Mergi la conţinutul principal

Ministrul Integrarii Europene va solicita schimbarea unor presedinti de ADR-uri

Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a declarat, duminica la Busteni, ca va cere schimbarea unor presedinti de Agentii de Dezvoltare Regionale (ADR), deoarece proiecte finantate din fonduri europene au fost selectate pe criterii politice, precizind ca cel mai politizat ARD este la Calarasi.
Ea a precizat ca directorii Agentiilor de Dezvoltare Regionala sint alesi de catre Consiliile de Dezvoltare Regionala (CDR), organisme conduse de presedintii Consiliilor Judetene si Locale, existind, astfel, influente politice la nivelul deciziilor de selectare a unor proiecte.
"Aici intervine veriga slaba. Selectia proiectelor se face politizat, am spus-o si imi mentin afirmatia, avem exemple", a spus Boagiu.
Ministrul a mentionat ca au existat cazuri de proiecte "foarte proaste", care la momentul selectiei au fost cotate cu punctaje foarte mari.
"Nu sint multe, dar s-au impus cu ajutorul constructorilor si consultantilor", a spus Boagiu.
Ea a dat ca exemplu situatiile existente in judetele Constanta si Braila, referindu-se la Pavilionul Expozitional de la Mamaia si la Parcul Industrial din Braila. La Braila, construirea Parcului Industrial s-a lasat cu o deturnare masiva de fonduri europene, cu o ancheta la DNA si cu o investitie ramasa neterminata, Ministerul Integrarii fiind obligat sa returneze 3,8 milioane de euro Uniunii Europene.
In acest context, este posibil ca printre cei vizati de ministrul Integrarii Europene sa se afle si directorul ADR 2 Sud Est, braileanca Luminita Mihailov.
Boagiu a spus ca unele proiecte ascund vicii de proiectare, a caror remediere necesita fonduri suplimentare de ordinul milioanelor de euro.
Ea a anuntat ca doreste schimbarea componentei CDR-urilor, pentru a include, pe linga elementul politic, reprezentanti ai mediului academic si ai societatii civile, acest lucru presupunind modificarea legii, demers care va fi initiat in luna septembrie.
''Dupa vacanta voi cere si schimbarea unor presedinti ai ADR-urilor. Cel mai politizat dintre toate este cel de la Calarasi", a mai spus Boagiu.
Ea a relatat ca i-a anuntat pe sefii ADR-urilor ca MIE va trimite auditori in teritoriu, reactia primita fiind de "opozitie vehementa".
Ministrul a anuntat, de asemenea, "un val de penalizari" la nivelul constructorilor, consultantilor si proiectantilor.
Anca Boagiu a precizat ca, pentru remedierea situatiilor prezentate, Guvernul ar putea initia, dupa o consultare cu Comisia Europeana, intocmirea, de catre Autoritatea Nationala de Monitorizare si Reglementare a Achizitiilor Publice, a unei "liste negre" cu firme care au fost implicate in realizarea de proiecte cu fonduri europene si care au intirziat mult realizarea acestora.
Referindu-se la pregatirea pentru aderare, ministrul a declarat ca problema sistemelor informatice de interoperabilitate pentru colectarea taxelor si accizelor a fost rezolvata, iar una dintre problemele ramase de solutionat este Legea de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate, aflata in prezent la Parlament si care va fi dezbatuta dupa vacanta parlamentara.
Boagiu a facut aceste declaratii la finalul unui seminar organizat de MIE despre fondurile structurale de care Romania va beneficia dupa aderare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro