabili, nu pentru magistrați”, a declarat Gorghiu.

Cu această ocazie, ministrul a anunțat în premieră faptul că își dorește ca toți cei implicați în sistemul de justiție să se concentreze de acum înainte pe recuperarea prejudiciilor ce apar în urma infracțiunilor, nu doar pe pedepsirea și închiderea celor vinovați.

”O temă abordată, pe care în premieră cred că o fac cunoscută în spațiul public, dar abordată cu procurorii astăzi și cu judecătorii, a fost tema recuperării prejudiciilor produse din infracțiuni. În România de-a lungul anilor a fost doar un deziderat recuperarea prejudiciilor. S-a pus de multe ori accentul pe condamnarea persoanelor respective la pedeapsa închisorii. Sigur, am populat închisorile cu persoane condamnate de către instanțe, dar recuperarea prejudiciului a lăsat de dorit. Motiv pentru care n-aș vrea să mai fie un principiu frumos pe care îl trecem de fiecare dată în tot felul de strategii, la nivelul statului, la nivelul sistemului de justiție, ci mi-aș dori să devină un țel, un obiectiv atins. Pentru că doar așa putem să vorbim de un act de justiție eficient și pe deplin realizat. Vă spun acest lucru având o discuție și cu colegii mei din minister și cu cei de la ANABI (n.r. - Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate), pentru că s-a realizat deja un pas important pe care doresc să îl cunoască toți cei din sistemul de justiție, în eficientizarea sistemului judiciar, în acest domeniu”, a afirmat ministrul.

Alina Gorghiu a anunțat că în acest sens s-a realizat deja o aplicație informatică numită ”ROARMIS” care înseamnă Registrul integrat de evidență a creanțelor provenite din Infracțiuni.

”Aplicație care va deveni operațională în acest an și care include date și informații pentru a putea fi identificat bunul, pentru a putea vedea care este autoritatea care a dispus măsura asiguratorie și tipul de infracțiune care a stat la baza emiterii ordonanței, hotărârea de instituire a sechestrului și așa mai departe. Deci va fi practic o aplicație prin care transparentizăm procesul de recuperare a creanțelor și vom putea să generăm și statistici fiabile pentru urmărirea proceslui de recuperare a acestor creanțe. Ce le solicit magistraților, nu doar din Brăila, ci la nivel național – și sper ca vocea mea să fie auzită în tot sistemul? Le spun următorul lucru: că statul trebuie să depună toate, dar toate eforturile pentru a recupera prejudiciile produse prin comiterea de  infracțiuni. Pentru că nerecuperarea acestor prejudicii afectează întreaga societate. Vă asigur că dialogul pe această temă va fi mult susținut cu colegii mei din sistem”, a mai completat sursa citată.

 

Ministrul Justiției, interesat de soarta profesiilor liberale

Alina Gorghiu a dorit să sublinieze și ce a discutat cu avocații brăileni, deoarece s-a atins subiectul privind măsurile fiscale ce ar putea să impacteze foarte mult profesiile liberale.

”Am vorbit și cu avocații, cu notarii și cu consultanții fiscali în aceste zile. Am primit memorii din toată țara și subiectul a fost ridicat și de domnul decan al Barolului din Brăila și de colegii avocați din acest barou și vă spun că am fost foarte sensibilă în aceste zile cu privire la acest subiect. De ce? Profesiile liberale și în special avocații au un rol esențial în înfăptuirea actului de justiție. Cu ajutorul lor poate fi înfăptuit un act de justiție de calitate, respectând celeritatea și cred că e foarte important să nu ajungem la acțiuni de protest din partea avocaților, așa cum au spus în spațiul public că vor face. Fiindcă așa va fi îngreunat dreptul la apărare și actul de justiție pe cale de consecință. Ca atare, nu doar ca ministru al Justiției, ca liberal, ca avocat – chiar dacă nu mai practic în acest moment profesia -, am rezonat cu îngrijorările profesiilor liberale cu privire la posibila – și spun posibila fiindcă știu că sunt discuții permanente cu ministrul Finanțelor pe acest subiect -, supraimpozitare a veniturilor din profesiile liberale. O spun cât se poate de responsabil că dacă s-ar ajunge la acest lucru profesiile liberale ar fi îngenuncheate. Eu nu îmi permit să nu spun public lucruri care sunt adevărate. De aceea vă asigur și îi asigur pe toți cei care exercită o profesie liberală în acest moment, am dialog constant cu colegii din ministerul de Finanțe pe acest subiect. Uniunea Națională a  Barourilor din România a fost foarte activă în explicarea acestei situații care ar putea fi neconstituțională, discriminatorie și ar putea să îngreuneze activitatea profesiilor liberale. Le garantez tuturor că vom găsi o soluție potrivită astfel încât să nu punem piedici acestor profesii din România. Nu doar în Brăila, situația este aceeași peste tot”,  a dorit să mai sublinieze Gorghiu.

Ministrul a precizat că în momentul de față în Brăila există doar 130 de avocați și un singur stagiar și i-a îndemnat pe tineri să își îndrepte din nou atenția către profesiile liberale.

”Este foarte important să redeschidem apetitul tuturor tinerilor pentru profesia de avocat. Eu îmi doresc să transmit acest mesaj tinerilor. Să revină, să se uite cu atenție către profesiile liberale și către magistratură. Sunt niște profesii care merită atenția generației tinere. Și care vor beneficia, îmi doresc tare mult, de stabilitate în viitorul apropiat și de respectul pe care îl merită”, a conchis aceasta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro