Datele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor arată că anumite lucrări ştiinţifice au fost elaborate în detenţie în doar şase ore. „Aceasta este o ruşine pentru ideea de cercetare ştiinţifică", a afirmat, joi, ministrul Justiţiei. Raluca Prună i-a cerut demisia şefului Penitenciarelor, însă acesta refuză să plece. Ministrul îl consideră pe şeful ANP responsabil de scandalul scriitorilor din puşcării. Guvernul a suspendat, miercuri, aplicarea articolului de lege care le permitea deţinuţilor să îşi reducă pedepsele scriind aşa-zise lucrări ştiinţifice, potrivit TVR.
Cercetătorii adevăraţi sunt jigniţi
„Sunt foarte mulţi oameni în România care, pe bani puţini, fac cercetare adevărată. Această parte a societăţii este jignită de modul, de uşurinţa cu care, în penitenciar, se fac aceste lucrări", a declarat, joi, ministrul Justiţiei, la ieşirea de la consultările de la CSM pentru numirea unui nou procuror general. Raluca Prună spune că măsura suspendării articolului de lege care le permite deţinuţilor să îşi reducă pedepsele scriind lucrări ştiinţifice decisă, miercuri, de Guvern, are acelaşi efect ca abrogarea.
„Noutatea este că s-a suspendat. Important este că am pus capăt acestei hemoragii de lucrări în penitenciar (...) Ceea ce s-a întâmplat ieri (n.r. miercuri) are acelaşi efect ca abrogarea. Această dispoziţie nu se mai aplică", a explicat Raluca Prună.
Şeful penitenciarelor - calificativ excepţional
Ministrul Justitiei a explicat, joi, că deocamdată nu îl poate demite pe şeful Penitenciarelor în baza evaluării anuale: şi asta pentru că directorul ANP, Cătălin Bejan, a primit calificativul excepţional din partea fostului ministru al Justiţiei pentru primele zece luni ale anului trecut. Raluca Prună aşteaptă acum rezultate verificărilor Corupului de Control în penitenciare. Ministrul spune că i-a cerut demisia şefului ANP încă de acum o lună, însă acesta refuză să plece, potrivit TVR.
Măsura suspendării acestei prevederi legale este valabilă până la 1 septembrie. În tot acest timp, Guvernul va încerca să găsească soluţii astfel încât să se poată distinge între lucrările ştiinţifice adevărate şi cele pretins ştiinţifice, plagiate sau cumpărate.
„Au existat opinii că abrogarea este o măsură mult prea grăbită în condiţiile în care nu avem un studiu de impact în legătură cu ceea ce înseamnă lucrări ştiinţifice. Împreună cu Ministerul Educaţiei, cu universităţile se va face acest studiu", a mai spus ministrul Justiţiei.