El a precizat că un prim efect ar consta în "albirea" salariilor din economie, deoarece "antreprenorii ar mări aceste salarii, iar acestea, nefiind supuse impozitării, nu le-ar mări direct costurile". Oficialul a explicat că "pentru o persoană cu un salariu de 850 lei, ce urmează a fi majorat la 1.000 lei, patronul va plăti pentru diferența de 150 lei numai contribuțiile, mai puțin cota unică de 16%".
La rândul său, liderul local al Confederației Blocul Național Sindical (BNS), Alexandru Gurgu, a punctat că deși salutară, măsura este benefică numai angajaților cu salarii mici: "Poate fi avantajoasă o astfel de măsură dar, din păcate, nu rezolvă alte probleme pe care le avem în perioada de criză, cum ar fi, de exemplu, alimentarea defectuoasă a bugetului de stat. Ar trebui ca ministrul Pogea să se preocupe mai mult pentru facilitarea creării de noi locuri de muncă pentru că, să nu uităm: impozitul forfetar a închis mii de firme la nivel național și a generat mii de șomeri. Ar trebui, de asemenea, să faciliteze absorbția de fonduri în sectorul privat, mai ales în zona IMM-urilor pentru dezvoltarea antreprenoriatului. Nu în ultimul rând ar trebui să se preocupe mult mai mult de sprijinirea unităților care fac export, pentru că astfel ar echilibra balanța comercială a României", a spus sursa citată.
Potrivit evaluării înaintate de ministrul Pogea, la nivel național există aproximativ 2,5 milioane de angajați care au salariul mai mic de 1.000 lei.