Mergi la conţinutul principal

Ministrul Justiţiei, vizită neanunţată la Penitenciarul Brăila

Marţi, timp de două ore şi jumătate, ministrul Justiţiei, Raluca Alexandra Prună, a vizitat Penitenciarul Brăila. Însoţită de o delegaţie alcătuită din propriii consilieri, dar şi de câţiva reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Raluca Alexandra Prună a dorit să intre în secţiile din închisoare şi chiar a discutat cu câţiva deţinuţi. 

Sosită, pe neanunţate, în jurul orei 15.30, înaltul oficial a vorbit timp de jumătate de oră şi cu reprezentanţii conducerii închisorii, dar a insistat să asculte păsurile câtorva dintre condamnaţii care luna trecută au fost în refuz de hrană, reclamând condiţiile improprii de încarcerare. Dintre cei nouă deţinuţi care au reclamat "condiţii inumane" şi au intrat în refuz de hrană, doar patru mai sunt încarceraţi la Brăila.
Surse autorizate din interiorul instituţiei ne-au comunicat că ministrul nu a dorit să treacă prin poarta de control şi nu a discutat nimic cu supraveghetorii sau celelalte cadre. La un moment dat, când un deţinut i s-ar fi plâns că n-are acces la banii săi pentru a-şi cumpăra ţigări, ministrul a cerut textul de lege, l-a studiat, după care i-a explicat condamnatului că, într-adevăr, nu are cum să folosească acei bani după bunul plac, iar în compensaţie, i-ar fi cumpărat două pachete de ţigări deţinutului de la chioşcul din incintă.

Poze şi înregistrări video - "probe" adunate din Penitenciarul Brăila

Din delegaţia care a însoţit-o pe Raluca Alexandra Prună au făcut parte şi operatori video şi fotografi, care n-ar fi fost identificaţi drept jurnalişti, ci angajaţi ai unei instituţii a statului. Aceştia ar fi luat imagini din camerele de deţinere, inclusiv din toalete.
Reamintim că despre condiţiile improprii de detenţie s-a discutat îndelung, unul dintre iniţiatorii unei petiţii în acest sens fiind Dumitru Gârbăcea, fost deţinut pentru o infracţiune economică, care a scris atât Ministerului Justiţiei, cât şi ANP-ului.
"În contextul în care în ultima perioadă ne-am ocupat cu sprijinirea persoanelor deţinute şi, mai mult, eu, în calitate de coordonator programe, am trăit experienţa mediului carceral timp de doi ani şi nouă luni, ne permitem să vă prezentăm un punct de vedere cu privire la situaţia actuală, precum şi idei de îmbunătăţire a sistemului penitenciar", este parte din declaraţia comunicată Ministerului Justiţiei de către Dumitru Gârbăcea, cel care, în libertate fiind, a demarat acum o adevărată campanie de îmbunătăţire a condiţiilor de detenţie.
În urmă cu circa două săptămâni, la petiţia formulată de Dumitru Gârbăcea, ministrul Justiţiei dădea recomandări ca memoriul să fie înaintat Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Fapt ce s-a şi întâmplat. Despre toate aceste situaţii am solicitat puncte de vedere şi de la alte foruri de decizie, inclusiv de la Ministerul Justiţiei şi ANP. Până la închiderea ediţiei, nu am primit niciun răspuns. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro